Óriási előnnyel vezet a Fidesz a Nézőpontnál

A legaktívabb táborral az ellenzéki térfélen a Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom bír: ők egyaránt 11-11 százalékpontos eredményt érnének el listán.

Magyar Nemzet
2019. 08. 05. 9:30
null
Kerpel-Fronius Gábornak ők csupán droidok Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EP-választás óta negyven százalékpontos előnnyel vezet a Fidesz–KDNP az ellenzéki pártok előtt, a kormánypártok népszerűsége továbbra is 50 százalék felett van.

Az ellenzéki pártok szimpatizánsi köre ezúttal is alacsonyabb, a második helyért folytatott versenyben a Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom fej fej mellett halad – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készült legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Az intézet által július 2. és július 28. között 5000 fő személyes megkérdezésével készített felmérés szerint a teljes felnőtt népesség körében is stabil a Fidesz–KDNP előnye, a kormányzó szövetség 41 százalékpontos támogatottsággal bír. Az ellenzéki pártok népszerűsége itt kiegyenlítettebb: a Demokratikus Koalíció és a Jobbik 7-7, a Momentum hat, az MSZP–Párbeszéd-szövetség pedig öt százalékon áll, vagyis továbbra is egy számjegyű minden ellenzéki erő támogatottsága a választókorú magyarok körében. A legvalószínűbb listás eredményeket tekintve a Fidesz–KDNP előnye 40 százalékpontos, egy most vasárnap esedékes választáson 52 százalékot szereznének a kormánypártok belföldi listán, ami szinte teljesen megegyezik a május 26-i európai parlamenti (EP-) választáson elért eredményükkel.

A legaktívabb táborral az ellenzéki térfélen a Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom bír: ők egyaránt 11-11 százalékpontos eredményt érnének el listán.

A kutatás szerint Gyurcsány Ferenc pártja nem tudta leszakítani magáról a Momentumot az EP-választás óta eltelt két hónapban. A belpolitikai botrányoktól júliusban sem mentes MSZP–Párbeszéd a biztos szavazók esetében továbbra is hét százalékon áll, vagyis folytatódik a Tóth Bertalan vezette szocialisták veszszőfutása. A Jobbik támogatottsága továbbra is egy számjegyű: egy most vasárnap esedékes voksoláson listán kilenc százalékpontos eredményt érnének el, ami jól mutatja, hogy szavazótáboruk továbbra sem aktív.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.