Nyugdíjazták Oroszlánt, mert a „rossz oldalra állt”

Balogh Erika színésznő az Origónak elmesélte, milyen megalázó módon bántak el a férjével, miután Ascher Tamás lett a Színművészeti rektora. Nemcsak kiszorították a politikai nézetei miatt, de a halálakor sem tették ki az intézményre a fekete zászlót.

Veres László István
Forrás: origo.hu2020. 09. 22. 14:26
null
20200722 budapest balogh erika szineszno arany10 vezetoje havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balogh Erika férje, Pintér Tamás kaszkadőr, akit a filmes szakmában Oroszlán néven ismertek, négy évtizede tanított már a főiskolán, amikor 2006-ban, Ascher Tamás kinevezése után nem sokkal, egy délután a titkárnő azzal hívta fel, hogy másnap nem kell bemennie tanítani, mert nyugdíjazták. „Az eltávolítás oka nyilvánvaló volt. Ezt meg is mondták neki, közölték vele, hogy rossz oldalra állt. Nem sokkal korábban, a december 5-i kettős állampolgárságról szóló népszavazás kapcsán ugyanis felállt a pódiumra a Fidesz–MPSZ nagygyűlésén. Nyilvánvaló, hogy emiatt rúgták ki” – mondta az Origó.hu számára adott interjúban a Jászai Mari-díjas színművésznő, akit szintén ért retorzió amiatt, mert nyíltan vállalta nézeteit. Történt ugyanis, hogy 2006-ban nem kapott meg egy direkt neki írt szerepet egy darabban, mivel ugyanabban az évben Rákay Philippel együtt moderátorként szerepelt a Fidesz kongresszusán Győrben.

Fotó: Havran Zoltán

Balogh Erika beszélt arról is, hogy férjének a főiskola volt a mindene, bár pályafutása során több mint négyszáz filmben szerepelt, és az ország szinte valamennyi színházában dolgozott mint mozgástervező, akciórendező. A művésznő felelevenítette, hogy Pintér Tamás 2011-ben a Magyar Nemzetnek küldött egy írást, ebből is kiderül, mennyire fájtak neki a történtek.

„Amikor engem a főiskoláról, egyetemről kirúgtak, kizárólag politikai okokból, akkor, amikor csak pár hónap hiányzott, hogy 40 éve tanítsak ott, amikor tanszékvezető és egyetemi tanár lehettem volna. Ehelyett azt mondták: »Oroszlán, nem gondolod, hogy rossz oldalra álltál?« Én azt válaszoltam, én nem álltam sehova, én oda születtem. Egyébként is egy szaltónak tök mindegy, hogy jobb- vagy baloldalról ugrod. Bizony, amikor ez történt, nem tiltakozott senki, még csak fel sem hívtak, a barátaim sem.”

Az interjúban elhangzik az is, hogy Pintért Tamástól később sem kért bocsánatot senki, sőt 2012-ben, miután meghalt, az egyetem a fekete zászlót sem volt hajlandó kitenni, mondván: már úgysem emlékszik rá senki. Balogh Erika az egyetemen kialakul jelenlegi helyzetről úgy vélekedett: a diákoknak fogalmuk sincs arról, hogy mi az igazi diktatúra, hiszen „felnőtt egy generáció, aminek voltaképpen nincsen semmi baja, nem volt se háború, sem éhínség, utazhat, világot láthat, semmi megszorítás nincs, pofont sem kapnak a rendőröktől”.

– Miért kell egy ilyen álságos szabadságharcot folytatni, amikor valódi szabadságban élnek? – tette fel a kérdést a színésznő, aki szerint az egyetemistákat eszközként, bábként használják azok, akik meg akarják őrizni az SZFE-n uralkodó liberális világot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.