Orbán Viktor: Nem magyarázatra van szükségünk, hanem vakcinára

A miniszterelnök a vakcinák kapcsán úgy fogalmazott: mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, csak fogja meg az egeret.

Kreft-Horváth Márk, Veres László István
Forrás: Kossuth Rádió2021. 01. 22. 7:46
ORBÁN Viktor
Budapest, 2018. december 7. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt

A miniszterelnök a vakcinák kapcsán úgy fogalmazott: mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, csak fogja meg az egeret.

Egy magyar ember a szíve közepébe megy a problémának, Brüsszelben ez nem így van. Ott az a divat, hogy ki tud szebbet, jobbat mondani az unióról. Ha ezeken túl vagyunk, akkor érinthetjük magát a problémát – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. Hozzátette, ez egy magyarnak furcsa, de tudomásul kell vennünk, hogy ott így van. Nagy-Britanniában, Izraelben, Oroszországban, Kínában sokkal több embert oltottak be. Miért nem adja ki az Európai Gyógyszerügynökség a brit gyártmányú AstraZeneca-oltóanyagra az engedélyt?

Nem magyarázatra van szükségünk, hanem vakcinára van szükségünk, az nem elfogadható, hogy magyar emberek halnak meg azért, mert nincs uniós vakcina.

Mindig van válasza a brüsszelieknek, megtudtuk, mi a magyarázat arra, hogy lassan megy a beszerzés. De a magyaroknak nem válaszokra van most szükségük, hanem vakcinára, ha nem megy EU-s forrásból, máshogy kell szerezni. Nem fogadható el, hogy emberek azért halljanak meg, mert a beszerzés lassú – mondta Orbán Viktor.

Az uniós kormányfők kérték, hogy tartsák be a szerződéseket – utalt a Pfizerrel előálló hiányra a miniszterelnök. Szerinte a verseny tudja megoldani ezt a problémát, ha több gyártó van, akkor igyekeznek majd gyorsabban szállítani. Orbán Viktor azt is mondta, hogy az AstraZeneca-vakcina olcsóbb, mint a most használtak. Erről egyelőre nincs világos képünk, hogy miért.

De a magyarokat egyébként csak egy dolog érdekli, hogy biztonságos vakcinát kapjunk, minél előbb, minél többet.

Az orosz és a kínai vakcinával is oltottak már magyar embert a határon túl élők között, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Moszkvában tárgyal az orosz gyártóval. Az előző napon 1311 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust, és elhunyt 98, többségében idős, krónikus beteg – ismertette a legfrissebb járványügyi adatokat Orbán Viktor.

A miniszterelnök részletesen bemutatta az oltási sorrendet is, azt mondta, ha minden idős állampolgárnak megvan a lehetősége arra, hogy beoltassa magát, akkor kezdődik egy új időszámítás. Ha van vakcina, ide hamar eljutunk, minden azon múlik, hogy milyen gyorsan és mennyi lesz.

Az első kérdés az érettségizőké, lehet-e őket előbb oltani – részletezte Orbán Viktor. Szerinte korai a korlátozások feloldásáról beszélni.

Közel van a feloldás pillanata, de fontos, hogy fegyelmezetten érjük el. Orbán mindenkit arra kért, hogy még bírja ki egy kicsit. A miniszterelnök elmondta, hogy két hétig még fennmaradnak a korlátozások, és a parlament tavaszi ülésszakában döntenek majd ezek fenntartásáról, vagy az enyhítésükről.

Magyarország egy komoly ország, ezért nem engedheti meg magának, hogy könyörögjön a vakcinákért, úgy, mint tavasszal a lélegeztetőgépekért. Ezért döntöttek arról, hogy Debrecenben épüljön egy újabb magyar vakcinagyár. A gazdaság kulcsa a munka – jelentette ki, majd elmondta, hogy a legutóbbi adat szerint decemberben négyezerrel dolgoztak többen, mint 2019 decemberében. Orbán Viktor szerint a mostani válságban is a munkahelyeket kell védeni, ezért erős vállalkozásokra van szükség. Éppen ezért rendelték el a hitelmoratóriumot, és az önkormányzatokat is rávették az iparűzési adó csökkentésére. A Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok a bankokat mentették úgy, hogy az emberektől vettek el forrásokat, ez a módszer nem működik.

Az uniós gazdasági helyzetet érintő kérdésre Orbán Viktor elmondta, hogy dolgoznak azon, milyen igazolása legyen annak, aki nem fertőz. Hiszen aki nem kerülhet bajba, annak már nem kell majd olyan szigorú korlátozásokat betartani.

Ha elérjük az egymillió védett állampolgárt, akkor nyílik meg ez a vita a minszterelnök szerint. Felbukkant már a lehetőség, de a konkrét válaszokra még várni kell – összegezte.

Megemeltük a kórházi orvosok, korábban pedig az ápolók bérét is – mondta az ezt firtató kérdésre Orbán Viktor. Közelítünk a méltányos bérezéshez az orvosoknál. A kamara javaslatának elfogadásával fontos lépést tett a kormány – fejtegette a miniszterelnök. A háziorvosokról elmondta: 4-500 doktor hiányzik a rendszerből. Ezért kérik őket, hogy fogjanak össze, ha a háziorvosok összeállnak, 80-100 százalékát kapják annak az emelésnek, amit a kórházi orvosok megkaptak, aki nem vesz részt ebben, az 30 százalékos emelést kap. A fogorvosokat pedig ugyanúgy fogják kezelni, mint a háziorvosokat, erről született meg szerdán a döntés, ami pontot tehet egy hosszú vita végére – fejtette ki Orbán Viktor.

Ma van a magyar kultúra napja, az nem politikai kérdés, hogy a mi kultúránk keresztény gyökerű-e, ez tény. Keresztény kultúrkörben élünk, latin háttérrel, amelyet az ortodoxia is megtámaszt, és szilárd hátországot ad. A miniszterelnök fontosnak nevezte, hogy a magyar nyelv hajlékony legyen, és meglegyen a nyelv megújulásának az esélye, mert ez szükséges ahhoz, hogy megfelelően le tudja írni a technikai fejlődést. – A nyelvi hajlékonyság kérdésében nem állunk jól – mondta, hozzátéve: reméli, hogy a következő ciklusban ezzel is tudnak majd foglalkozni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.