Nem tapasztaltak komolyabb mellékhatást a vakcina beadása után

A koronavírus elleni vakcina beadása után egyetlen komolyabb mellékhatást sem tapasztaltak Magyarországon – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa vasárnap este az M1 aktuális csatornán.

Forrás: MTI2021. 01. 10. 22:30
SZLÁVIK János
Szlávik János a közmédiának adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy a háziorvosok mindenki számára legmegfelelőbb oltóanyagot fogják kiválasztani MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlávik János közölte, az oltási reakciók jóval alacsonyabb számban fordulnak elő, mint más korábbi védőoltások esetén. Átmeneti izomláz, zsibbadás, pirosodás kialakulhat, de egyetlen komolyabb mellékhatást sem észleltek.

Hozzátette: a világon több millió embert oltottak már be a vakcinával, és a statisztikák szerint

100 ezerből egy esetben alakulhat ki olyan oltási reakció, amely miatt az orvosoknak be kell avatkozniuk,

de ezek is csak átmenetiek, és az oltóközpontok fel vannak erre készülve.

Mindezek alapján a koronavírus elleni védőoltást Szlávik János mellékhatásmentesnek, biztonságosnak és hatékonynak nevezte.

Kitért arra: a beoltottak több mint 95 százaléka a második oltást követő egy hét után nem kapja el a vírust, de ha mégis, akkor egészen biztosan nem lesz a betegség lefolyása súlyos vagy tragikus.

Azzal összefüggésben, hogy Pfizer/Biontech mellett a Moderna vakcinája is érkezik Magyarországra, továbbá az oxfordi AstraZeneca oltóanyaga is elérhető közelségbe került, azt mondta: az a jó, ha egy országba minél több és többféle vakcina érkezik. Az AstraZeneca más típusú, de ez is teljesen biztonságos és hatékony – tette hozzá.

Szlávik János infektológus fõorvos egy Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal
MTI/Koszticsák Szilárd

A főorvos arról is beszélt, hogy jók a tapasztalatai az egészségügyben dolgozók oltásával kapcsolatban, egyre többen szeretnék megvédeni magukat a fertőzéstől, és megakadályozni, hogy másoknak átadják azt.

Elmondta:Európa sok országában megjelent a járvány harmadik hulláma, az oltások nem tartanak ott, hogy ezt megakadályozzák.

Szerinte Magyarországon a harmadik hullámot csak a korlátozások – a maszkhasználat, kijárási tilalom, iskolák bezártsága, fertőtlenítések – tudják megakadályozni, így bármilyen nehéz, ezeket fenn kell tartani, és a szabályokat be kell tartani.

Arra a kérdésre, hogy mikor lehet fellélegezni, Szlávik János közölte: az embereknek végig kell gondolniuk, mekkora az oltási hajlandóság, valamint azt, hogy megfertőződhetnek, és megfertőzhetik a családtagjaikat is. Ezért fontosnak nevezte, hogy

minél többen oltassák be magukat, hogy az élet visszatérhessen a régi kerékvágásba.

Azt javasolta, az egészségügyi és a szociális szférában dolgozók mindenképpen oltassák be magukat, de ugyanígy a pedagógusokat, az ország működéséért felelős embereket is erre kérte. Külön szólt a fiatalokhoz, hogy gondolkodjanak el azon, ők is jelenthetik a „járvány motorját”.

Egy ország akkor képes megbirkózni a koronavírus-járvánnyal, ha a lakosság 60-70 százaléka vagy átesik a fertőzésen, vagy beoltatja magát

– mondta a szakember.

Szlávik János: A vakcina nyújtja a fertőző betegségek ellen a legjobb védelmet

Az oltás nem csak a betegségtől, a félelemtől is megvéd – mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az M1 aktuális csatornán hétfő este. A vakcina nyújtja a fertőző betegségek ellen a legjobb védelmet, de egyúttal más életminőséget is jelent, és ezt felismerik az emberek. Ahogy telik az idő, egyre többen szeretnék beoltatni magukat – mondta a szakember.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.