„A nemzeti csapattól azt várjuk, hogy állva haljanak meg, nem pedig azt, hogy letérdeljenek”

A miniszterelnök a Magyarország–Írország meccsen történt kifütyüléssel kapcsolatban a magyar szurkolókkal ért egyet.

Magyar Nemzet
2021. 06. 10. 12:35
ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz; SALVINI, Matteo
Budapest, 2021. április 1. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetõjével, Matteo Salvinivel és a lengyel miniszterelnökkel, Mateusz Morawieckivel folytatott találkozóját követõen tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2021. április 1-jén. A találkozó napirendjén a Liga, a Mateusz Morawiecki vezette Jog és Igazságosság (PiS) és a Fidesz közötti európai szintû politikai szövetség szerepelt. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A nemzeti mezt viselő csapatunktól azt várjuk, hogy harcoljanak, győzzenek, és ha nem sikerül, akkor állva haljanak meg, nem pedig azt, hogy letérdeljenek – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a mai Kormányinfón a Magyarország–Írország felkészülési mérkőzésen történtekkel kapcsolatban, ahol a magyar szurkolók kifütyülték az ír válogatottat, amiért azok a mérkőzés előtt letérdeltek a BLM-mozgalomra emlékezve.

A miniszterelnök kifejtette: nem véletlenül terjed ez a gesztusrendszer ilyen gyorsan, mert az egykori rabszolgatartó országok találták ki ezt a dolgot, de Magyarország sosem volt ilyen.

– Komoly morális teher ezzel együtt élni, de ezeket a terheket mindenkinek magának kell viselnie – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a magyar szurkolókkal ért egyet a kérdésben.

A kormányfő rámutatott, hogy a magyar kulturális összefüggésben három esetben várt el az ilyen gesztus:

A magyar ember Isten előtt, a hazája előtt és a szerelme előtt térdel le, ha megkéri a kezét.

Mint lapunk arról beszámolt, a Magyarország–Írország futballválogatottak budapesti mérkőzését követően több baloldali politikus is nemtetszését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a magyar szurkolók kifütyülték az ír válogatottat a BLM-mozgalom előtti tisztelgésük miatt. Niedermüller Péter (DK) például azt írta közösségi oldalán, hogy „ma este jobb volt írnek lenni Budapesten”. Többek között Szabó Tímea (PM) és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke is kommentálta az esetet saját oldalán.

Baranyi Krisztina (PM), Ferencváros polgármestere idén április elsején állíttatta ki a Ferenc térre az Amerikai Egyesült Államokat tavaly lángba borító, Európában pedig szobrokat megsemmisítő BLM-mozgalomra emlékező szobrot, amely azonban mindössze 24 órát élt meg, mielőtt egy férfi ledöntötte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.