Semmire sem akar emlékezni a tíz évvel korábbi rablás elkövetője

Több helyen is megvagdostak késsel egy idős törökbálinti nőt az éjszaka rátámadó álarcos banditák.

Végh Attila
2021. 02. 22. 15:58
BRFK elfogás
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a gyanúsított tagad, a Pest Megyei Bíróság elégnek találta a nyomozóhatóság bizonyítékait ahhoz, hogy egy tíz évvel ezelőtti rablás elkövetőjét letartóztatásba helyezze. A 45 éves férfi ügyvédjének a kényszerintézkedés házi őrizetre való változtatása érdekében benyújtott panaszát február 22-én elutasították, B. Csaba a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjaként várhatja a további eljárás lefolytatását.

Két bandita támadott meg egy magányos nőt 2010. szeptember 2-án éjjel. Átmásztak a kerítésen, majd a bukóablakon át bementek a nő törökbálinti házába. A 65 éves asszonyt kiráncigálták az ágyból, késsel fenyegetve arra kényszerítették, hogy kinyissa a széfet. Fenyegetésként késsel több helyen is megsebesítették a vállalkozásokból élő sértettet, az állát, a nyakát és a karját megvágva nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket okoztak. A sértett attól tartva, hogy a következő vágások mélyebbek lesznek, eleget tett a támadók kérésének, kinyitotta a házi trezort. A banditák felmarkoltak a kötegnyi valutát és közel százezer forintot, magukhoz vettek egy több százezer forintot érő fényképezőgépet, ráparancsoltak áldozatukra, hogy ne merje értesíteni a rendőrséget, majd elmenekültek.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság rablási alosztályának nyomozói hónapokig keresték a támadókat, de az álarcos rablókról semmiféle adatot nem találtak. A beszerzett információk nem bizonyultak elegendőnek az ügy megfejtéséhez, a támadókat nem tudták azonosítani. Egyéves kutatás után a nyomozást felfüggesztették, ez azonban nem jelentette azt, hogy a megoldatlan ügyet elfelejtették: minden hasonló rablás részleteivel összevetették.

Idén januárban érkezett egy olyan, eredménnyel kecsegtető információ, amelynek alapján a rendőrök azt feltételezték, az egyik vagdosós rablót mégis sikerülhet azonosítani. A rablási nyomozók már az információ ellenőrzése közben sejteni vélték, hogy fordulóponthoz értek, olyan adatok birtokába jutottak, amelyek egyértelműen a 2010-es törökbálinti rablás egyik lehetséges elkövetőjére utalnak. Innen már célirányos felderítést végeztek, amelynek során a törvény által biztosított titkos nyomozati eszközöket és technikákat is bevetették. A felderítést követően a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi bevetési osztálya munkatársainak közreműködésével egy dunaharaszti házban kétperces akció során sikerült elfogni a 45 éves B. Csabát, akinek meglepődnie sem volt ideje, máris csattant a csuklóján a bilincs. A férfi először nem értette, miért rontottak rá a rendőrök, akik szerint eddig ismeretlen társával ő hajtotta végre el a tíz évvel ezelőtti, felfegyverkezve elkövetett rablást. A férfi a gyanúsítás ellen nem, csak letartóztatása ellen tett panaszt. A terhére rótt bűncselekmény elkövetését tagadta, ennél többet nem volt hajlandó kommunikálni a rendőrökkel. A Magyar Nemzet információi szerint ezzel a profi bűnözők jól bevált taktikai elemét használta. Meg akarja várni, mit tud a rendőrség, mik a bizonyítékok, ezzel időt nyer a védekezés felépítéséhez, még úgy is, hogy a bíróság az ilyen, a hatósággal közreműködést megtagadó hozzáállást tapasztalva rendszerint a keményebb szabadságot korlátozó intézkedés kiszabása mellett dönt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.