Pikó András: A szavazók nem tudják, hogy ellenzéki polgármester-jelölt vagyok

Egységes koncepciót képvisel a magyar kormányzat, és az Orbán Viktor vezette kabinet teljesítette az alapvető célját, a 2010-ben meghirdetett második rendszerváltást – vélte Sárközy Tamás.

2019. 09. 10. 16:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egységes koncepciót képvisel a hatalmon lévő magyar kormányzat, és az Orbán Viktor vezette kabinet teljesítette az alapvető célját, a 2010-ben meghirdetett második rendszerváltást, a társadalmi-gazdasági élet átalakítását Sárközy Tamás szerint. A Pénzügykutató Zrt. A központi állam és az önkormányzatok viszonya elnevezésű rendezvényén a jogászprofesszor rendkívül stabilnak és hatalomtechnikai, valamint kormányzástani szempontból hatékonynak nevezte a kabinetet. Sárközy arra is kitért, hogy a tömegkommunikáció és a bulvárosodás, valamint az általa világtendenciának nevezett neo-machiavellizmus újabb szerepeket kíván a politikusoktól, s ez gyengítheti a kormányzat etikai alapjait.

– Ám ahogyan az élsporthoz, a politikához is szükséges bizonyos vagányság, enélkül nem lehet hatékonyan kormányozni – tette hozzá.

Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke prezentációjában a kormány gazdaságpolitikáját elemezte, és úgy vélte, az utóbbi néhány évben tapasztalható kimagasló növekedés annak köszönhető, hogy a kabinet az amúgy konjunktúrában lévő gazdaságot különböző intézkedésekkel tovább fokozta. Szerinte ez hosszabb távon kockázatos lehet, és visszaesés következhet be, ám úgy vélte, még több évig is fenntartható lehet a jelenlegi gazdaságpolitika. Lengyel László politológus a megnyitó beszédében egyebek mellett arról a nemzetközi tendenciáról beszélt, hogy a központi állam egyre erősebbé válik, és az önkormányzatok autonómiája ezzel párhuzamosan pedig gyengül. Arra is kitért, hogy az 1990-es években a decentralizáció irányába tolódott el az önkormányzatiság túlzott mértékben, ám szerinte arról most nem érdemes beszélni, mivel jelenleg azzal ellentétes tendencia érvényesül.

Pikó András, az adatvédelmi botrányba keveredett VIII. kerület összellenzéki polgármester-jelölt a kampányával kapcsolatban arra a jelenségre hívta fel a figyelmet, hogy a józsefvárosi szavazók jellemzően nem tudják, hogy ő az ellenzéki jelölt. A konferencia programja szerint Botka László is részt vett volna a kerekasztal beszélgetésben, Atkári János pedig az egyik előadást tartotta volna, ám Szeged MSZP-s polgármestere és Demszky Gábor egykori szabad demokrata főpolgármester helyettese egyaránt lemondta részvételét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.