Százezreket érhetnek a jó jegyek

Akár havi százezer forintot is „kereshetnek” a hallgatók a magyar felsőoktatásban pusztán azzal, hogy szorgalmasan tanulnak, a tanulmányi ösztöndíjak ugyanis a legbőkezűbb intézményekben elérik a 300-500 ezer forintot félévenként. Jó hír a diákoknak, hogy a hallgatói normatíva, amiből az egyetemek és főiskolák többek közt az ösztöndíjakat is fizetik, 2020-ban jelentősen emelkedni fog.

Csókás Adrienn
2019. 05. 30. 5:55
null
Néhány intézményben már a kettesért is fizetnek, máshol a 4,5-ös átlag sem elég Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 11 év után, 2007 óta idén februárban emelkedett a felsőoktatásban a hallgatók után járó állami támogatás. A diákonként 119 ezer forintos normatíva a parlament döntése nyomán két lépcsőben, összesen negyven százalékkal emelkedik: idén februártól 128 500 forintra nőtt, 2020-tól pedig 166 600 forintra változik.

A hallgatói normatíva összege azért fontos, mert az egyetemek és főiskolák ebből tudják fizetni diákjaiknak a különböző juttatásokat, többek közt ettől függ, mennyi pénz jut tanulmányi és szociális ösztöndíjakra vagy éppen a hallgatói önkormányzat finanszírozására.

Néhány intézményben már a kettesért is fizetnek, máshol a 4,5-ös átlag sem elég
Fotó: Kurucz Árpád

A tanulmányi ösztöndíjak mértéke nemcsak intézményenként, de akár egy egyetemen belül szakonként is igen jelentős eltéréseket mutat. A vonatkozó jogszabály szerint a diákok legfeljebb ötven százaléka részesülhet tanulmányi ösztöndíjban, amely nem lehet kevesebb havonta, mint a hallgatói normatíva öt százaléka. Ez jelenleg 6426 forint.

Sok intézmény és szak van ugyanakkor, ahol igencsak megéri jól tanulni, mert a legkiválóbb tanulók akár havi 80-100 ezer forinthoz is hozzájuthatnak. Ez már komoly segítség a megélhetéshez.

– Egyetemünk számára kiemelten fontos a hallgatók támogatása, ezért az alaptámogatáson és a nemzetközi ösztöndíjakon kívül közel húsz ösztöndíj-lehetőséget kínálunk hallgatóink számára.

A kiemelt tanulmányi ösztöndíj százezer forintos havi juttatás, így félévente félmillió forint támogatásban részesülhet minden alapszakon az az egy fő nappali tagozatos hallgató, aki a legjobb tanulmányi teljesítményt éri el.

Tehát az, aki a megelőző félévben az adott szakhoz tartozó összes ösztöndíjra jogosult hallgató közül a legmagasabb ösztöndíjindexszel rendelkezik, feltéve, hogy az ösztöndíjindexének értéke legalább 4,5 – tudatta lapunkkal az Eszterházy Károly Egyetem Rektori-Kancellári Hivatala. Hozzátették: ezt a kiemelt összeget az ösztöndíjban részesülő hallgatók 4,45 százaléka kapta meg.

Az ösztöndíjra való jogosultságot eltérő és sokszor igen bonyolult számításokkal állapítják meg, és szemeszterenként változik, hogy ugyanarra az eredményre mennyi pénz jár.

Az intézmények többségében nem csak az érdemjegyek átlaga számít, hanem úgynevezett ösztöndíjindexet, illetve kreditindexet számolnak, vagyis számba veszik, hogy a diák hány tantárgyat vett fel, azok milyen kreditértékűek, és hány kreditet sikerült teljesíteni. Mindemellett az sem mindegy, hogy a többiek hogyan teljesítenek.

Általánosságban elmondható, hogy hármas-négyes jegyek kellenek ahhoz, hogy valaki kapjon pénzt a tanulmányai után, de vannak kivételek: a Széchenyi István Egyetemen vagy a Debreceni Egyetem több karán a 2018-as felvételi tájékoztató szerint kettes átlag elég volt, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) közgazdászhallgatóinak azonban 4,65 felett kellett teljesíteniük, hogy kapjanak ösztöndíjat. Fontos szabály az is, hogy tanulmányi ösztöndíj csak azoknak jár, akik államilag támogatott nappali képzésben vesznek részt, az önköltséges diákok kimaradnak a juttatásból.

A PTE-n egyébként az Egészségtudományi Karon (ETK) kínálták tavaly a legmagasabb összegeket, a legjobbaknak akár 350 ezer forintot egy félévre. – Az ETK-n a hallgatók mintegy három-öt százaléka kapja a legmagasabb ösztöndíjakat, ez a 2017/18-as tanévben negyvenezer forint feletti összeget jelentett.

A legmagasabb, hatvanezer forint feletti összegeket összesen három hallgató kapta a 2017/2018-as tanévben, ők az ápolás és betegellátás (ezen belül gyógytornász), az egészségügyi gondozás és prevenció (védőnő) és a rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakokon tanultak – közölte lapunkkal az egyetem, hozzátéve: a hallgatói teljesítmények függvényé-ben félévről félévre változik az ösztöndíjak legmagasabb összege. Ugyancsak az egészségtudományi terület tanulói járhattak a legjobban a Semmelweis Egyetemen (SE) is.

– Az ösztöndíjak összegére vonatkozóan elmondható, hogy a 2018-as felvételi tájékoztatóban megjelent legmagasabb összeget – csaknem 400 ezer forintot szemeszterenként – megközelítő ösztöndíjat egy hallgató kapott 4,51-es súlyozott tanulmányi átlaggal. 2018/2019 II. félévében pedig a legmagasabb ETK-s ösztöndíj 305 715 forint egy félévre.

Az ennek eléréséhez szükséges átlag nem meghatározható, mert homogén csoportonként eltérő tanulmányi eredménnyel is elérhető – közölték lapunkkal, hozzátéve: az intézmény éppen a mostani szemesztertől egységesítette a szabályozást, így már nem kari hatáskörben döntenek a pénz elosztásáról.

Bőkezű a Pannon Egyetem is, de nagy a szórás: míg a Gazdaságtudományi Kar hallgatói 3,5-ös átlag felett szemeszterenként 55 ezertől 125 ezer forintig terjedő ösztöndíjat kaphattak, a Műszaki Informatikai Karon 40 és 300 ezer forint között mozgott tavaly a juttatás, és már a 3-as átlagért is járt némi pénz.

A hallgatóknak egyébként érdemes kihasználniuk a helyben elérhető összes lehetőséget, mert sok egyetemnek és főiskolának vannak saját alapítású ösztöndíjai, támogatásai, amelyek elnyerésével többszörösére növelhető a tanulmányokért járó juttatás, és amelyek akár egymással párhuzamosan is megpályázhatók.

Az arra rászoruló hallgatóknak pedig minden intézmény fizet rendszeres szociális ösztöndíjat is, amely szemeszterenként 30-40 ezer forinttól akár 150-200 ezer forintig is terjedhet, attól függően, hová jár a hallgató.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.