Óvatosságra intenek advent idején a tűzoltók

A tűzoltók statisztikái szerint az őszi-téli időszakban kétnaponta emberéletet követel egy lakástűz.

Végh Attila
Forrás: katasztrofavedelem.hu2020. 11. 27. 15:34
null
Budapest, 2016. november 28. Tűzoltók dolgoznak egy panelház egyik első emeleti lakásába keletkezett tűz oltásán a XI. kerületi Fehérvári úton 2016. november 28-án. A lakás teljes terjedelmében égett. A tűz továbbterjedését sikerült megakadályozni. Az épületet kiürítették, tizenöt embernek kellett elhagynia otthonát. A mentők egy embert súlyos sérüléssel, négyet megfigyelésre vittek kórházba. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A keresztény világ vasárnap gyújtja meg az adventi koszorú első gyertyáját, ezzel elkezdődik az ünnepi készülődés, az ünnepi várakozás időszaka. Ha azonban nem biztonságos koszorút veszünk vagy készítünk, esetleg nem megfelelő helyre tesszük az adventi díszt, könnyen bekövetkezhet a baj, amikor már csak a tűzoltók segíthetnek.

Ősszel és télen naponta átlagosan harminc lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, a tűzvizsgálati szakértők szerint negyvenöt percenként kigyullad egy-egy lakás vagy ház az országban. A lángok legtöbbször egy-két négyzetméteren pusztítanak, de naponta két-három lakás lakhatatlanná válik a tűz miatt, ez az arány a nyári időszakhoz képest hatszoros növekedést jelent. A szomorú statisztikák szerint minden második napon meghal valaki lakástűzben, holott ezek a tragédiák könnyen megelőzhetőek lennének. Idén már 5950 lakástűzhöz kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, 482 ember szenvedett füstmérgezést, 87-en haltak meg tűz miatt égési sérülésekben vagy füstmérgezésben, 72-en saját otthonukban. A csaknem hatezer lakástűzben 102 400 négyzetméternyi épített terület semmisült meg.

A hétvégén a magyar családok nagy többsége egy tűzveszélyes dekorációval, az adventi koszorúval díszíti az otthonát. Mindegy, hogy saját készítésű-e a koszorú, vagy készen vásárolják azt, a legfontosabb, hogy a gyertyák alatt legyen egy nem éghető alátét. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint tavaly negyvenkilenc lakástűz keletkezett adventi koszorúk miatt. Idén, november 24-én Gádoroson már lakhatatlanná vált egy nyolcvan négyzetméteres családi ház egy korán meggyújtott adventi koszorú miatt.

 

A szakértők szerint nem elég, ha biztonságos egy koszorú, az elhelyezésére is figyelni kell. A koszorú környékén ne legyen semmilyen éghető anyag, mert egy esetleges tűz könnyen átterjed a koszorúról az asztalon lévő tárgyakra, függönyre, ablakkeretre. A legbiztosabb megoldás, ha csak akkor ég a koszorún a gyertya, amikor a szobában tartózkodunk, veszélyes az égő gyertyákat felügyelet nélkül hagyni, ez érvényes az éjjel, alvási időszakban meggyújtva maradó koszorúgyertyákra is.

A lakásban lévő, egyre több műanyagot tartalmazó tárgy és bútor miatt gyorsabban terjed a tűz, mint ötven évvel ezelőtt, és több mérgező füst is keletkezik. Minél hamarabb észleli valaki, hogy kigyulladt valami a lakásban, annál nagyobb eséllyel lehet a tüzet sajátkezűleg eloltani, több idő van kimenekülni és a tűzoltókat hívni, akik így egy kisebb kiterjedésű tűz esetén több értéket tudnak megmenteni. A tüzek korai észlelésének legjobb módja egy füstérzékelő, ennek jelzését a szomszédok is meghallhatják, s azonnal segítséget hívhatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.