Portik lövethetett Lakatos Csabára

A vád szerint Portik Tamás meg akarta öletni a besúgónak tartott Lakatos Csaba fogathajtót, ezért 1996 novemberében rálövetett Tanyi Györggyel az Ügetőnél. Az egykori olajbűnöző Fenyő János megöletéséért is felelhet perújrafelvételi eljárásban. A Prisztás József megöletéséért jogerős ítélettel zárult ügyben pedig már tart a perújrafelvétel.

2019. 11. 27. 9:40
null
Halmozódnak a volt Energol-vezér elleni vádak Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előkészítő üléssel kezdődik szerdán a budapesti Ügetőn elkövetett merénylet miatti eljárás perújrafelvétele a Fővárosi Törvényszéken, ezúttal Portik Tamás ellen. A Fővárosi Főügyészség felbujtóként előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés kísérletével vádolta meg Portikot a Lakatos Csaba fogathajtó elleni 1996-os támadás miatt. A vádirat szerint Portik Tamás az 1990-es évek közepétől egy olyan, 15-20 főből álló csoportot szervezett maga köré, amelyet ő irányított. Portik 1996. november 1-jén agyonlövette üzleti vita miatt Prisztás Józsefet, és az ezt követő nyomozás során tanúként kihallgatták Lakatos Csabát, az Ügető fogathajtóját, Prisztás barátját is. Lakatos a tanúkihallgatását követően a folyosón említést tett a rendőröknek arról, hogy az emberölés hátterében szerinte Portik állhat. Ezt azonnal visszamondták az olajos vállalkozónak a hatósági kapcsolatai, ezért a vádirat szerint eldöntötte, hogy megöleti az általa besúgónak, ,,vamzernek” tartott Lakatost.

Az éjszakai élet erős emberének tartott Tanyi Györgyöt vette rá, hogy ölje meg a fogathajtót. Tanyi öt további társát – köztük testvéreit is – bevonta a merényletbe, és beszerzett egy golyós puskát, amit a Fiu­mei úti temetőben rejtett el. A sírkert fala határos az ügetőpályával, és azon átmászva egy épület tetejéről tervezte a lövések leadását. Tanyi György 1996. november ­13-án, az esti órákban négyszer lőtt rá a pályán lévő hajtóra, akit háromszor el is talált, s az életét csak a szakszerű orvosi ellátás mentette meg. Tanyi bűntársai a szállításban, a menekülés biztosításában, valamint a helyszínre érkező rendőrök figyelemmel kísérésében vettek részt. A merénylő tavaly jogerősen 11 év fegyházat kapott, és a tárgyalásán megnevezte megbízóját, Portik Tamást.

Halmozódnak a volt Energol-vezér elleni vádak
Fotó: Havran Zoltán

A merényletkísérlet ügyében nem volt akadálya a vádemelésnek és önálló pernek Portik Tamás ellen, és nem merült fel a perújítás, ahogyan az megtörtént a Fenyő-ügyben. Amint azt megírtuk, hamarosan megkezdődik az Aranykéz utcai, négy áldozatot követelő merénylet és Fenyő János meggyilkolása ­miatt jogerősen életfogytiglani fegyházra ítélt Jozef Rohác ügyében a perújítás Portik Tamásra vonatkozóan. Időközben kezdetét vette Gyárfás Tamás pere, akit azzal vádolt meg a Fővárosi Főügyészség, hogy felbujtotta Portik Tamást, ölesse meg üzleti ellenlábasát, Fenyő Jánost. A vádhatóság előbb Portik esetében azt állapította meg, hogy vádat kellene emelni ellene, ám egy korábbi, legfőbb bírósági határozata alapján ilyen esetekben perújításnak van helye. Rohác perében ugyanis az Aranykéz utcai robbantás kapcsán, Boros Tamás megöletése miatt 13 év fegyházra ítélték Portik Tamást, így a perújítás során, ha elmarasztalják a Fenyő-ügyben is, halmazati büntetés róható ki rá, akár életfogytiglani fegyházra is ítélhetik.

Szintén a Fővárosi Törvényszéken zajlik már a Prisztás-gyilkosság ügyé­ben jogerősen 15-15 év fegyházra ítélt Portik Tamás felbujtó és Hatvani István végrehajtó perújrafelvételi eljárása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.