Müller Cecília: A brit mutáns is terjed a közösségekben

Aggasztónak nevezte az országos tiszti főorvos, hogy napok óta enyhén emelkedik a fertőzöttek száma. Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján Müller Cecília elmondta, hogy már 69 személynél mutatták ki a koronavírus brit mutációját, amely terjedni kezdett a közösségekben. A járvány megfékezésének a legjobb eszköze a védőoltás; csak tegnap 16 ezerrel nőtt a háziorvosok által beoltottak száma hazánkban.

Veres László István
2021. 02. 12. 13:46
null
Köln, 2021. február 8. A 105 éves Elisabeth Steubesand megkapja a koronavírus elleni védõoltást a kölni KölnMesse kiállítási központban kialakított oltóközpontban 2021. február 8-án. MTI/EPA/Sascha Steinbach Fotó: Sascha Steinbach
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új fertőzöttek száma napok óta növekvő tendenciát mutat, az előző 24 órában 1860 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust. A környező országokban is emelkedik a megbetegedések száma, ami aggasztó – jelentette ki Müller Cecília. A szakember hozzátette:

hazánkban már 69 személynél mutatták ki a vírus brit variánsát, ám az esetek csak egy kis része köthető össze külföldi utazással. – Tehát ez a mutáns is terjed a közösségekben

– közölte a tiszti főorvos. Úgy véli, ezért is van nagy jelentősége az oltások által a védettség kialakulásának. Ismertetése szerint tegnap 16 ezer személy kaphatta meg a háziorvosoktól a vakcinát. Kitért rá, hogy azon idősotthonok lakóinak oltása is folytatódik, ahol az első körben nem tudtak oltani a lakók fertőződése miatt, több intézményben pedig már a második adagot vehetik fel. – Minden oltóanyagot, amely az országba érkezik, a lehető leghamarabb beadják: ma kezdődik a 2800 adag Szputnyik V vakcina oltása a négy fővárosi kórházi oltóponton – hangsúlyozta, hozzáfűzve: az orosz vakcina tájékoztatója is felkerült a Koronavírus.gov.hu honlapra.

A tiszti főorvos emlékeztetett, hogy ezt a szérumot 18 év felett bárki megkaphatja, azonban az alkalmazási előiratában az szerepel, hogy bizonyos nem beállított, nem kezelt betegségcsoportok esetén nem adható. Ezért a maximális biztonságra törekvés szellemében Magyarországon sem adják be ezeknek a krónikus betegeknek. Felhívta a figyelmet, hogy

az se aggódjon, akit még nem hívtak be oltásra, mert senki nem fog kimaradni, hamarosan megkezdődik a 70 év felettiek immunizációja is.

Müller Cecília beszámolt róla, hogy 21 ország adatai szerint a koronavírusos halálesetek 46 százaléka bentlakásos szociális intézményekben történt, ami rendkívül magas szám. – Magyarországon nem voltak magukra hagyott idősotthonok, mint más országokban, nálunk meghozták a szükséges óvintézkedéseket, biztosították a védőeszközöket és az izolációt, így fennmaradt az intézmények stabil működése. Ennek ellenére hazánkban is komoly károkat okozott a megbetegedés – jelentette ki a tiszti főorvos. Tájékoztatása szerint

Magyarországon 865 bentlakásos szociális intézmény volt érintett a fertőzésben, ugyanakkor 1074 telephelyen egyáltalán nem bukkant fel a vírus.

– Az intézményekben 23 ezer gondozottnál igazoltak fertőzést, ez az összlétszám 23 százaléka. Közülük 17 ezernél többen már meggyógyultak, és 3316-an hunytak el, jellemzően 80 év felettiek, akik más krónikus betegséggel is rendelkeztek, a koronavírus erre erősített rá. A dolgozók közül 7929-en fertőződtek meg, ez az összes munkatárs kilenc százaléka. Közülük 7034-en már meggyógyultak, és 12 fő hunyt el – részletezte. A szakember úgy véli, ez alapján megalapozott volt az a döntés, hogy az egészségügyi dolgozók után rögtön a szociális intézményekre fókuszáltak az oltási programban.

Beszámolt róla, hogy a bentlakásos intézményekben eddig 82 ezren kapták meg az oltást, 6600-an a másodikat is. – Az összesen 1939 intézményi telephely közül 1887-ben már elvégeztük a feladatot, így meg tudjuk menteni az ezekben a közösségekben élőket – közölte Müller Cecília.

Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a gyógytornászoknak továbbra sem megengedett a csoportos kezelés, ám az egyéni terápiának nincs akadálya, de be kell tartani a higiénés szabályokat. A várandósoknak továbbra sem ajánlják egyik vakcina felvételét sem, akik babát szeretnének, azok a második adag beadását követően két hónap múlva tervezzék a teherbe esést. Az oltópontokon úgy kerülhető el a torlódás, ha pontosan érkeznek a páciensek, akiket arra kérnek, hogy ne menjenek oda túl hamar.

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az elmúlt 24 órában 128 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök – mondta az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Kiss Róbert közölte: a kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 827 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 214 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 613 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályokat nem tartották be vagy az ott-tartózkodás tilalmát szegték meg. Elmondta:

a rendőrök tegnap a Hajdú-Bihar megyei Kapa település egyik kocsmájában hat személlyel szemben intézkedtek, mert ott italoztak és nem viseltek maszkot. Az italboltot a hatóság hat hónapra bezáratta.

Az alezredes tájékoztatása szerint a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt tegnap 316 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. Tudatta: csütörtökön is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértők ellen 88 alkalommal léptek fel. Kiss Róbert beszámolt róla, hogy az előző napon 3391 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 22 525 személlyel szemben van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 2105-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat. Közölte azt is, hogy

tavasz óta a rendőrség 530 büntetőeljárást indított a járvánnyal kapcsolatban, és 103 gyanúsítottat hallgattak ki ezekkel összefüggésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.