Szánthó Miklós a kúriai elnökjelölt mellett áll ki

Szánthó Miklós az Alapjogokért Központ igazgatója úgy véli az OBT döntése kettős mércére mutat.

Csekő Imre
2020. 10. 17. 15:21
null
Szánthó Miklós szerint az Európai Unió intézményei már évek óta élharcosai a témának Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Andrást kúriai elnökjelölése miatt ért kritikák kifejezetten méltánytalanok, és újfent rámutatnak arra a kettős mércére, amit egyesek közjogi tisztségeket betöltő személyek kapcsán is alkalmaznak Magyarországon – mondta lapunknak Szánthó Miklós (képünkön). Az Alapjogokért Központ igazgatója kiemelte, hogy Varga Zsolt András több évtizedes gyakorlati és elméleti múlttal rendelkező jogász, akit most azért támadnak, mert egyes közjogi kérdésekben szuverenista álláspontot képvisel. Ahogy tette azt akkor is, amikor a migránskvóta kapcsán kifejtette, hogy a hazánkat akarata ellenére tömeges bevándorlás eltűrésére kényszerítő egyetlen uniós döntés sem egyeztethető össze az alaptörvénnyel.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója
Fotó: Havran Zoltán

Szánthó Miklós rámutatott: a jelölt a közigazgatási és az alkotmányjog elismert kutatója. Korábban az ombudsmani hivatal hivatalvezetője, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának dékánja és kilenc éven át a legfőbb ügyész helyettese is volt, tehát nonszensz állítás, hogy ne lenne vezetői vagy tárgyalótermi tapasztalata. – Ráadásul évek óta a sokszor hivatkozási alapnak tekintett Velencei Bizottságnak is tagja – tette hozzá az Alapjogokért Központ igazgatója, hangsúlyozva, hogy releváns bírói tapasztalatnak számít, hogy Varga Zsolt András alkotmánybíróként éppen a kúriai és más felsőbírósági döntések feletti alkotmányossági kontrollt is végezte az elmúlt hat évben.

A kinevezést nem támogató Országos Bírói Tanács (OBT) döntése kapcsán, amelyben a jelölés törvényi alapját kritizálták, Szánthó Miklós elmondta: az OBT egy bírósági önigazgatási szerv, amelynek a demokratikus parlament által hozott törvényeket nem bírálnia, hanem alkalmaznia kellene. Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint felmerül, hogy az OBT politikai motivációból kritizálja a jelölést, hiszen szóvivőjük, Vadász Viktor rendszeresen tesz kormányellenes politikai megnyilatkozásokat, és előadó a nyílt társadalom hálózatához tartozó szervezetek rendezvényein.

– Az SZFE új kuratóriumi tagjait ért bírálatokhoz hasonlóan itt sem számít, hogy egyébként ki mit tett már le az asztalra, ha nem a klub tagja az illető, megkezdődik a kilövése – fogalmazott Szánthó Miklós.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.