Orbán Viktor: Most kell cselekedni, vagy késő lesz

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a migráció időhorizontja évtizedekben mérhető, és be kell ismerni, hogy az EU jelenlegi vezetői, mostani struktúrái képtelenek a problémát megoldani.

Magyar Nemzet
2019. 03. 25. 6:05
null
A miniszterelnök szerint szükség van egy nagy európai országra, amelyik ugyanazt mondja, amit mi Fotó: Teknős Miklós

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a migráció időhorizontja évtizedekben mérhető, és be kell ismerni, hogy az EU jelenlegi vezetői, mostani struktúrái képtelenek a problémát megoldani.

– A migráció, a határvédelem, az európai egység ügyé-ben most kell cselekedni, mert ha az európai politika nem hoz azonnali döntéseket, akkor olyan folyamatok indulnak meg, amelyeket később lehetetlen lesz megállítani – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáján, a Várkert Bazárban.

A kormányfő a fórum második napján tartott felszólalásában hangsúlyozta, hogy a migráció időhorizontja évtizedekben mérhető, és be kell ismerni, hogy az EU jelenlegi vezetői, mostani struktúrái képtelenek a problémát megoldani. Ezért szerinte – egyetértve Nicolas Sarkozy korábbi francia államfővel – bele kell nyúlni a rendszerbe, az Európai Bizottságtól el kell venni a migráció és a határvédelem jogát, és létre kell hozni a schengeni övezet belügyminisztereiből álló testületet, amely választ ad a migráció kérdésére. – Ha legalább ennyit elérnénk az európai választásokat követően, akkor már érdemes volt megrendezni az európai választásokat – jegyezte meg.

A miniszterelnök szerint szükség van egy nagy európai országra, amelyik ugyanazt mondja, amit mi
Fotó: Teknős Miklós

Orbán Viktor előadásában természetellenesnek nevezte, hogy Magyarország ma vezető szerepet játszik a migrációs vitában, hiszen sem az ország, sem a hadsereg mérete, sem az egy főre jutó GDP nagyságrendje nem indokolja ezt. Közölte: van elég munka Magyarországon, de nincs mit tenni, mert a magyarok nem akarják még egyszer átélni, hogy egyik napról a másikra négyszázezer, zömében katonakorú férfi átmasírozzon az országon. – Ezért épült kerítés, és ezért fordult szembe a kormány az európai mainstreammel – jegyezte meg.

A kormányfő felhívta a figyelmet, hogy becslése szerint Európa nyugati felén a soft power, vagyis a politika körüli világ – például agytrösztök, NGO-k, egyetemek és a média – 85 százalékban baloldali, liberális és képes összehangoltan cselekedni. – Ezért ha egy nyugat-európai azt gondolja, amit egy magyar, és úgy mondja el, mint egy magyar, azt másnap reggel ez a 85 százalék kicsi darabokra tépi szét – fogalmazott, megjegyezve: Közép-Európában inkább ötven-ötven százalék az arány, sőt mára talán egy kissé inkább keresztény-konzervatív irányba mozdul el.

– Ezért én túl tudom élni azokat a mondatokat, azt a megközelítést, amit használok – mondta. Úgy vélte: dacára annak, hogy szerinte a magyar kormánynak igaza van, a fentiek miatt még sohasem volt olyan rossz nyugat-európai reputációja Magyarországnak és a miniszterelnökének. Orbán Viktor szerint ezért kulcskérdés, hogy legyen végre egy nagy európai ország, várakozása szerint Olaszország, amely azt mondja, amit a magyarok.

Nicolas Sarkozy: Meg kell szüntetni a szociális turizmust Európában

– Még soha nem volt ennyire szükségünk Európára, de Európa még sosem volt ennyire megosztott, mint most. Sokan azért fordulnak el Európától, mert úgy gondolják, Európa gyenge, és ennek oka a megosztottság. Európa az összefogás és a kompromisszum szinonimája – mondta szombaton Nicolas Sarkozy a budapesti migrációs konferencián. Franciaország volt elnöke közölte: az uniós tagállamoknak össze kell fogniuk, akkor is, ha nagyon különböznek egymástól, ugyanis kompromisszum nélkül nem működhet Európa. – Tiszteletben kell tartani az eltérő identitást, de ha nincs bennünk készség a kompromisszumkötésre, Európa nem győzhet – jelentette ki. Megjegyezte: a brexit tévedés a briteknek és az EU-nak is, mert félő, hogy a megosztottság nem fog itt megállni.

