Soltész Miklós: A kormány feladata és kötelessége is a templomépítési törekvések támogatása

A kormány feladata, és ha lehetősége van, kötelessége is támogatni a templomépítési törekvéseket, amit most 250 millió forinttal tett meg a Szent II. János Pál nevét felvevő missziós központ esetében – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap Egerben a templomot felszentelő szentmisét követően az MTI-nek.

Forrás: MTI2019. 09. 01. 16:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soltész Miklós több szempontból is szimbolikusnak nevezte a templomot. Utalt az annak helyet adó lakótelep házainak elrendezésére, amelyek a levegőből nézve az CCCP feliratot adják ki.

„A Szovjetuniónak, a kommunizmusnak egyik fő törekvése volt, hogy a hitet, a vallást, a kereszténységet teljesen kiirtsa, megszüntesse és ott, ahol új lakótelepet (...) építettek, nem is engedték templom építését” – fogalmazott.

Az államtitkár szerint szimbolikus, hogy harminc évvel a rendszerváltoztatás után sikerült ide, egy volt bútorraktárból, későbbi konditeremből templomot építeni, amely Szent II. János Pál nevét vette föl. Ő volt az, aki erőteljesen küzdött a kommunizmus ellen, aki fölemelte a szavát a liberalizmus azon támadásai ellen is, amelyek megint csak a kereszténység ellen történnek – mondta Soltész Miklós.

„Öröm számunkra, hogy ellentétben azzal a nyugat-európai nagyon szomorú gyakorlattal, mely szerint templomokat sorra bezárnak, alakítanak át például mulatókká, edzőtermekké, ennek az ellenkezője zajlik Magyarországon” – jelentette ki Soltész Miklós.

Az államtitkár azt mondta: biztos abban, hogy ami támogatást a kormány az egyházaknak ad, most épp itt a katolikus egyháznak, az lelkileg is és az ország nemzeti hite szempontjából is fontos és nagy jelentőséggel bír.

A vasárnapi templomfelszentelésen Mieczyslaw Mokrzycki lembergi érsek Ternyák Csaba egri érsek oldalán mutatott be ünnepi szentmisét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.