Óvatosak a szociális otthonok

Magyarországon több mint ötvenötezer ember él idősotthonban, a hatóságok információi szerint közülük eddig senki nem fertőződött meg koronavírussal. Azért, hogy ez így is maradjon, az összes bentlakásos szociális intézményben szigorú szabályokat léptettek életbe az elmúlt hetekben.

Haiman Éva
2020. 03. 27. 6:44
null
Az intézmények dolgozói szigorúan betartják a járványügyi előírásokat Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-fertőzésnek különösen kitett idősek védelme érdekében március 8. óta látogatási, majd kijárási és felvételi tilalmat rendelt el a járványügyi hatóság a bentlakásos szociális intézményekben. Az intézkedés összességében 94 ezernél is több gondozottat érint, közülük az idősotthonokban élők száma meghaladja az 55 ezret. Azzal kapcsolatban, hogy közülük bárki megfertőződött-e már koronavírussal, a Koronavírus Sajtóközpont jelezte: nem tudnak idősotthonban fekvő koronavírussal-fertőzött betegről.

Azt is közölték: ha egy idősotthon fenntartója koronavírus-gyanús idős embert észlelne, akkor kötelessége haladéktalanul őt elkülöníteni, egyúttal értesíteni kell az intézmény orvosát, aki az előírt és általa ismert eljárásrend szerint dönt a további teendőkről. Amennyiben egy intézményben fertőzött személyt azonosítanának, a járványügyi vizsgálat a dolgozókra is kiterjedne.

A bentlakásos szociális intézmények fenntartói szerencsére nagyon komolyan veszik az óvintézkedéseket. Egervári Ágnes, az országszerte 12 intézményt és ezer ellátottat segítő Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója egy blogbejegyzésben számolt be arról, hogy bár a létszámhiány mindig is komoly problémát jelentett a szociá­lis intézményekben, csak azokat engedik dolgozni, akik egészségesek. – A látogatási tilalommal a hozzátartozói segítség is kiesett, a gondozók magukra maradtak – közölte.

– Most attól félünk, hogy megfertőzzük a ránk bízottakat, ezért már hetek óta otthon vannak mindazok, akiknél fertőzöttel való kontaktus legkisebb gyanúja felmerült. Inkább kevesebben dolgozunk, de nem kockáztathatunk – fogalmazott. Utcai ruhában a nővéröltözőig sem megy senki, a gondozók kétszer öltöznek át. A konyhai beszállítók csak a kapuig mehetnek. A lakóknak küldött csomagokat fertőtlenítés után adják csak át.

Az intézmények dolgozói szigorúan betartják a járványügyi előírásokat
Fotó: Havran Zoltán

Ezek a rendszabályok szó szerint életmentők lehetnek, hiszen – mint arra Egervári Ágnes felhívta a figyelmet –, az idősotthonok lakói valamennyien egy, két vagy több betegséggel élnek, átlagéletkoruk 80 év felett van. – Egy- és kétágyas szobáikban szoros közelségben élnek, és ha egyikük elkapná, az otthon lakóinak 75 százaléka megfertőződhetne, ami körükben akár 20-30 százalékos halálozási rátával is járna – mutatott rá a veszély nagyságrendjére a főigazgató.

Hasonló óvintézkedések élnek a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál, amelynek harminc intézményében csaknem kétezer gondozott él. Morva Emília, a karitatív szervezet közép-magyarországi régióvezetője lapunknak elmondta: a rokonok, ismerősök náluk is csak telefonon, Skype-on keresztül tarthatják a kapcsolatot a bentlakókkal, az eszközök használatához az intézmények munkatársai minden segítséget megadnak az idős vagy fogyatékkal élő embereknek. A szociális otthonokba a dolgozók közül is csupán a szakmai feladatot ellátó munkatársak mehetnek be. Ők veszik át az élelmiszer-szállítmányokat, a postát és az egyéb küldeményeket is, a belépés előtt pedig az előírásoknak megfelelően fertőtlenítik magukat.

Mint a szakember fogalmazott, most igyekeznek még többet beszélgetni a lakókkal, segítenek nekik feldolgozni a híreket és a rendkívüli eseményeket, hiszen ők is félnek. Azt tapasztalják ugyanakkor, hogy a lakók és a hozzátartozók is nagyon együttműködők, betartják a rendszabályokat. A védőfelszerelésről a máltaiaknak maguknak kell gondoskodniuk, igyekeznek minden dolgozónak védőfelszerelést biztosítani. – Nagyon felemelő érzés, amikor a segítettek igyekeznek segíteni, az egyik idősotthonban egy néni elkezdett maszkokat gyártani, és ez nagy segítség az ott dolgozóknak. A gödi és pátyi otthonokban fogyatékossággal élők és megváltozott munkaképességűek szintén varrnak maszkot a dolgozóknak – számolt be róla Morva Emília.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.