Operatív Törzs: Magyarországon továbbra sem regisztráltak koronavírus-fertőzött beteget

Mérik az új koronavírus olaszországi terjedése miatt az onnan közvetlenül érkező utasok testhőmérsékletét a budapesti és a debreceni repülőtéren – közölte az országos tisztifőorvos.

Magyar Nemzet Online
Forrás: MTI2020. 02. 24. 12:24
null
Fotó: Fülöp Máté/Zsaru Magazin Forrás: kormany.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Belügyminisztériumban tartotta rendkívüli ülését 2020. február 24-én az Operatív Törzs.

A testület meghallgatta Massimo Rustico, az Olasz Köztársaság Magyarországra akkreditált nagykövetének tájékoztatását az Olaszországban kialakult helyzetről. A nagykövet elmondta, hogy

a tegnapi 124-ről mára 150-re növekedett a megbetegedések száma.

Papp Károly, a belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója elmondta, hogy amennyiben szükséges, készek a rendvédelmi szigorítások bevezetésére.

Müller Cecília a koronavírus-fertőzés elleni védekezés érdekében létrehozott operatív törzs ülését követően hangsúlyozta: Magyarországon továbbra sem regisztráltak koronavírus-fertőzött beteget.

A két legfertőzöttebb olasz tartomány a mai tudásunk szerint Lombardia és Veneto, de jelentettek eseteket Piemontból és Emilia-Romagnából is. Eddig három halálesetről tudunk, melyeknél a vírus legyengült szervezetű embereket támadott meg.

Továbbra is megfigyelhető, hogy a fertőzés leginkább idős embereket és olyanokat támad meg, akik más betegségtől is szenvednek

– mondta a tisztifőorvos.

A járvány gócpontjaiként azonosított helyszíneken korlátozták a ki- és belépést az olasz hatóságok. Szoros karantént vezettek be azok számára, akik kapcsolatban álltak a vírussal fertőzött személyekkel. Kereskedelmi és személyszállítási korlátozások is életbe léptek – tájékoztatott Müller Cecília. Hozzátette: Magyarországon is változik az eljárási rend a járvány gócpontjaiból érkezőkkel szemben, mivel szeretnék a legtovább fenntartani azt az állapotot, hogy hazánkban nincs koronavírusos beteg. Így, míg itthon a legfontosabb a megelőzés, ennek egyik legfontosabb eleme a karantén, melynek célja, hogy a feltételezett lappangási idő alatt elkülönítsék és vizsgálják a járványos területekről érkezőket, továbbá, ha megbetegedést észlelnek, a leggyorsabban tudjanak reagálni.

A vasárnap Olaszországból hazaérkezett diákcsoporttal és kísérőikkel, valamint a Westerdam hajó utasaival együtt 18-an tartózkodnak karanténban a Szent László Kórházban

– tájékoztatott a tisztifőorvos.

Müller Cecília elmondta: eddig csak a Kínából érkező gépek utasainál mértek testhőmérsékletet a budapesti reptéren, tegnap ezt az Olaszországból érkező járatokra is kiterjesztették, így már a debreceni légikikötőben is vizsgálják az utasokat.

Ugyanakkor az észak-olaszországi járvány miatt új eljárásrendet alakítanak ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az európai járványügyi központ (ECDC) ajánlásai alapján, annak érdekében, hogy megőrizzék Magyarország vírusmentességét – tette hozzá a tisztifőorvos. Arra kérik az utazókat, hogyha valaki az észak-olaszországi régiók járványos részéről érkezik haza és tüneteket észlel magán, jelentkezzen az orvosi hatóságoknál, és Müller Cecília felhívta az Olaszországba utazni szándékozók figyelmét, hogy alaposan tájékozódjanak útjukkal, úti céljukkal kapcsolatban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.