Soltész Miklós: Ha őrizzük a hitet, a kereszténységet, megőrizzük a kultúrát is

A Komló-Mecsekjánosiban felújított szabadtéri kálvária átadásán példaértékűnek nevezte a közösség összefogását a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Forrás: MTI2019. 06. 19. 19:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egykor önálló németajkú, ma már a volt bányásztelepüléshez, Komlóhoz tartozó Mecsekjánosi temploma mögött 1873-ban épült kálvária azt mutatja meg, hogy „a szenvedés után ott a remény, a feltámadás” – fogalmazott.

Az államtitkár szerint Komló esetében ez különösen találó, hiszen a város és térsége sokat szenvedett. Komlónak voltak szép időszakai, azonban a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes években, amikor a bányászok elveszítették munkájukat, „nyomor és nehézség zúdult a környékre, de az mégiscsak megmaradt”. Ez azt mutatja, hogy mindig megvan a remény a feltámadásra – hangoztatta.

Soltész Miklós köszönetét fejezte ki azoknak, akik e küzdelmekben részt vettek, hiszen a térség az elmúlt évtizedben sokat fejlődött.

„Ha kereszténységünket megőrizzük, akkor biztos, hogy az utódaink, gyerekeink, unokáink, dédunokáink is látni fogják ezt” – utalt az államtitkár a kálváriára.

Polics József (Fidesz-KDNP), Komló polgármestere azt mondta: településük fiatalnak mondható, így szűkében van kulturális értékeknek, emlékeknek, ezért is szeretnének komoly figyelmet fordítani a meglévőkre. Örömét fejezte ki, hogy e törekvésükben a kormányzat részéről partnerre találtak.

A kegyhely felújítása jól illeszkedik a város dinamikus fejlődését és élhetőbbé tételét szolgáló, lassan egy évtizede zajló városépítési programba is – fogalmazott a polgármester, kifejezve reményét, hogy a kegyhely a közösségek épülését, fejlődését szolgáló hellyé válik a jövőben.

A megújult kegyhelyet Udvardy György pécsi megyés püspök áldotta meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.