Orbán Viktor: Megvan a három és fél millió beoltott

Túlléptük a három és fél millió beoltottat – mondta Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth rádióban. A miniszterelnök kijelentette: kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, a kijárási tilalom pedig 11 óráig kitolódik. Hamarosan négymillióra nőhet a beoltottak száma, akkor kinyithatnak a szállodák, a zárt kulturális helyszínek és az éttermek belső helyiségei. A szolgáltatások széles körét azok előtt nyitják majd meg, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. A miniszterelnök a halálozási adatokról elmondta: Magyarországon nem tesznek különbséget abban, hogy valaki Coviddal vagy Covidban halt meg. Olyan eseteket is beírnak a statisztikába, amikor a beteg más betegség miatt egyébként is elhunyt volna.

Csókás-Kincses
Forrás: Kossuth rádió2021. 04. 23. 7:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A nyitást nem a WHO véleményétől tettük függővé, hanem egy saját terv szerint haladunk – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. Hozzátette, hogy

elértük a három és fél millió beoltottat, így kinyithatnak a teraszok. A kijárási tilalom 11 órára tolódik, és fél 10-ig lehetnek majd nyitva a kerthelyiségek.

A kormányfő a WHO európai vezetőjének a minapi látogatása kapcsán kiemelte: a WHO szerint Magyarország példaértékűen haladt előre a járványkezelésben.

Hamarosan megnő az oltási igazolvány szerepe

– Én már azon gondolkodom, hogy jövő hét közepén meglesz a négymillió beoltott – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint jövő hét szerdán vagy csütörtökön elérhetjük az újraindítás következő lépéséhez szükséges számot.

Szavai szerint négymillió beoltottnál a következő szolgáltatásokat lehet majd elérni: látogathatók lesznek a színházak, tánc- és zeneművészeti események, cirkusz, mozi, edző és fitneszterem, uszoda, közfürdő, jégpálya, állatkert, vadaspark, kalandpark, játszóház, múzeum és könyvtár. Ezen kívül kinyithatnak a szállodák is, és kinyitnak az éttermek belső helyiségei.

A szolgáltatások széles körét azok előtt nyitják meg, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

Maruzsa Zoltán államtitkár elmondta, az iskolák és az óvodák nyitása a vártnál kedvezőbben alakult, hiszen ez a szülőknek is nehéz volt, de jóval több mint ötven százalékuk visszaengedte gyermekeit az oktatási intézményekbe, és ez a szám emelkedik.

Orbán Viktor elmondta, mindig van vita a vakcinák hatékonyságáról, de az operatív törzs ma reggeli ülésén is világossá tették, hogy már az egy oltást kapott személyek visszabetegedése is egy százalék alatt van.

Túl kell kiabálni az oltásellenesek hangját

A veszélyhelyzet meghosszabbítását illetően a miniszterelnök elmondta, a négymillió beoltott csak a fele a társadalomnak, de még mindig sokan nincsenek beoltva. Mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljon, az új internetes felületen már időpontot is lehet kérni, hogy gördülékenyebb legyen az oltás folyamata. – Fontos, hogy az oltás pártján maradjunk, az oltásellenesek hangját túl kell kiabálni – hangsúlyozta a baloldal magatartására reagálva a kormányfő. Mint mondta, a nyílt oltásellenesség után most a vakcinák hatékonyságát támadják, de az oltásellenességnek ezt a formáját is vissza kell utasítani.

A miniszterelnök azt is elmondta, meg tudjuk duplázni az érkező vakcinamennyiség által a beoltottak számát, így később a világ bármely pontjáról jöhet az, aki magyar, hiszen lesz vakcina a számukra.

A 16 és 18 év közöttiek olthatóságáról nagy vita van, a járványügyi hatóság álláspontja az, hogy Pfizerrel beolthatók, ezért a miniszterelnök azt az utasítást adta, hogy különítsenek el a részükre megfelelő mennyiségű Pfizer-vakcinát.

