Nem talált hibát az Állami Számvevőszék a médiahatóság működésében

Befejezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ellenőrzését az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A számvevőszék megállapította, hogy a a hatóság gazdálkodása jó gyakorlatot mutatott. Belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése biztosította az átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás feltételeit. A pénzügyi és vagyongazdálkodás szabályszerűsége támogatta az átlátható közpénzfelhasználást és a közvagyon megóvását.

Csekő Imre
2019. 05. 15. 15:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindent rendben talált az Állami Számvevőszék az NMHH működésében a 2015-2017 közötti időszakban. Az ÁSZ közleményében úgy fogalmazott: ellenőrizte a médiahatóság belső kontrollrendszerének kialakítását és működtetését, pénzügyi és vagyongazdálkodását. A vizsgálat megállapította, hogy az NMHH gazdálkodása jó gyakorlatot mutatott, és a kontrollkörnyezet kialakítása szabályszerű volt. A hatóság elnöke szabályszerűen alakította ki a szervezet információs-kommunikációs rendszerét, ezáltal biztosította, hogy a szükséges információk maradéktalanul, időben jussanak el az illetékes szervekhez. A médiahatóság tevékenységének, a célok megvalósításának eseti és folyamatos nyomon követését biztosító rendszert kialakították, valamint a belső ellenőrzés tevékenysége is szabályos volt.

Az ÁSZ közleményéből kiderül, az NMHH pénzügyi és vagyongazdálkodása szabályszerű volt. A bevételek beszedése és elszámolása, a kiadási előirányzatok felhasználása, valamint a pénzgazdálkodási jogkörök gyakorlása a jogszabályi előírások szerint történt.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság melynek közvetlen jogelődje a Nemzeti Hírközlési Hatóság volt 2010. augusztus 11-i hatállyal autonóm államigazgatási szervként jött létre. Az NMHH önálló szabályozó szerv, kizárólag a törvénynek van alárendelve. A hatóság a költségvetési szervek gazdálkodására vonatkozó jogszabályok megfelelő alkalmazásával gazdálkodik, állami vagyon kezelésére a központi költségvetési szervekre vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint jogosult, és a feladatai ellátásával összefüggő kiadásokat saját bevételéből és költségvetési hozzájárulásból fedezi.

Az NMHH feladata különösen a hírközlési piac zavartalan, eredményes működésének és fejlődésének, a hírközlési tevékenységet végzők és a felhasználók érdekei védelmének, valamint a tisztességes, hatékony verseny kialakulásának, illetve fenntartásának elősegítése az elektronikus hírközlési ágazatban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.