Semjén Zsolt: Példátlan összefogás a külhoni magyarság ügyében

Szinte minden ellenzéki párt részt vett a külhoni magyarságot képviselő tanácsok plenáris ülésein, a DK viszont a meghívás ellenére sem volt hajlandó megjelenni.

Hertelendy Gábor
2020. 11. 26. 17:23
null
Nagykanizsa, 2020. június 4. Nemzeti színû zászlókból kirakott Nagy-Magyarország-térkép a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezés után a felújított nagykanizsai Eötvös téren 2020. június 4-én. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar politikában példátlan módon teljes egyetértésben fogadtuk el a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) és a Magyar Diaszpóra Tanács (MDT) nyilatkozatát – közölte a miniszterelnök-helyettes a külhoni magyarságot képviselő két fórum plenáris ülésének záró sajtótájékoztatóján. Semjén Zsolt egyúttal megköszönte azzoknak az ellenzéki pártoknak a részvételét, amelyeknek a javaslatait is beépítették a nyilatkozatba.

A DK ugyanakkor a meghívás ellenére sem volt hajlandó részt venni a plenáris üléseken.

A miniszterelnök-helyettes beszédében célul tűzte ki, hogy az RMDSZ a bukaresti parlamentben tudja képviselni a romániai magyarságot. Éppen ezért Semjén Zsolt hangsúlyozottan arra kérte a román okmányokkal rendelkező, a diaszpórában vagy az anyaországban élő magyarokat, hogy a román konzulátusokon, nagykövetségeken adják le szavazataikat a december 6-i román parlamenti választáson.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár ismertette a külhoni magyarságot képviselő két tanács zárónyilatkozatát, amelyben leszögezik: mind a szórványban, mind a diaszpórában élő magyarság visszakapta méltó helyét a magyar nemzetben, és kiemelt szerepe van a nemzeti összetartozásban, annak alakításában.

A Máért emellett azt is tudatta, hogy folyamatos a nemzet határokon átívelő, rendszerszintű támogatása a nemzetpolitikai programok, támogatások és a külhoni magyarság számára megnyitott lehetőségek révén. Az MDT azt is hozzátette nyilatkozatában, hogy a diaszpóratanács a világszerte szétszórtságban élő magyarság és az anyaország kapcsolattartásának intézményes fórumaként napjainkban is a nemzeti együvé tartozás erősítését szolgálja. A diaszpóra magyarságának tagjai

„a kedvezményes honosítás és az állampolgárság-megállapítás egyszerűsítése révén magyar állampolgárokká váltak, a választójog megadásával részt vehetnek a hazánkat érintő legfontosabb döntések meghozatalában”.

Az MDT azt is garantálja, hogy

„a diaszpórában élők a továbbiakban is kiállnak a Kárpát-medencei magyarság védelméért, a nemzeti önazonossághoz való jognak mint alapvető emberi jognak az elismertetéséért, valamint az őshonos európai kisebbségek, közöttük a magyarság nyelvi és kulturális egyenrangúságának biztosítását szolgáló kezdeményezések mellett”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.