Nagy István: Erősödnek a magyar–osztrák határ menti kapcsolatok

Elkészült a Rajka és az osztrák határ között, valamint a határtól Németjárfaluig felújított út.

Forrás: MTI2020. 07. 24. 14:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar–osztrák határ menti kapcsolatok erősödését méltatta Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője a Rajka és az osztrák határ között elkészült, valamint a határtól Németjárfaluig (Deutsch-Jahrndorf) felújított út átadásán pénteken.

Az út ezentúl összeköti a két települést és a két országot, „azért vagyunk felelősek, hogy az út egyik és másik felén élőknek ez hogyan szolgálja a jólétét” – mondta. Hozzátette, hogy a Rajkától a határig tartó, 1885 méter hosszú útnak óriási gazdasági jelentősége is van, mert kinyitja és becsatlakoztatja a térséget az európai gazdaság fő ütőerébe, az M1-es és az M15-ös autópályára, ez pedig jelentős változásokat fog generálni a régióban.

– Az utat a két település már régóta várta, és a trianoni békediktátum aláírása után száz évvel „végre újra friss oxigén van a térségben, mert ez az útvonal kifújja a régi történelmi átkos múltat, és hozza helyette a friss oxigént, a jövőt” – fogalmazott Nagy István.

Kiss Vince, Rajka polgármestere arról beszélt, hogy az út előkészítése tíz éve kezdődött, Gerhard Bachmann, Németjárfalu polgármestere pedig arra emlékeztetett, hogy Mária Terézia idejében az út a Bécs és Budapest közötti postakocsi-útvonal része volt.

Christian Illedits, Burgenland tartomány tanácsosa a két ország közötti együttműködés fontosságát emelte ki, és emlékeztetett arra, hogy amikor a koronavírus-járvány miatt lezárták a határokat, Ausztriában különösen az egészségügyben lett jelentős munkaerőhiány.

Nyul Zoltán, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az M15-ös autópálya rajkai lehajtójától kétszáz méteren új nyomvonalon építették meg az utat, onnantól a határig a korábbi kavicsos út kapott aszfaltborítást. Kiépítették a teljes pályaszerkezetet és a vízelvezetést.

A beruházás 650 millió forintba került, amelyet az Európai Unió egy Interreg-pályázat keretében támogatott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.