Szarka Gábor: Arra készültem, hogy a béke követe lehetek

Az SZFE kancellárja szerint azonban erre most nincs nyitottság, feszült a helyzet.

Forrás: HVG.hu2020. 10. 07. 12:28
szfe
Szarka Gábor, kancellár az új oktatókkal magasabb színvonalat ígér Fotó: MTI / Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú interjút közölt Szarka Gáborral, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kancellárjával a HVG.hu. A korábbi ezredes elmondta, hogy már nem szolgál a honvédségnél, „de rettenetesen büszke vagyok arra, hogy a hazámat szolgálhattam egyenruhában”. Mint mondta, négy éve nincs hivatásos állományban, ugyanakkor szakvizsgázott jogász, dolgozott diplomataként és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen volt campusfőigazgató. Ez utóbbi megbízatásával kapcsolatban közölte: ez a kancellári portfólió egy szelete, de a feladatot az SZFE-nél jóval nagyobb egyetemen végezte.

– Nem úgy élem meg, hogy háborúba küldtek volna, de a helyzet, amit az egyetemen belül kialakítottak, közel jár a háborús helyzethez – mondta Szarka arra a kérdésre, hogy szerinte most háborúba küldték-e.

A szakember kiemelte: ő a művészeti kérdésekben laikusnak számít, neki csupán igazgatási feladatai vannak. – A kancellárnak az a dolga, hogy a hátteret biztosítsa, és lehetőleg ne nyilvánítson véleményt olyan dolgokban, amihez nem ért – emelte ki. Upor László korábbi rektorhelyettes ízléstelen és felháborító mondataira, amelyben „emberi tárgyként” hivatkozott többek közt Szarka Gáborra, a szakember azt mondta: „Egy olyan ember, aki rektor szeretett volna lenni, emberi tárgynak minősít egy másik embert, ez mindent elmond a helyzetről.”

Az SZFE kancellárja elmondta, hogy a modellváltás kapcsán több párbeszéd kellett volna, de ő még akkor nem volt a folyamat részese. – Arra készültem, hogy a béke követe lehetek, de úgy látszik, erre nincs nyitottság – mondta saját szerepéről. Arra a kritikára, hogy túl gyors volt a modellváltás, úgy reagált, hogy az sehol sem volt hosszú folyamat.

Szarka Gábor, az SZFE kancellárja
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A kancellár azt kérte az egyetem korábbi vezetésétől, hogy ne sértegessék az új vezetést emberi mivoltukban és együttműködést szeretnének. Emlékeztetett arra is: a kuratórium is megígérte, hogy nem veszik el egyik tanár osztályát sem.

A nyolcpontos megegyezési javaslat kapcsán Szarka Gábor kiemelte: a józan ész diadalára számít azzal kapcsolatban, hogy a diákok végül elfogadják azt, ahogy a dolgozók is. – A hallgatók az egészet egy ultimátumnak tekintették, mert szabunk egy határidőt. De az ultimátum általában feltétel nélküli megadást jelent, tehát én mondok egy határidőt, és ha nem az történik, akkor csinálok valamit – mondta.

A HVG.hu újságírója tovább erőltette azt a narratívát, amely szerint a nyolc pont fenyegetést tartalmazott, mivel az állt benne, hogy a „tanulmányi félév folytatásának vagy felfüggesztésének kérdése is függ attól, hogy helyreállítják-e az oktatás rendjét vagy sem”.

Válaszában a kancellár elmondta: „Ha egy oktatási rendszerben az oktatási rektorhelyettes és az oktatásban szerepet vállaló vezetők nem látnak rá a dokumentumokra, az órákra, a tanulmányi kérdésekre, semmilyen módon nem engedik információhoz jutni őket, akkor nehéz megállapítani, hogy ott bent mi folyik. Nyilvánvalóan nem cél a tanulmányi félév felfüggesztése, ez a legutolsó feltétel, ha nem tudunk semmit elérni és nem látjuk, mi zajlik odabent. Az egyetlen cél, hogy a hallgatók tanulmányait valamilyen szinten biztosítani tudjuk.”

A HVG arra is rákérdezett, hogy nem lehetne-e a béreket elutalni otthonról, ahogyan ez történt tavasszal is. A kérdés annak kapcsán merült fel, hogy a Telex.hu-nak nyilatkozott egy bérszámfejtő, aki szerint ehhez nem kell bent lennie az irodában Szarkának. Csakhogy a kancellár elmondta, hogy még az átadás-átvétel sem történt, és nem hajlandó olyan papírokat aláírni, amelyeknek nem ismeri a hátterét. Mint mondta: „Tudomásom szerint az előző kancellár rendszeresen bejárt tavasszal az egyetemre, ahogy én is, az egyetemi vezetők ilyen döntéseket bentről hoztak meg. Hozzátenném, hogy más a helyzet akkor, ha az ember négy éve hivatalban van és minden folyamatot ismer. Én viszont még az átadás-átvételi dokumentumot sem írtam alá, tekintettel arra, hogy nem tudok tájékozódni. Úgy átvenni egy épület üzemeltetését, hogy azt sem tudom, hol az irodám, eléggé pikáns.”

A kancellár arról is mesélt, amikor először megpróbált bejutni az SZFE épületébe. – Amikor első alkalommal, még a hivatalba lépésem előtt be akartam menni az elődöm vendégeként, a hallgatók elém álltak és ezt fizikailag megakadályozták – idézte fel Szarka Gábor, aki elmondta: „nem titkoltam, hogy bemegyek, az elődömmel közöltem is, ő pedig összehívta a leendő kollégáimat. Az elém állt hallgatóktól megkérdeztem, mi a helyzet, ők pedig fölvették a jelenetet. Most abba ne menjünk bele, hogy ezeket a felvételeket mire használják fel.”

Az oktatással kapcsolatban az SZFE kancellárja reményét fejezte ki, hogy a normalitás irányába terelődnek a dolgok, azonban kiemelte: minden esetre van forgatókönyvük. Szarka Gábor az interjúban azt is többször leszögezte, nem fognak erőszakot alkalmazni.

A jövőről szólva elmondta: „olyan perspektíva nyílik meg az egyetem előtt, amilyen korábban nem nagyon volt. Szerintem erről kéne igazán beszélni, mert az a legfontosabb, hogy mit csinálunk: egy nemzetközi szinten is elfogadott, mindenki által szeretett, modern, művészeti egyetemet, vagy helyben topogunk akörül, hogy a kuratórium jogszerűen lett-e kinevezve.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.