Milyen Kárpát-medencét szeretnénk?

Együttműködésre lépett a Magyar Tudományos Akadémia és a Széchenyi István családja által működtetett alapítvány: idén az akadémia kiemelt támogatója a Stádium-díj átadóünnepségének. A 2018 óta évente három kategóriában átadott díj a Kárpát-medencei diákok együttműködését szorgalmazza.

Magyar Nemzet
2021. 03. 01. 17:22
Széchenyi Tímea
Budapest, 2019. szeptember 23. Széchenyi Tímea, a díj alapítványának elnöke beszédet mond az Év Széchenyi Vállalkozása 2019 díjak átadásán a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében 2019. szeptember 23-án. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Széchenyi-évet hirdetett idén a legnagyobb magyar születésének 230. évfordulóján a Gróf Széchenyi Család Alapítvány. Az ünnepi esztendőnek elsősorban nem az emlékezés a célja, Széchenyi István példája inkább arra sarkall a család szerint, hogy fedezzük fel a helyünket Európában, és gondoljuk újra, hogy legfontosabb értékeinket miként közvetíthetjük a jövő számára. Ebben a leghatékonyabban a fiatalok vehetnek részt, ezért szól az emlékév számos programja kifejezetten az iskolásoknak.

Széchenyi Tímea elmondta, a második évre csaknem megháromszorozódott a Stádium-díjra pályázók száma. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezek közül kiemelkedik a Stádium-díj átadása. A díjat 2018-ban hozta létre az alapítvány és a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap. Fazekas István felelős szerkesztő a Magyar Nemzet érdeklődésére elmondta, a három kategóriában – tudomány, közélet, kultúra – meghirdetett díj lényege, hogy közösségek eredményesen együtt tudjanak működni. A pályázatra nevező középiskolák egy-egy személyt jelölhetnek a díjra, a feladatuk pedig az, hogy minél szélesebb körben kampányoljanak a jelöltjük mellett, a győzelemről ugyanis szavazás dönt. Széchenyi Tímea, az alapítvány kuratóriumának elnöke úgy tájékoztatott, 2018-ban 40, egy évvel később már több mint száz Kárpát-medencei középiskolából vettek részt a pályázaton, és 2020-ban a pandémia sem tudta megtörni az érdeklődést.

A díjra idén sok jelentkezőt várnak, és jó hír, hogy ahogyan tavaly, idén is beszállhatnak a közös gondolkodásba a 7–8. évfolyamosok is.

A Széchenyi-év programjában pedig sok egyéb mellett szerepel még egy Stádium Tábor, amelynek idén az Erdélyi Gyülekezet tulajdonában álló, Reménység Szigete elnevezésű, táborozásra is alkalmas komplexuma ad otthont, illetve egy új pályázat, amelyben a Stádium folyóirat diákok ötleteit várja akár irodalmi, akár tudományos formában arra, hogy milyen legyen a jövő Kárpát-medencéje.

A pályázati kiírásokról és az eseményekről az alapítvány honlapján és a Stádium oldalán lehet tájékozódni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.