Online iskolai zaklatás

A koronavírus járvány idején virtuális tantermekben folyik az oktatás. Az online órákon a tanár legtöbbször nem látja, ott van-e a diák a képernyő előtt, s azt, hogy a tanulók a számítógépen hogyan kommunikálnak egymással. A szülőké a felelősség, hogy gyermekük se áldozat, de bántalmazó se lehessen. Az iskolapszichológus a Magyar Nemzetnek hangsúlyozta: az online bántalmazások fájóbbak lehetnek, mivel a világhálón többen tudomást szerezhetnek róla.

Végh Attila
Forrás: digitalisgyerekvedelem.hu2020. 04. 13. 18:14
null
Egy hónapja kezdődött az online oktatás Fotó: Sugár Gabriella
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cyberbullying. A pszichológusok így nevezik a kamaszok egymás közötti, iskolai zaklatását. Egy hónapja folyik online az oktatás, több jelzés érkezett már arról, hogy a tantermi zaklatások is átköltöztek az iskolából a gyerekszobákba.

Kadosa Erika iskolapszichológus a Magyar Nemzetnek elmondta: az online bántalmazások fájóbbak lehetnek, mivel a világhálón többen tudomást szerezhetnek erről. A gyerekek sem egyformán viselik az elszigeteltséget, az indulat, a feszültség levezetése az online térben zajló konfliktusokhoz vezethet. A lelki, szóbeli bántalmazás – csúfolás, kiközösítés, félelemkeltés – gyakran a fizikai bántalmazásnál is súlyosabb sebet okozhat a gyermekben. Közvetlen kapcsolat, visszajelzés hiányában a bántalmazó fél sokszor nem is érzékeli annak súlyosságát és hatását, amit leír vagy megoszt.

Ha egy szülő erre utaló jelet tapasztal, bármelyik oldalról is, haladéktalanul meg kell beszélnie a történteket a gyermekével, bevonva ebbe a pedagógust is, akinek az online óráján megtörtént a baj. Így közösen találhatnak megoldást az indulatok azonnali feloldására, kezelésére.

Egy hónapja kezdődött az online oktatás
Fotó: Sugár Gabriella

Egy zuglói anya konkrét segítséget is kért már az iskolapszichológustól. A lánya és annak egyik osztálytársa online óra közbeni üzenetváltások során összevesztek, sértegették egymást az osztály közös beszélgetős oldalán. Kadosa Edit szerint szerencsére itt hamar észlelték a bajt, egyenrangú volt a viszony, egyik fél sem kerekedett a másik fölé. Az online zaklatás elleni védekezés legfontosabb eszköze, ha beszélünk róla és megosztjuk tapasztalatainkat, hogy mi történik velünk az online térben. Ehhez fontos a szülő-gyermek bizalom folyamatos ápolása, s ahogyan a tanár ellenőrzi az órákon a diákokat, ezt most a szülőnek kell megtennie otthon.

A járvány miatt otthon tanuló diák viselkedésében számos jelzés utalhat arra, hogy online zaklatás áldozata lett. Gyanús jel lehet, ha folyton bezárkózik a szobájába, ingerült, szomorú, elhanyagolja tevékenységeit és kevesebb figyelmet fordít az iskolai feladatokra, negatívan látja saját magát. Az online zaklatásról nagyon nehéz beszélni, főleg akkor, ha a gyermek önbizalma csorbát szenvedett. Ilyen esetekben még a szokottnál is fontosabb a bizalom, az a tudat, hogy bármi is történt, számíthat a szülőre, a tanárra, az iskolapszichológusra.

Az online zaklatásokra már az iskolarendőrök is felhívták a tanárok és a szülők, de a 14. életévüket betöltött gyerekek figyelmét is. Bemutattak egy példát interneten, ami ártatlan tréfának indult: egy lány az egyik osztálytársa nevében, hamis e-mail cím alapján lépett be az online osztályterembe, ahol furcsa, kínos dolgokat művelt a nevében. Ez már személyiséglopásnak minősül, ami online bűncselekmény, amiért a fiatalkorút, bizonyítottság esetén a hatóságok is felelősségre vonhatják. Ennyit egy jó tréfa sem ér meg. Az online osztálytermekre is érvényes a járvány megelőzésének legfontosabb mondata: vigyázzunk egymásra!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.