Soproni és Jeszenszky az uniós kisebbségekről beszélget

A székelyföldi magyarokért indított polgári kezdeményezés nemzetközi lehetőségeiről beszélget Soproni Tamás, Terézváros polgármestere, a Momentum politikusa és Jeszenszky Zsolt publicista csütörtök este a budapesti Championwine borházban.

2020. 06. 30. 12:49
null
Gyimesbükk, 2018. május 20. Magyar és székely zászlók a kontumáci Nagyboldogasszony-kápolnánál a székelyföldi Gyimesbükkön, ahol misét tartottak pünkösdvasárnap, 2018 május 20-án. A zarándokok elõzõ nap a csíksomlyói búcsúban, az összmagyarság egyik legjelentõsebb vallási és nemzeti ünnepén vettek részt. MTI Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Irdalá.hu oldalon folytatott kampány jelenleg az Európai Parlament által elfogadott, de határozatban még nem rögzített, hat hónapos aláírásgyűjtés elindítására vár. Addig is politikai vitákkal szeretné fenntartani az érdeklődést a kezdeményezés fontosságára és a kisebbségek európai problémakörére.

A kampány a székelyföldi magyarokért indított polgári kezdeményezés, amelynek a nemzetközi lehetőségeiről beszélget Soproni Tamás, Terézváros polgármestere, a Momentum politikusa és Jeszenszky Zsolt publicista csütörtök este a budapesti Championwine borházban.

A diskurzust Virághalmy Sarolta rádiós műsorvezető moderálja, és az Irdalá.hu Facebook-oldalán lesz látható hétfőn 20 órától.

A Magyar Nemzet korábban beszámolt arról, hogy háromszintű kampányt indít a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), ha folytatódik a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért címmel indított aláírásgyűjtés. A tét óriási, mert ha a tavaly május 7-én indított aláírásgyűjtés sikeres lesz, akkor lehetőség nyílhat arra, hogy a tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei által lakott régiók alanyi jogon pályázhassanak európai uniós támogatásokra. Idén május 7-ig az aláírások száma az online térben elérte az egymilliós határt, emellett, főként a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az Agrárszövetség közreműködésével, papíralapon 250 ezren támogatták a kezdeményezést. Hét ország helyett azonban sajnos csak háromban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában érték el a jogszabályban rögzített limitet. A petíció így nem lett érvényes és eredményes. A tavaszi járványhelyzet miatt viszont várhatóan hamarosan folytatódhat az aláírásgyűjtés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.