Nagyot nőtt a diplomák presztízse a munkaerőpiacon

A friss diplomás magyarok foglalkoztatási arányát tekintve Magyarország nyolc év alatt tizenkét helyet lépett előre az uniós rangsorban – közölte a Magyar Nemzettel az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence hangsúlyozta: a magyar diplomák felértékelődését mutatja az is, hogy egyre nő az itt tanuló külföldiek száma.

Nagy Áron
2019. 08. 12. 5:55
null
Az egyetemet végzett fiatalok foglalkoztatási aránya elérte a 91,5 százalékot (képünk illusztráció) Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki ma Magyarországon diplomát szerez, nagyobb eséllyel és lényegesen hamarabb talál a végzettségének megfelelő állást, mint az elmúlt tíz-tizenöt évben bármikor, sőt az európai átlagnál is hamarabb – derült ki az Európai Bizottság statisztikai főigazgatóságának (Eurostat) egyik friss jelentéséből, amit Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára ismertetett a Magyar Nemzettel.

A kereszténydemokrata politikus közölte: az Eurostat megállapítása szerint tavaly a diplomás fiatalok foglalkoztatási aránya Magyarországon (91,5 százalék) hat százalékkal haladta meg az uniós átlagot (85,5), s ezzel a tagállami rangsorban a hetedik helyre léptünk előre. – Ugyanezen a listán – fűzte hozzá – 2010-ben, amikor a szocialistáktól átvettük a kormányzást, még a tizenkilencedikek voltunk, nem kis hátrányt kellett tehát leküzdenünk, az eredmény pedig azt is jelenti, hogy egyre többet érnek a magyar diplomák.

Az egyetemet végzett fiatalok foglalkoztatási aránya elérte a 91,5 százalékot (képünk illusztráció)
Fotó: Havran Zoltán

Az előrelépés az államtitkár szerint egyszerre köszönhető a szakításnak a korábbi kormányok liberális ihletésű oktatáspolitikájával és a kormány gazdaságélénkítő programjainak. – Az a célunk, hogy a magyar diákok versenyképes, a munkaerőpiacon és az életben is értékes tudást szerezzenek – jelentette ki, majd rámutatott: a rendelkezésre álló adatokból az is világos, hogy az élénkülő magyar gazdaság az egyik legjobb mértékben szívja fel a friss diplomásokat, vagyis a magyar diplomának azonnali értéke van a munkaerőpiacon.

– Az elmúlt években számtalanszor megkaptuk, hogy a kormány szétveri a felsőoktatást. A mellékelt ábra szerint ez oly mértékben „sikerült”, hogy a 20–34 éves diplomások foglalkoztatási rátáját tekintve megelőztük Belgiumot, Ausztriát, Franciaországot, de a liberálisok által agyondicsért finneket is – szögezte le az államtitkár, hozzátéve: „Anélkül, hogy valaki teljesen hátat fordítana a valóságnak, nem lehet tagadni, hogy jó volt a felsőoktatás átalakításának iránya, és a felsőoktatási intézményeink a piaci igényekkel összhangban álló, éppen ezért gyors elhelyezkedést biztosító, versenyképes végzettséget adnak.”

Rétvári Bence megjegyezte, a hazánkban tanuló külföldiek számának évek óta tartó emelkedése szintén a magyar diplomák magas presztízsét és a magyar felsőoktatási rendszer nemzetközi elismertségét mutatja.

Végül az államtitkár arra is kitért, hogy több nemzetközi felmérés előkelő helyre sorolta a magyar felsőoktatási intézményeket: az Academic Ranking of World Universities listája szerint 2018-ban öt magyar egyetem került a legjobb ezer közé, a Times Higher Education rangsora hét magyar egyetemet tart számon, a Quacquarelli Symonds 2019-es felsőoktatási világrangsorán szereplő oktatási intézmények közül pedig hat magyar.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.