A magyar származású francia politikus szerint most arról kell beszélni, mi lesz Európával a következő ötven évben, így Emmanuel Macron francia államfőnek igaza volt, hogy megnyitotta a vitát erről. Hangsúlyozta: Európának joga van ahhoz, hogy határai legyenek, és joga van ezeket a határokat megvédeni. – Ha egy Európán kívüli ország európai segélyekben akar részesülni, küzdenie kell az illegális bevándorlás ellen – mondta. Hozzátette: nagy fejlesztési tervet kellene kidolgozni Afrikára vonatkozóan, hogy minden fiatal találjon munkát a saját országában.

Nicolas Sarkozy arra is kitért, hogy nem lehet folytatni a „szociális turizmust” Európában, a külföldiekre vonatkozó szabályokat harmonizálni kell, hogy ne az alapján válasszanak új hazát az emberek, hogy hol a legkedvezőbbek a segélyek. Azt is mondta: túl sok mindennel foglalkozik az Európai Unió. – Egyes témaköröket vissza kell adni a nemzetállamoknak, így sokszínű, de működőképes lesz Európa – tért ki rá, majd megjegyezte: nem akar Brüsszeltől leckét kapni, de ő maga sem ad leckét másoknak.

A volt francia elnök úgy fogalmazott: „Magyarország édesapám országa”, nagy történelme van, bátor nemzet, mélységesen európai ország az értékeinél, a kultúrájánál és a történelménél fogva, továbbá demokratikus ország. – Ha valaki háromszor egymást követően megnyeri a választást egy instabil világban, az tiszteletet érdemel – tette hozzá a Fidesz 2010-es, 2014-es és 2018-as parlamenti választási győzelmére utalva. Nicolas Sarkozy volt francia elnököt Orbán Viktor miniszterelnök a karmelita kolostorban fogadta.

Václav Klaus: Az uniós elit el akarja tüntetni a régi nemzeteket

– A tömeges migráció korunk legnagyobb kihívása, ez nem kérdés, hanem nyilvánvaló tény – jelentette ki Václav Klaus korábbi cseh államfő szombaton a Mathias Corvinus Collegium által szervezett konferencián a fórum címére utalva. Az MCC pénteken kezdődött háromnapos konferenciája címében kérdésként fogalmazza meg, hogy korunk legnagyobb kihívása-e a migráció.

Václav Klaus kiemelte: szigorúan meg kell különböztetni az egyéni és a tömeges migrációt. – Amikor az európai politikai elit tömeges migrációról beszél, olyan érveket hoz fel a támogatására, amelyeket csak az egyéni migráció esetében lehetne – vélekedett. Kifejtette: az országok befogadási képessége az egyéni migráció esetében viszonylag magas, de a tömeges migráció veszélybe sodorja a társadalmi kohéziót, kulturális, társadalmi és politikai konfliktusokat hoz magával.

– Az európai politikai vezetők azonban úgy tesznek, mintha ezt nem látnák – tette hozzá. A volt államfő szerint nem kérdés, hogy óriási problémákkal küzdenek a fejlődő országok, és emiatt tömegek hagyják el az otthonukat, de az európai országok csak akkor állíthatják meg a tömeges migrációt, ha úgy döntenek, hogy nem ösztönzik tovább. Úgy látja, az európai elit tudja, hogy az egységes európai nemzet létrehozásához el kell tüntetni a régi nemzeteket, s mivel a tömeges migráció felbontja a régi társadalmakat, ezért a bevándorlást szervezni és menedzselni akarják.

– Szervezik, kezelik, okosan megtervezett módon, és az ENSZ dokumentumaival is ezt akarják megalapozni. Mint az ENSZ legutóbbi globális migrációs csomagja – hangsúlyozta Václav Klaus, aki szerint a nemzetéért felelős vezetőnek az a feladata, hogy ellenálljon ezeknek a törekvéseknek.

Klaus szerint jókor rendezték meg a budapesti konferenciát, mert az európai parlamenti választások előtt érdemes beszélni erről a témáról. – Nem sok európai vezető kész kijelenteni, hogy a tömeges migráció a legnagyobb kihívás, de a magyar miniszterelnök egyike a keveseknek, akik ki merik ezt mondani. E kevesek heves kritikákat kapnak, populistáknak nevezik őket, miközben a kritikusok nem tudnak valós ellenérveket felhozni – hangoztatta. A korábbi cseh államfő arról is beszélt, hogy sokak szerint a tömeges migrációnak már vége, túl van a csúcson, de ez nem igaz, ez a jelenség itt van, tartósan velünk marad és egyre erősebb lesz. Klaust francia kollégájához hasonlóan a karmelita kolostorban fogadta Orbán Viktor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.