Palkovics László: A változtatás célja, Magyarország versenyképességének növelése

Nem sérül a kutatás szabadsága azzal, hogy a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatai más formában működnek tovább a jövőben – mondta az innovációs és technológiai miniszter a Magyarország élőben című műsorunkban. Palkovics László közölte: az új struktúrában az intézetek a Parlament alatt működnek önálló költségvetéssel. A miniszter szerint elképzelhető, hogy lesznek átalakítások, de erről a hálózatot működtető testület dönt majd.

Forrás: Hír TV2019. 07. 03. 10:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döntést hozott a Parlament az MTA-val kapcsolatban. Az intézet kutatóhálózata más formában, de az MTA-val azonos szinten fogja folytatni a tevékenységét, hiszen az új kialakítás közvetlenül a Parlamenthez fog tartozni és önálló költségvetési fejezetként jelenik majd meg.

„Azok a vélelmezések, hogy itt a kutatás szabadsága, a kutatás autonómiája bármilyen módon sérülne nem így vannak! Pontosan az történik, hogy az akadémiai kutatóintézet hálózat eddig az akadémia, a köztestület alatt jelent meg, most pedig önállóan fog látszani.”

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter elmondta ennek folyamán az kutatóintézet dolgozói át fognak kerülni az új szervezetbe.

„Most én azt gondolom, hogy mindenkinek az a feladata és felelőssége, hogy azokat a célokat, amiket kitűztünk, hogy jobban, átláthatóbban működjön, jobb finanszírozási feltételek mellett teljesüljenek.”

A törvény nem zárja ki, hogy ez után az MTA saját forrásaiból létrehozzon saját kutatóintézetet.

Az új intézet vezetését egy 13 fős irányító testület veszi majd át. Ők határozzák majd meg azt a stratégiát, ami alapján működni fognak a kutatások, ők személyükben lesznek felelősek azért, hogy ezek a célok megvalósuljanak.

A teljes adás IDE KATTINTVA érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.