Módszert váltottak az unokázós csalók

A rendőrség bűnügyi felderítői felszámolták az „unokázós” bandák nagy részét. A még szabadlábon levő csalók ezért módszert váltottak, már nem a bajba jutott rokon meséjével állnak elő, hanem bírósági végrehajtóként mutatkoznak be a telefonban.

Végh Attila
Forrás: www.facebook.com/ugyeszseg/2021. 03. 08. 10:10
Végrehajtó csalás
Forrás: buntetojogasz.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyészség és a rendőrség szerint módszert válthattak az „unokázós” csalók. Több bejelentés is érkezett arról, hogy az elmúlt napokban a csalók már nem a bajba jutott unoka történetével hozakodnak elő, hanem bírósági végrehajtóként, lakásuk elárverezéséről értesítik az idős áldozatot. A bűnözők remek pszichológiai érzékkel rájöttek: egy idős emberre a rokonát ért baj mellett azzal lehet legjobban ráijeszteni, hogy elveszíti a lakását, az utcára kerül.

A Büntetőjogász.hu oldal elemzése szerint a csalók egy elfelejtett, be nem fizetett tartozásra utalnak, amikor felhívják áldozatukat. Az idős emberek bíznak a hatóságokban, elhiszik, hogy a végrehajtó hívja őket, maguk közlik adataikat a hívó féllel, aki így még könnyebben irányítja a beszélgetést, ezt az oldalt szerkesztő jogászok egy példaesettel be is mutatják.

Fotó: Büntetőjogász.hu

Horváth László budapesti ügyvéd a Magyar Nemzetnek kifejtette, hogy egy végrehajtási eljárás sem érkezik „derült égből”. A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény szabályozza ennek a menetét, vagyis azt mindig megelőzi egy bírósági vagy közjegyzői eljárás, amelyről minden adós értesül. A csalók arra játszanak, hogy a kiszemelt áldozat megijed, inkább azonnal fizet, nem is ellenőrzi, valós-e a tartozása, elhiszi a hívó félnek, hogy az tulajdonképpen segíteni akar neki, még házhoz is megy a pénzért, hogy minél gyorsabban rendezhessék a tartozást, és megszüntethessék az eljárást.

Az ügyészek szerint nem árt felkészíteni az idős embereket erre az új csalásra. Jó taktika ilyenkor egy rendőr vagy jogász hozzátartozóra való hivatkozás. Egy igazi végrehajtót ez nem riaszt vissza, de az álvégrehajtók azonnal bontják a vonalat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.