Óriási ütemben növekszik a Diákhitel Központ ügyfeleinek száma

Már 7500-nál jár a május 1-jétől bevezetett Diákhitel Plusz igénylőinek száma, ami azt jelenti, hogy tíz nap alatt több új ügyfelet regisztrált a Diákhitel Központ, mint tavaly hét hónap alatt, és a felnőttképzésben elérhető támogatási csomag még csak ezután lesz elérhető: napokon belül kiderül, mely képzésekben részt vevők juthatnak hozzá az 1,2 millió forintos, szabad felhasználású, kamatmentes kölcsönhöz. Az új lehetőségek részleteiről Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója beszélt a , aki kiemelte azt is, hogy 2019-ben közel hárommilliárd forint tartozást engedtek el az édesanyáknak a célzott kormányzati kamattámogatásnak köszönhetően.

Csókás Adrienn
2020. 05. 12. 10:12
null
A cél, hogy egyetlen magyar fiatalnak se kelljen anyagi okból kimaradnia a felsőoktatásból Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképesztő ütemben növekszik a Diákhitel Központ ügyfeleinek száma, 2001 óta nem volt ilyen mértékű érdeklődés a hallgatói kölcsönök iránt – hangsúlyozta a Magyar Nemzet megkeresésére Magyar Péter. A Diákhitel Központ vezérigazgatója elmondta: míg tavaly egész évben 11 600 új igénylőjük volt, most mind­össze tíz nap alatt 7500 hallgató igényelte a kamatmentes, szabad felhasználású Diákhitel Pluszt. Az igénylők 99 százaléka a maximális félmillió forinthoz szeretne hozzájutni, és gyakorlatilag nincs olyan hazai felsőoktatási intézmény, ahonnan ne érkezett volna megkeresés.

Jól döntött a kormány

– Soha ekkora szükség nem volt még diákhitelre. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) felmérése szerint a koronavírus-járvány miatt minden harmadik hallgató elveszítette a munkáját, egyes diákszövetkezetek pedig ennél is kedvezőtlenebb arányról számoltak be. A hozzánk beérkező jelzések alapján szintén úgy tűnik, az érintetteknek sürgősen szükségük van pluszforrásra. Mindebből pedig jól látszik, hogy helyesen döntött a kormány, amikor szinte azonnal elérhetővé tette az új támogatási formát. A Diákhitel Plusz egyik nagy előnye ugyanis éppen a gyorsaság. Május elsején vált elérhetővé a termék, és ezen a héten már több ezer ügyfélnek tudunk folyósítani – fogalmazott Magyar Péter, hozzátéve: azt szeretnék elérni, hogy ne legyen olyan magyar hallgató a Kárpát-medencében, akinek anyagi gondok miatt kell otthagynia a felsőoktatást.

Mint mondta, a központ telefonos és online ügyfélszolgálatára napi ezer megkeresés érkezik, és ha az igénylések tendenciája nem változik, akkor év végére több mint negyvenezer lehet az új ügyfelek száma. Ráadásul a kormány által bejelentett támogatási csomag felnőttképzési része még el sem indult. Ezzel kapcsolatban a vezérigazgató jelezte: az Innovációs és Technológiai Minisztérium várhatóan napokon belül kijelöli, melyek lesznek azok a képzések, amelyekre igényelhető az ugyancsak kamatmentes és szabad felhasználású, 1,2 millió forintos kamatmentes hitel. Az egyik érintett terület biztosan az informatika lesz, de más ágazatokban is elérhetővé teszik a támogatást. A kiválasztott képzések esetében pedig a diákoknak nyújtott kölcsön mellett az állam a képzések költségeit is fedezi 95 százalékban.

Gyermekesek előnyben

Magyar Péter beszámolt arról is, hogy a Diákhitel Plusz igénylőinek mintegy fele új ügyfél, a másik fele pedig olyan fiatal, aki meglévő diákhitele mellé veszi fel az új támogatást. A régebbi ügyfelek közül összesen 140 ezren vannak törlesztési szakban, ők élhetnek a fizetési moratórium lehetőségével is. Mint kiderült, az érintettek hatvan százaléka egyelőre változatlanul fizeti a hitelét, negyven százaléka pedig – azaz több mint ötvenezer fiatal – él a moratóriummal. Ezzel kapcsolatban fontos, hogy aki most nem veszi igénybe, viszont később anyagi nehézségei támadnak, az év végéig bármikor dönthet úgy, hogy nem törleszt. Ehhez nincs szükség külön bejelentésre – tette hozzá a vezérigazgató, aki szerint a Diákhitel Plusz sokkal inkább tekinthető támogatásnak, mint hitelnek, hiszen kamatmentes, megválasztható a törlesztési idő, a fizetendő részlet fix összegű, sőt a családtámogatási kedvezmények révén meg is lehet szabadulni az adósságtól.

A cél, hogy egyetlen magyar fiatalnak se kelljen anyagi okból kimaradnia a felsőoktatásból
Fotó: Kurucz Árpád

Ismert, az édesanyáknak a hitel felvételét követően született második gyermek után a tartozásuk felét, harmadik gyermek vállalása után pedig a teljes adósságát eltörlik. – Ez egy költségtérítéses orvostanhallgatónál akár 14 millió forint tartozás elengedését is jelentheti a harmadik gyermek megszületése esetén. Átlagosan azonban egy-másfél millió forint hitelt törlünk hallgatónként, és mivel már több ezren kerültek be a támogatotti körbe, tavaly majdnem hárommilliárd forintnyi tartozást engedtünk el. Idén ez az összeg még magasabb lesz – mutatott rá Magyar Péter.

Nem dőlnek be

Az új termék megjelenése mellett az is segíti a hallgatókat, hogy a korábban felvett nyelvtanulási hitelek kamatmentessé váltak, a Diákhitel 1 és 2 igénylési idejét az első félévben június 15-ig, a második félévben december ­31-ig meghosszabbították, továbbá lehetőség nyílt visszamenőleges igénylésre és a korábban felvett összegek módosítására. Már több százan éltek a visszamenőleges hiteligénylés lehetőségével, ez fejenként akár 350 ezer forintot is jelenthet. Augusztus 15-től pedig újabb könnyítés lép életbe: a Diákhitel 1 havi maximális összege több mint a duplájára, 140 ezer forintra emelkedik – sorolta a lehetőségeket a vezérigazgató.

Kitért arra is, hogy a hallgatói hitelezés magyar modellje nemzetközileg is kiemelkedő. – Magyarországon a bedőlt diákhitelek aránya elenyésző, még az egy százalékot sem éri el. Ezenkívül nem túl megterhelő a diákoknak a visszafizetés sem, nem szállnak el a kamatok, és a diákhitel különösebben az állami költségvetést sem terheli. Nem nagyon van Európában még egy rendszer, amelyiknek ennyi előnye van. A német kormány most tervezi egy hasonló kölcsön bevezetését, mint a ­Diákhitel Plusz, de mi már jóval előrébb járunk náluk – hangsúlyozta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.