Szijjártó Péter: Elfogadhatatlan a kárpátaljai magyarság megfélemlítése

Hazánk mindaddig blokkolni fogja a NATO és Ukrajna közeledését, amíg az ukránok így bánnak a kárpátaljai magyarokkal.

Forrás: Facebook, karpataljalap.net2020. 12. 03. 15:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden ígéret dacára állandó megfélemlítésben élnek a kárpátaljai magyarok Ukrajnában – mondta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminiszteri tanácsülése után a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a kárpátaljai magyarság megfélemlítésére tett kísérleteket elfogadhatatlan jelenségnek nevezte, hangsúlyozva, hogy

ez gyakorlatilag a régi szovjet kommunista típusú megfélemlítése az embereknek.

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy arra kérte az EBESZ elnökségét ellátó Albániát, küldje a helyszínre a megfigyelőit, ami meg is történt, viszont a speciális megfigyelőkontingens kijevi vezetője megtiltotta a misszió tagjainak, hogy kapcsolatba lépjenek a kárpátaljai magyarokkal, csak azt engedélyezte, hogy az ukrán titkosszolgálattal egyeztessenek.

A Facebookon közzétett videóüzenetében

Szijjártó Péter elfogadhatatlannak, felháborítónak és botrányosnak nevezte a történteket, ami ráadásul ellentétes az EBESZ céljaival és elveivel,

továbbá a speciális megfigyelőmisszió rendeltetésének céljával is, amelynek működéséhez egyébként Magyarország is hozzájárul húsz emberrel és pénzügyi forrásokkal – hangsúlyozta. Ezért a miniszter arra kérte az albán miniszterelnököt, járjon közben annak az érdekében, hogy az EBESZ missziója a magyar nemzeti közösség képviselőivel is kapcsolatba tudjon lépni.

A külgazdasági és külügyminiszter arról is szólt, hogy elvárja a szolidaritást a NATO-tagállamoktól is, továbbá kijelentette: Magyarország mindaddig blokkolni fogja az észak-atlanti szövetség és Ukrajna közeledését, amíg az ukránok így bánnak a 150 ezer fős kárpátaljai magyarsággal.

Eközben Jens Stoltenberg az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) külügyminisztereinek szerdai ülése után arról beszélt, hogy

a NATO nem kíván beleavatkozni az ukrán–magyar konfliktusba. Ukrajnának és Magyarországnak egymás között kell rendeznie a kárpátaljai ügyet

– jelentette ki a NATO-főtitkár. Stoltenberg reményét fejezte ki, hogy a két szomszédos ország meg fogja oldani a vitát, ugyanakkor kizárta annak lehetőségét, hogy a NATO abban bármiféle közvetítő szerepet vállaljon – írja a karpataljalap.net.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.