Orbán Balázs: A Momentum hatalmi szándékból kiáltott diktatúrát

Semmi sem számít a baloldalon, csak a pénz és a hatalom – mondta az Országgyűlésben Soltész Miklós.

2020. 10. 20. 12:42
ORBÁN Balázs
Budapest, 2020. május 20. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára felszólal a különleges gazdasági övezetrõl és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló kormányzati elõterjesztés általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. május 20-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soltész Miklós (KDNP) napirend előtti felszólalásában emlékeztetett: október 11-én a választók Koncz Zsófiának szavaztak bizalmat a zavaros baloldali összefogás helyett. A kereszténydemokrata politikus ennek kapcsán felidézte, hogy Gyurcsány Ferenc pártja, a DK évekkel korábban leszögezte, semmilyen együttműködést nem tud elképzelni a Jobbikkal, míg a Jobbik legszívesebben börtönben látta volna Gyurcsányt. Soltész azt is felelevenítette, hogy Karácsony Gergely egykor úgy nyilatkozott a néppártosodásról, hogy a Jobbikban olyan nácik vannak, akiknek megtiltották, hogy gyakorolják a nácizmust. – Semmi sem számít a baloldalon, csak a pénz és a hatalom. Ezek jöhetnek Sorostól, áramlopásból, jöhetnek az EU egyik legnagyobb korrupciós ügyéből, a négyes metróból. Na ebből nem kértek a borsodiak – szögezte le a képviselő.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára
MTI/Kovács Tamás

Válaszában Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára elmondta: a baloldal egy elvtelen szövetségben egyesült, csak a hatalom érdekli őket. Felelevenítette: a Jobbikot korábban rasszizmusa és antiszemitizmusa miatt támadták a baloldali pártok, majd 2020-ban a teljes baloldal beállt egy rasszista és antiszemita jelölt mögé. Az államtitkár szerint nem véletlen, hogy egy ilyen, elvek nélküli koalíció rosszul szerepelt a közelmúltbeli időközi választáson. Hangsúlyozta, hogy az összefogást Gyurcsány Ferenc szervezi. Orbán Balázs arról is szót ejtett, hogy nemrég kiderült, „a DK ifjúsági szervezete, a Momentum” EP-képviselői úgy nyilatkoztak zárt körben, hogy igaza van a magyar kormánynak, amely kettős mérce miatt kritizálja az EU-t, valamint Donáth Anna megszólalásából az is kiderült, hogy hatalmi szándékból kiáltottak diktatúrát tavasszal.

fókuszban a családok

Böröcz László (Fidesz) napirend előtti felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a baloldal 2010 előtt valóban megemelte a családi pótlékot, ám a számos elvonás és megszorítás miatt a családok összességében rosszul jártak. Kiemelte: a jelenlegi kormány az anyagi támogatás mellett elismeréssel és megbecsüléssel szemléli a családokat. A kabinet által a családok helyzetének jobbá tételére vonatkozó intézkedések közül számosat megemlített, többek között beszélt az otthonfelújítási támogatásról, a hitelmoratórium meghosszabbításáról, a kibővített családi adókedvezményről, a csokról, de például az ingyenes tankönyvről és iskolai étkeztetésről is. – Amíg a Fidesz–KDNP adja a parlamenti többséget, addig a családok támogatása fontos cél marad – emelte ki a képviselő.

Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli miniszter államtitkára válaszában hangsúlyozta: a kormány célja, hogy egyre könnyebb legyen Magyarországon családot vállalni. Felidézte: a baloldali kormányok az akkori válsághelyzetben megszorításokkal válaszoltak a krízisre, elvettek egyhavi bért a közszféra dolgozóitól, valamint egyhavi nyugdíjat is töröltek, s emelték az áfát is, a gyes időtartamát pedig csökkentették. Az államtitkár szerint ehhez képest a mostani polgári kormány nem hagyja magára a magyar embereket: „visszaépítjük a 13. havi nyugdíjat, orvosi béremelést, hitelmoratóriumot, munkahelyvédő bértámogatást, munkahelymegtartó kölcsönt nyújtunk a vállalatoknak. Támogatjuk a gyermekes családok lakásfelújítását hárommillió forintig. Illetékmentessé tettük az új és használt lakás vásárlását. A járványhelyzetben is a magyar családokért dolgozunk – zárta felszólalását Zsigó Róbert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.