Operatív Törzs: Most minden perc számít!

A média teheti most a legtöbbet azzal, hogy átadja azt az üzenetet, különösen az időseknek és családtagjaiknak szóló felhívásokat, hogy ezt a járványt komolyan kell venni.

Magyar Nemzet Online
Forrás: MTVA2020. 03. 13. 16:34
LAKATOS Tibor; Szlvik Jnos;
Budapest, 2020. mrcius 4. Lakatos Tibor, az operatv trzs gyeleti kzpont vezetje (b) s Szlvik Jnos, a Dl-pesti Centrumkrhz - Orszgos Hematolgiai s Infektolgiai Intzet osztlyvezet forvosa rendkvli sajttjkoztatt tart a Miniszterelnki Kabinetirodban Budapesten 2020. mrcius 4-n. Kt, Magyarorszgon tartzkod, koronavrussal fertztt, egyelre tnetmentes irni dikot kellett a Szent Lszl Krhzba vinni. MTI/Kovcs Attila Fotó: Kovács Attila Forrás: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Három újabb fertőzött esetre derül fény a mai napon – mondta a koronavírus-járvány miatt a kormány által felállított Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján a törzs ügyeleti központjának vezetője. Lakatos Tibor ezredes a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében tartott tájékoztatón közölte, hogy a vírust nem tudják megállítani, mert az világjárvány, de Magyarországon csak elszigetelt esetek vannak és a törzs azon dolgozik, hogy megelőzze a gócpontok kialakulását, mindenkinek ez a célja.

– Az operatív törzs minden lehetséges kormányzati intézkedést megtesz – húzta alá Lakatos Tibor.

A törzs ismét nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy az idős emberek ne menjenek közösségbe, mert ők a legveszélyeztetettebb korosztály.

A haza szolgálatára felesküdött minden munkatársra szükség van, illetve összefogásra, hogy megelőzzük a járvány terjedését – tette hozzá Lakatos Tibor. A törzs vezetője az egészségügyi dolgozókról, a rendőrökről, a katonákról és a kormánytisztviselőkre. És szükség van a médiára is – emelte ki az ezredes.

A média teheti most a legtöbbet azzal, hogy átadja azt az üzenetet, hogy ezt a járványt komolyan kell venni. Arra kérik a médiumokat, hogy intenzíven osszák meg a közcélú tájékoztató anyagokat, filmeket, internetes tartalmakat, különösen az időseknek és családtagjaiknak szóló felhívásokat.

– Fogjunk össze most a magyar emberekért és szüleink, nagyszüleink életéért – fogalmazta meg a kérést az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője.

– Elérkeztünk arra a szintre, hogy most minden perc számít – folytatta az ezredes.

Lakatos Tibor kiemelte, hogy szükséges a lakosság együttműködése is. Meg kell előzni azt, hogy álhírekkel pánikot keltsünk, megfélemlítsük a magyar embereket.

Felidézte, hogy ilyen nagyon népszerű álhír az, hogy Budapestet vagy bármelyik más várost lezárni készülne a kormány. Ezek a hírek, ezek a szóbeszédek megalapozatlanok. Jelenlegi helyzetben az operatív törzs nem tartja indokoltnak egyetlen település lezárását sem.

Az ügyeleti központ vezetője felidézte, hogy az egyik kormányzati intézkedés a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása volt a magyar-szlovén és a magyar-osztrák határon. Ennek keretében az ellenőrzések megkezdése óta összesen 11437 magyar állampolgárt ellenőriztek, ebből 166 magyar állampolgár vonatkozásában került elrendelésre a hatósági házi karantén. Egy olyan külföldi állampolgár volt, akit az egyik ellenőrzés helyszínéről gyanús esetként kórházba kellett szállítani, és 204 fővel szemben megtagadták az országba történő belépés lehetőségét – sorolta a számokat az ezredes.

A környező országokban is egyre nagyobb számban találnak fertőzött betegeket. Ausztriában immár 302, Csehországban 117, Horvátországban 19, Lengyelországban 58, Szerbiában 19, Szlovákiában 16, Szlovéniában 89 beteget regisztráltak, és Ausztriában és Lengyelországban egy-egy beteg elhunyt. Magyarországon nincs a koronavírus következtében elhunyt személy, olyan viszont van, aki felgyógyult és akit a kórházból tünetmentesen el lehetett engedni – idézte fel az előző napi tájékoztatón elhangzott tényeket Lakatos Tibor.

Rendőrség is intenzíven együttműködik a járványügyi szakemberekkel és az országos tisztifőorvossal – tette hozzá.

Lakatos Tibor elmondta, hogy mint az Operatív Törzs vezetőjének nincs arról tudomása, hogy kitoloncoltak volna két iráni diákot. (Frissítés: időközben a belügyminisztérium jelezte, két iráni diákot valóban kiutasítottak, A két 23 éves férfivel szemben egyidejűleg három év Magyarországra történő beutazási és tartózkodási tilalmat is elrendelt az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság.)

Azzal az internetre kikerült videóval kapcsolatban is kapott kérdést Lakatos Tibor, amelyen a jelek szerint az látható, hogy egy határellenőrzést végző rendőr azt tanácsolja egy kamionsofőrnek, hogy ne mondja meg, hogy Olaszországban járt.

- Elítéljük a hanyag szolgálatellátást, különösen akkor, ha a magyar emberek egészségéről van szó. Ki fogjuk vizsgálni az ügyet – szögezte le az ezredes.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy tekintettel arra, hogy Magyarországon csak egyedi fertőzéses esetek vannak, gócpontok továbbra sem alakultak ki, nem indokolt a közoktatási intézmények bezárása, vagy az oktatás felfüggesztése. Az Operatív Törzs természetesen folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet és szükség esetén megteszi az intézkedéseket – tette hozzá Lakatos Tibor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.