– A 12–16 év közöttieket még nem merjük oltani, de a védettségi kártyával rendelkező szülők magukkal vihetik kiskorú gyermekeiket a különböző programokra – tájékoztatott a kormányfő, majd kijelentette: az a fontos, hogy az ország működőképes és cselekvésképes legyen. Szükséges, hogy a nyári időszakban a kormány cselekvőképes maradjon, ezért jól döntöttünk, hogy beadtuk a veszélyhelyzet meghosszabbítására vonatkozó indítványt. A miniszterelnök szerint egyre kevesebb korlátozás lesz a mindennapi életben, de a kormánynak a cselekvőképességhez szükséges lehetőségeit továbbra is biztosítani kell, ezért indokolt a veszélyhelyzeti intézkedések meghosszabbítása.

Orbán Viktor jó híreket jelentett be a Kossuth rádióban

 

Nem politikai verseny tárgya a halottak száma

Orbán Viktor egyúttal több tiszteletet kért a baloldali pártoktól a halálozási statisztikák kommunikálásakor.

– Nem politikai verseny tárgya a halottak száma. Épp elég baj, ha egyetlen ember is meghal. Nekem egyetlen magyar halála is fáj – fogalmazott, hozzátéve, szerinte több méltósággal kellene az elhunytakkal kapcsolatban kijelentéseket tenni.

A halálozási statisztikákról elmondta: van az EU-nak egy mindenre kiterjedő adatszolgáltatási felülete, ahol közlik, hogy az utolsó „békeévhez” képest most mennyien halnak meg. – Ez valóságos szám, ami azt mutatja, hogy mennyi életet veszítettünk el. Ha így nézzük, akkor Magyarország tartható pozícióban van – húzta alá.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarországon nem tesznek különbséget abban, hogy valaki Coviddal vagy Covidban halt meg. Olyan eseteket is beírnak tehát a Covid-halálozási statisztikába, amikor a beteg egy másik betegség miatt egyébként is elhunyt volna.

A kormányfő rámutatott, hogy a nagy gyógyszergyárak érdeke is állhat egy-egy vakcina hatásosságának a megkérdőjelezésében. – Emellett Európában a politikát is belekeverték a vakcinaügybe – magyarázta.

– Európában a politika felülírta az emberség szempontját, de Magyarország kilóg a sorból. Számunkra csak ember van meg emberélet. Engem nem érdekel, hogy a macska fehér vagy fekete. Az a lényeg, hogy fogja meg az egeret. Ebből nem szabad politikát csinálni

– szögezte le Orbán Viktor.

a Nemzeti érdekeink szerint cselekszünk

– Azért állunk nagyon jól az oltásokkal, mert Magyarország olyan ország, aminek senki nem mondhatja meg, hogy mit tegyen és mit ne tegyen. A nemzeti érdekeink szerint fogunk cselekedni – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor kifejtette azon véleményét, miszerint a magyar jogrendszer nagyvonalú és bölcs, hagy mozgásteret a kormánynak és Parlamentnek a költségvetés módosítására. A következő hónapokban lehet, hogy szükség lesz egy-egy rendelet módosítására, de az a fontos, hogy erre a lehetőség meglegyen.

A kormányfő elmondta, a beadott költségvetés az előző évhez hasonlóan a gazdaság újraindításáról szól majd, bár most még az egészségre figyelünk, de a gazdaság kérdése szépen lassan elő fog jönni. Nagyon sok, erre vonatkozó intézkedés már megindult.

A mai brüsszeli megbeszéléseket illetően Orbán Viktor kijelentette, hogy a pénzügyi kérdések rendezettnek tekinthetők. Az Európai Unió jövőjével kapcsolatos tervek már sokkal izgalmasabbak. A kormányfő az unió válságkezelését, a tanulságok levonását várja Brüsszeltől az új amerikai adminisztrációval való kapcsolattartásról, és hasonló nagy kérdésekről szeretne majd beszélni. – Azért megyek most Brüsszelbe, hogy előre láthassam a dolgokat, és a szerint tudjak intézkedéseket hozni itthon – jelentette ki.

Köszönet illeti a rendőröket

A miniszterelnök köszönetet mondott a rendőrségnek az elmúlt évben végzett munkájáért, felidézve, hogy a rendőröknek kiemelt szerepük volt a járványkezelésben.

Mint mondta, az orvosok és ápolók mellett a rendőröknek volt köszönhető, hogy a háborús, félháborús állapotban sem ment az ország a káosz felé, nem borult fel a közrend.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy az emberek ma nem egy elnyomó szervezetet látnak a rendőrségben. – A rendőri munka a magyar emberek fejében a tiszteletreméltó foglalkozások közé van besorolva – állapította meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.