Keresés
Magyar Nemzet
2019. május 21., kedd, Konstantin napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/belfold/szazotven-eve-valtak-eloszor-onallova-a-magyar-birosagok-6822353/

Százötven éve váltak először önállóvá a magyar bíróságok

Kövér László: A bírák annyira lehetnek függetlenek, amennyire az állam
Ezernyolcszázhatvankilencben fogadták el azt a törvényt, amely mintegy nyolcvan évre meghatározta a magyar bíróságok működését. Erre az évfordulóra emlékezett a jogásztársadalom a Kúria parlamenti rendezvényén, amelynek kezdete előtt Darák Péter, a Kúria elnöke lapunknak reményét fejezte ki, hogy a legfőbb bírói testület hamarosan visszaköltözhet az igazságügyi palota Kossuth téri épületébe.

– Remélem, hogy a Kúria rövidesen visszaköltözik a Kossuth téri igazságügyi palotába. Hogy ez pontosan mikor történik meg, az a tervpályázat és kivitelezés kérdése – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére Darák Péter, a Kúria elnöke tegnap a Parlamentben megrendezett 150 éves a magyar bírói függetlenséget garantáló törvény című konferencia előtt.

A válaszból az is kikövetkeztethető, hogy hamarosan csomagolnia és költöznie kellene az igazságügyi palotában jelenleg tartózkodó, a balliberális oldalhoz kötődő Politikatörténeti Intézetnek.

A házelnök méltatta a hatalmi ágak szétválasztásáról szóló 1869. évi IV. törvényt és megalkotóit
Fotó: MTI/Kovács Attila

A Parlament felsőházi termében tegnap megrendezett konferencián a résztvevők a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvény megalkotásának 150. évfordulójára emlékeztek.

Az eseményen beszédet mondott Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki kifejtette, hogy a magyar bírák csak annyira lehetnek függetlenek, amennyire a magyar állam is az, a bíróságok pedig az „írott jog adta keretek között az igazság letéteményesei”.

Az 1869. évi IV. törvénnyel kapcsolatban kiemelte, hogy az a magyar államhatalom sarokköve lett, törvényhozóként pedig szakmai elismerését fejezte ki a jogszabály egykori megalkotóinak, amely elfogadása után még 80 évig, a kommunista hatalomátvételig fejtette ki hatását.

A konferencián három területről beszéltek a felszólalók, amelyet úgy lehetne összefoglalni, hogy terítékre került a múlt, a jelen és a jövő is. A múltról szólva a már említett 1869. évi törvénnyel kapcsolatban a téma jeles kutatója, Máthé Gábor úgy fogalmazott, hogy az „olyan közjogi törvény, amely nélkül nem lett volna magyar jogállam”.

A jelennel foglalkozó panelben a közigazgatási bíróságok témáját tekintették át a beszélgető felek. Patyi András – aki jelenleg a Kúria önkormányzati tanácsának elnöke – kifejtette, hogy bár az újonnan létrejövő közigazgatási bíróságoknak voltak történelmi előképei Magyarországon, az azonban újdonság, hogy alsó szintű közigazgatási bíróságok is létrejönnek a felsőbíróság mellett.

A jövővel foglalkozó panelbeszélgetésben olyan kérdések vetődtek fel, hogy például lehet-e a bírókat robotokkal helyettesíteni. A résztvevők szerint a válasz nem, ugyanis az algoritmusok képesek lehetnek meghozni egy-egy döntést, ám indoklást – amely ugyanolyan fontos – már nem tudnak fűzni hozzá.

Az esemény első zárszavát Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke mondta el, aki kiemelte: a technológia, akárcsak a jogesetek tartalma, változhat, de az emberek és a lényeg mit sem változik.

Az esemény végső zárszava Darák Péteré volt, aki elmondta, hogy a rendszerváltás harminc éve zajlik a bíróságokon. – Az elmúlt időszakban a szervezeti, személyi és szemléleti megújulás a bírói testület filozófiájává vált – emelte ki Darák Péter.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Németh Sándor: Minden jóérzésű magyar embert sérthet az Orbán Viktorral szemben használt hangnem
A Hit Gyülekezetét vezető Németh Sándor Németh az interjúban arról is beszél, hogy mennyire kiakadt akkor, amikor Orbán Viktort a Sargentini-jelentés miatt támadták.

Poszt-trauma

Gyurcsányné elkottyintotta magát
A Híradó véletlenül a DK stratégiáját leplezhette le.

Poszt-trauma

Franciaország nem a franciáké! – Megszállták a párizsi repteret a „feketemellényesek”
Ízelítő a Európai Egyesült Államokból.

Poszt-trauma

Bajnai baljós árnyéka vetül Timmermansra
Nem babonás az MSZP.

Poszt-trauma

Húzza vagy tolja a szoci pártelnök az MSZP szekerét?
Tóth Bertalan önbizalmának nem túl szilárd az alapja.

Hadrianus palota

Nem lesz védett az Óbudai-sziget
A kormány azért döntött az Óbudai-sziget kivonásáról, mert a világörökségi minősítés Hadrianus palotájának korhű helyreállítását lehetetlenné tenné.

Humán tőke

Bivalyerős a magyar gazdaság
Tíz éve annak, hogy a nagy pénzügyi válság kis híján romba döntötte a világgazdaságot. Elemzők mind a mai napig elmélkednek azon, hogy elmúltak-e a viharfelhők, nem fenyeget-e újabb válság réme.

Aktuális

Jakab Péter berontott a TV2-höz
Jakab Péter „Ez a tévé hazudik” feliratú pólójában köszöntötte a Jobbik Facebook-oldalára feltöltött, majd onnan eltávolított videóban a nézőket.

Fricz Tamás blogja

Ötven év múlva: „A kereszténység része Európának”
1950-ben 800 ezer volt az iszlámhívők száma Európában, 2003-ban már 15 millióan voltak, ma már 25 millió felett vannak, ez a lakosság hat százaléka.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.