Keresés
Magyar Nemzet
2020. február 19., szerda, Zsuzsanna napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/belfold/szazotven-eve-valtak-eloszor-onallova-a-magyar-birosagok-6822353/

Százötven éve váltak először önállóvá a magyar bíróságok

Kövér László: A bírák annyira lehetnek függetlenek, amennyire az állam
Ezernyolcszázhatvankilencben fogadták el azt a törvényt, amely mintegy nyolcvan évre meghatározta a magyar bíróságok működését. Erre az évfordulóra emlékezett a jogásztársadalom a Kúria parlamenti rendezvényén, amelynek kezdete előtt Darák Péter, a Kúria elnöke lapunknak reményét fejezte ki, hogy a legfőbb bírói testület hamarosan visszaköltözhet az igazságügyi palota Kossuth téri épületébe.

– Remélem, hogy a Kúria rövidesen visszaköltözik a Kossuth téri igazságügyi palotába. Hogy ez pontosan mikor történik meg, az a tervpályázat és kivitelezés kérdése – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére Darák Péter, a Kúria elnöke tegnap a Parlamentben megrendezett 150 éves a magyar bírói függetlenséget garantáló törvény című konferencia előtt.

A válaszból az is kikövetkeztethető, hogy hamarosan csomagolnia és költöznie kellene az igazságügyi palotában jelenleg tartózkodó, a balliberális oldalhoz kötődő Politikatörténeti Intézetnek.

Százötven éve váltak először önállóvá a magyar bíróságok

A házelnök méltatta a hatalmi ágak szétválasztásáról szóló 1869. évi IV. törvényt és megalkotóit
Fotó: MTI/Kovács Attila

A Parlament felsőházi termében tegnap megrendezett konferencián a résztvevők a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvény megalkotásának 150. évfordulójára emlékeztek.

Az eseményen beszédet mondott Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki kifejtette, hogy a magyar bírák csak annyira lehetnek függetlenek, amennyire a magyar állam is az, a bíróságok pedig az „írott jog adta keretek között az igazság letéteményesei”.

Az 1869. évi IV. törvénnyel kapcsolatban kiemelte, hogy az a magyar államhatalom sarokköve lett, törvényhozóként pedig szakmai elismerését fejezte ki a jogszabály egykori megalkotóinak, amely elfogadása után még 80 évig, a kommunista hatalomátvételig fejtette ki hatását.

A konferencián három területről beszéltek a felszólalók, amelyet úgy lehetne összefoglalni, hogy terítékre került a múlt, a jelen és a jövő is. A múltról szólva a már említett 1869. évi törvénnyel kapcsolatban a téma jeles kutatója, Máthé Gábor úgy fogalmazott, hogy az „olyan közjogi törvény, amely nélkül nem lett volna magyar jogállam”.

A jelennel foglalkozó panelben a közigazgatási bíróságok témáját tekintették át a beszélgető felek. Patyi András – aki jelenleg a Kúria önkormányzati tanácsának elnöke – kifejtette, hogy bár az újonnan létrejövő közigazgatási bíróságoknak voltak történelmi előképei Magyarországon, az azonban újdonság, hogy alsó szintű közigazgatási bíróságok is létrejönnek a felsőbíróság mellett.

A jövővel foglalkozó panelbeszélgetésben olyan kérdések vetődtek fel, hogy például lehet-e a bírókat robotokkal helyettesíteni. A résztvevők szerint a válasz nem, ugyanis az algoritmusok képesek lehetnek meghozni egy-egy döntést, ám indoklást – amely ugyanolyan fontos – már nem tudnak fűzni hozzá.

Az esemény első zárszavát Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke mondta el, aki kiemelte: a technológia, akárcsak a jogesetek tartalma, változhat, de az emberek és a lényeg mit sem változik.

Az esemény végső zárszava Darák Péteré volt, aki elmondta, hogy a rendszerváltás harminc éve zajlik a bíróságokon. – Az elmúlt időszakban a szervezeti, személyi és szemléleti megújulás a bírói testület filozófiájává vált – emelte ki Darák Péter.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Előtörlesztjük a paksi hitelt
Megközelíti a kilencvenmilliárd forintot az az összeg, amelyet eddig a magyar fél lehívott a rendelkezésére álló orosz hitelkeretből a Paks II-beruházáshoz.

Poszt-trauma

A CEU felminősítette a magyar kormányt
Akadémiai szabadság, autonómia, kipipálva!

Poszt-trauma

Dömötör megsemmisítette Jakabot (videó)
Elkerekedett a Jobbik vezér szeme.

Poszt-trauma

Orbán Viktor nem vesztegetett túl sok szót az ellenzékre
Találó mondatok.

Poszt-trauma

A szegényebb régiók rovására lobbizik Karácsony?
Újabb levitézlett DK-s vagy MSZP-s bábnak kellhet egy zsíros állás.

JOBBIK-BOTRÁNY

A Szávay-kör puccsolt
A Szávay István és köre által kitervelt sikeres puccsról, hátba szúrásról, jobbikos árulókról beszélt őszintén Jakab Péter azon a felvételen, amely hétfőn került nyilvánosságra.

ILLEGÁLIS BEVÁNDORLÁS

Blokkoljuk az EU-küldetést
Egy teljesen új művelet indul az embercsempészet felszámolása érdekében a Sophia mandátumának márciusi lejárta után – tudatta hétfőn Szijjártó Péter.

Aktuális

Saúl gólja még sokat érhet
A Bajnokok Ligájában a címvédő Liverpool 1:0 arányban kikapott Madridban, s a PSG is vereséget szenvedett Dortmundban Haaland duplájával.

Fricz Tamás blogja

Tizedik éve tart a Magyarország elleni támadássorozat
Ez a fegyverek nélkül vívott háború már nemcsak rólunk szól, hanem mindazon népekről és nemzetekről, akik szintén saját szuverenitásukért küzdenek a globális hatalmakkal szemben.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!