Mindszenty-ösztöndíjakat indított a szombathelyi egyházmegye

A Szombathelyi Egyházmegye létrehozta a Mindszenty József Alapítványt és elindította a főpap nevét viselő ösztöndíjakat – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Székely János szombathelyi megyés püspök.

Forrás: MTI2019. 03. 29. 18:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindszenty József bíboros, aki maga is szegény családból származott, papi szolgálatának minden helyszínén rengeteget tett a legszegényebbekért és ezt a mentalitását egész életén át megőrizte és tettekben gyakorolta – emlékeztetett Székely János.

„Meggyőződésem, hogy szegénységből, a nyomorból való kitörésnek a legfőbb útja a tanulás, ezért mi Mindszenty József szellemiségét követve ebben szeretnénk segíteni” – mondta.

Ismertetése szerint Magyarországon 700 ezer ember tartozik a leginkább leszakadó néprétegbe, 64 százalékuk roma. A szegénység gyakran újratermelődik, és vannak családok, amelyek nemzedékek óta küzdenek a szegénységgel, még egy olyan gazdagnak számító városban is, mint Szombathely – figyelmeztetett.

Székely János sajtótájékoztatójára meghívták a legjelentősebb vasi és zalai cégek vezetőit; a megyés püspök kérdésre válaszolva elmondta: az alapító összeg jelképes – mintegy 200 ezer forint -, ezért széles körből várják az adományokat, azzal együtt, hogy az ösztöndíjak forrását az egyházmegye előteremti.

A Mindszenty Köznevelési Ösztöndíjra azok a szombathelyi egyházmegyében élő általános iskolás vagy középiskolás diákok pályázhatnak, akiknek családjában az egy főre eső nettó jövedelem 60 ezer forintot alatti, a pályázó tanulmányi eredménye pedig eléri a 3,5-es átlagot. A sikeres pályázó tíz hónapon át havi 5-20 ezer forintos támogatásban részesülhet. Pályázni a [email protected] címen lehet.

A Mindszenty Felsőoktatási Ösztöndíjra a szombathelyi egyházmegyében élők közül azok a 39 évesnél fiatalabb, nappali, levelező vagy esti tagozaton tanuló, alap- vagy mesterképzésben részt vevő felsőoktatási hallgatók pályázhatnak, akiknek családjában – beleértve a családi pótlékot is – az egy főre eső jövedelem nem éri el a 60 ezer forintot. Pályázni szintén a [email protected] elektronikus címen lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.