Mellár „szakértése” a jel, hogy a kormány jó úton jár

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára frappáns válasszal replikázott Mellár Tamás felszólalására.

2020. 05. 11. 11:57
ORBÁN Balázs
Budapest, 2020. mrcius 24. Orbn Balzs, a Miniszterelnksg parlamenti s stratgiai llamtitkra napirend eltt felszlal az Orszggyls plenris lsn 2020. mrcius 24-n. MTI/Koszticsk Szilrd Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés hétfői ülésnapján elsőként Mellár Tamás szólalt fel, aki szerint a számok nem azt mutatják, hogy a kormány „annyi munkahelyet teremt, amennyit a vírus elpusztít”. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára frappáns felszólalással replikázott.

Mellár Tamás (Párbeszéd) felidézte a kormány konvergencia-programjában foglalt számokat, amelyek alapján idén 3 százalékos gazdasági visszaesésre számítanak, jövőre viszont már 4,8 százalékos növekedés várható. Az EU 7 százalékos, a kormány 5,6 százalékos munkanélküliségi rátával számol, ez alapján nem fog működni az „annyi munkahelyet teremtünk, amennyit a vírus elpusztít” szlogen – mondta Mellár. A képviselő szerint a kovergencia-programból az olvasható ki, hogy nem lesz elég munkahely és az államadósság is nő. – A kérdésem, hogy hová lett a pénz? Tisztelt kormány, erre kellene válaszolni – fejezte be felszólalását a Párbeszéd képviselője.

A kormány részéről Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára válaszolt. Felszólalását azzal kezdte, amiben szerinte egyetértenek Mellárral:

nemcsak az emberéletekre, hanem a gazdaságra is veszélyes a járvány;

valamint azt említette, hogy Magyarország relatív pozíciói jók, ami abból adódik, hogy a 2008-2009-es válság után egészséges lett a gazdaság szerkezete. Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy még az IMF elemzése szerint is Málta után Magyarországot érinti legkevésbé az EU-ban a gazdasági visszaesés.

Közölte: az idei évre GDP-csökkenésre, jövőre növekedésre számít a kabinet, amely a legrosszabb forgatókönyvre készül, de a Magyar Nemzeti Bank elnöke például változatlanul egy optimistább forgatókönyvet vázolt fel. – Déjá vu érzésem van, öntől korábban is hallhattuk, hogy nem fog sikerülni a gazdasági szerkezet átalakítása, nem fog sikerülni egymillió új munkahely létrehozása és nem fog sikerülni 12 százalékról 3 százalékra csökkenteni a munkanélküliséget – mondta Orbán Balázs. Hozzátette:

„ha ön és az önhöz közeli szakértők azt mondják, hogy nem fog sikerülni, akkor ez az első jel, hogy jó úton járunk.”

Varju László (DK) szerint a kormány is tudja, hogy nagy a baj. A gyurcsányista képviselő szerint Orbán Viktor miniszterelnök brutális visszaeséssel számolt, és szerinte a kormányfő cserben hagyta a magyarokat. – Magyarországot rossz állapotban érte a járvány okozta válság – mondta Varju, példaként említve a forintgyengülést többek között. A képviselő szerint a konvergencia-program 4 százalék feletti inflációval számol, amely elviszi a 3 százalékos nyugdíjemelést. Elképesztő módon megemlítette, hogy a Gyurcsány-kormány a válságig fizette a 13. havi nyugdíjat. Varju szerint a kormány nem segít a munkavállalóknak, nem hajlandó megemelni az álláskeresési járadék időtartamát, emellett nem növekedett a családi pótlék, nem kaptak plusz béremelést az orvosok és az ápolók, viszont „jut pénz vitorláskikötőkre”. Az ellenzék számára itt az idő a Fidesz elszámoltatására, és arra, hogy felkészüljön a kormányzásra – fejezte be felszólalását Varju. Dömötör Csaba a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszát azzal kezdte, hogy bár az új megbetegedések száma csökkenő tendenciát mutat, az új betegek többnyire Budapestről és környékéről kerülnek ki. A korlátozásokat ezért először vidéken kezdték feloldani, ám azokat csak fokozatosan lehet enyhíteni.

Dömötör Csaba emlékeztetett: az elmúlt hetekben az ellenzék Varjuhoz hasonló vehemenciával támadta az érettségi megtartását, ám a diákok nagy számban tették le a vizsgát, mintegy 97 százalékuk leérettségizett, ami azt mutatja, hogy ők is támogatták az érettségik megtartását. Az államtitkár köszönetet mondott a tanároknak, szülőknek és a diákoknak is a helytállásért. – Az ellenzéki pártok a kormány üzemszerű támadására építették fel politikájukat – mondta Dömötör. Az államtitkár azonban hangsúlyozta, hogy

a kormány számára nem a politikai csatározások a fontosak, hanem a munkahelyek és az emberek egészségének megvédése. A kormány bevezette a bértámogatás rendszerét, amely több mint 50 ezer munkahely megtartását tette lehetővé

– közölte Dömötör, a nyugdíjakkal kapcsolatban pedig kiemelte: Varju akárhogy szépíti a dolgot, ők elvették a 13. havi juttatást, míg a kormány visszaadja. Karácsony Gergely főpolgármester politikájára kitérve hangsúlyozta, két dolog elől menekül a Facebook-politizálásba: a cselekvés és a felelősség elől. – Nem a sebességhatárokkal kellene foglalkoznia, a járvány az idősotthonokban terjed, arra kérjük főpolgármester urat, hogy koncentrálja energiáit az idősotthonokra – fejezte be válaszát az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.