Nemzeti egység támogatja a védekezést

Mind a koronavírus-törvény hatálya, mind a rémhírterjesztés elleni fellépéssel a kormánynak sikerült a többséget meggyőznie – derül ki a Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatásából.

Magyar Nemzet
2020. 03. 30. 6:05
null
Katonák járőröznek a budapesti Hősök terén. A kijárási korlátozás életbelépése után több helyen kiürültek az utcák Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mind a koronavírus-törvény hatálya, mind a rémhírterjesztés elleni fellépéssel a kormánynak sikerült a többséget meggyőznie – derül ki a Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatásából.

A felmérés szerint a magyarok 90, a kormánypártiak 94, míg a kormánykritikusok 80 százaléka ért egyet azzal, hogy továbbra is fent kellene tartani a veszélyhelyzetet.

Arra a kérdésre, hogy meddig kell meghosszabbítani a veszélyhelyzetben hozott rendeletek hatályát, a magyarok 58 százaléka válaszolta azt, hogy a járvány végéig, amely a kormány javaslata volt, és 39 százalékuk azt, hogy csak június 30-ig.

Katonák járőröznek a budapesti Hősök terén. A kijárási korlátozás életbelépése után több helyen kiürültek az utcák
Fotó: Éberling András

A túlnyomó többség a járványügyi rémhírterjesztők elleni szigorítást is támogatja. A válaszadók 72 százaléka egyetértett azzal az állítással, hogy „aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel legyen büntetendő”. Még a kormánykritikusok 62 százaléka és a budapestiek 64 százaléka is támogatja a szigorítást.

A védekezésre és válságkezelésre összpontosító kabinettel való elégedettség továbbra is magas: négyből hárman (74 százalék) elégedettek a kormány munkájával. Ugyan a kormánykritikusoknak a 40 százaléka is elégedett a járványügyi intézkedésekkel, de a Nézőpont Intézet szerint ez a támogatás aligha váltható át szavazatokra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.