Összefogás az állatokért

A mátészalkai Összefogás az Állatokért Alapítvány állatmenhelyén már elkészült annak a negyven kutyának és macskának a saját bemutatkozó profilja, amely alapján a leendő gazdik kiválaszthatják őket.

Haiman Éva
2019. 11. 21. 16:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok 70 százalékának van kutyája vagy macskája, és ez nem véletlen: a lakosság 77 százaléka szerint otthonosabb az a ház vagy lakás, amelyben élnek négylábúak is, és közel ugyanennyien gondolják úgy, hogy a kutyák és a macskák családtagok. Ez abból a reprezentatív kutatásból derül ki, amit sajátos módon nem egy állatvédő szervezet, hanem a CIB Bank készített. A bank ugyanis idén 40 éves, és mivel munkatársaikon keresztül az elmúlt négy évtizedben rengeteg családnak segítettek az otthonteremtésben, úgy gondolták, ezúttal 40 háziállatnak próbálnak meg otthonra lelni.

A mátészalkai Összefogás az Állatokért Alapítvány állatmenhelyén már elkészült annak a negyven kutyának és macskának a saját bemutatkozó profilja, amely alapján a leendő gazdik kiválaszthatják őket. A bank egy új, különleges kampányt indít annak érdekében, hogy ők is otthonra, szerető családra találjanak. A menhely kiválasztásában a Hangya Közösség volt a bank segítségére, ők jól ismerik, és folyamatosan segítik a vidéki menhelyeket.

A menhelyen élő állatoknak szerencsére jó esélyük van arra, hogy otthonra leljenek, ugyanis a reprezentatív kutatás szerint a válaszadók 20 százaléka azoknak az aránya, akik tervezik kisállat beszerzését. Ami különösen jó hír a menhely lakóinak: azok, akiknél tervben van egy új házi kedvenc befogadása, és 40 százalékuk állatmenhelyről szeretné beszerezni. Különösen Budapesten erős ez a választás, az ott élők 47 százaléka fogadna állatot örökbe.

A kutatás arra is kereste a választ, hogy a magyarok miért kedvelik ennyire a kutyákat és macskákat. A válaszadók több mint kétharmada szerint a négylábú családtagok enyhítik a magányt, de közel ugyanennyien mondják azt is, hogy szeretnek játszani velük, vagy, hogy megbízható házőrzőknek tartják őket. A megkérdezettek majdnem fele szerint a kutyák és a macskák egyaránt remek játszótársai lehetnek a gyerekeknek. A magyar lakosság közel 70 százaléka gondolja úgy, hogy sokkal jobb olyan családban élni, ahol van kutya vagy cica, és közel ugyanennyien családtagként tekintenek háziállatukra.

A megkérdezettek több mint harmada (38 százalék) házban vagy lakásban tartja a kedvencét, és további 27 százalék engedi a macskát, kutyát szabadon ki-be járkálni. Összességében 65 százalék nyilatkozott úgy, hogy a kutya és a macska helye alapvetően a lakáson belül van. A budapesti gazdik 36 százaléka az ágyába is beengedi négylábú barátait.

A most induló örökbefogadó kampánya mellett – amelyben a felelős állattartás fontosságára is felhívják a figyelmet – ételadománnyal is segíti a mátészalkai Összefogás az Állatokért Alapítványt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.