Támadják a nyugati civilizációt

Az utóbbi hetekben egymást érik Amerikában a keresztényellenes atrocitások: a Black Lives Matter mozgalom nevében katolikus templomokat gyújtottak fel, vallási jelképeket és temetőket gyaláztak meg a tüntetők. Azbej Tristan üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár szerint a folyamatok riasztók, hisz az eddigi, kereszténységgel szembeni, főként intellektuális szembenállás egyre erőszakosabb cselekményekbe csap át. Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ elemzője lapunknak elmondta: a cél a nyugati, demokráciára és piacgazdaságra épülő civilizáció elpusztítása.

2020. 07. 22. 7:47
null
A csepeli Tamariska-dombon lévő kálváriát két éve barbár módon megrongálták Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szélsőbaloldali, keresztényellenes mozgalomnak nevezte az amerikai Black Lives Matter (BLM) mozgalmat Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára kedd reggel az M1 csatornán. – Nagyon riasztó folyamatok indultak el a nyugati világban is, és azt látjuk, hogy az eddigi, kereszténységgel szembeni, főként intellektuális szembenállás, a kereszténység és vallás száműzése a közéletből egyre erőszakosabb cselekményekbe csap át – fogalmazott az államtitkár.

Emberi jogi álcában

Azbej Tristan elmondta: a BLM aktivistái a múlt héten két nap alatt öt templomot gyújtottak fel az Egyesült Államokban, ezek közül az egyik, a Los Angeles-i San Gabriel-templom teljesen kiégett. Az államtitkár megdöbbentőnek nevezte azokat a képeket, amelyek a kiégett templomokat mutatják, mert hasonló állapotokat eddig csak Észak-Irakban tapasztalt, ahol az Iszlám Állam pusztított, és nem gondolta volna, hogy ilyen a nyugati kultúrkörben is előfordulhat. Hozzátette: a Hungary Helps program az elmúlt két és fél évben mintegy hetvenezer üldözött ember megmaradását tette lehetővé, az viszont kérdéses, hogy miként tudnak szembeszállni a keresztényellenességgel a nyugati világban.

– A BLM és hasonszőrű terrorszervezetek, mint amilyen az Antifa is, nem az afroamerikai emberek jogairól vagy az emberi méltóságról szólnak, hanem arról, hogy mindent, ami a keresztény kultúrkörhöz tartozik, támadni kell. Beleértve a vallásos hagyományt, a család intézményét, a nemzetet. A kisebbségvédelmi, emberi jogi máz, amivel ezt leöntik, csupán egy álca – fogalmazott az államtitkár.

Gyújtogatás és szoborgyalázás

Az utóbbi hetekben Amerikában számos keresztényellenes atrocitás történt. Július elején a kaliforniai Sacramento temetőjében elpusztították Junipero Serra szobrát, az elmúlt héten pedig a 250 éves kaliforniai San Gabriel-misszió épületének a tetejét gyújtotta fel valaki. Július 11-én Floridában letartóztatták a 24 éves Steven Shields­et, miután autóját nekivezette a ­Queen of Peace katolikus templom bejáratának és benzint öntött az előcsarnokba, majd meg is gyújtotta, miközben a hívek a templomban szentmisére készülődtek.

S ha mindez még nem volna elég, a múlt hétvégén ismeretlen tettesek összefirkálták a bostoni templom előtt álló Mária-szobrot, egy másik Szűzanya-emlékművet pedig felgyújtottak. Most hétvégén a Tennessee államban található Chattanooga városbeli Szent István katolikus templom előtt álló Boldogságos Szűz Máriát ábrázoló szobrot fejezték le.

Meg kell védeni a közösségeket

– A BLM-mozgalom alapvető célja a nemzeti egység megbontása, az ország társadalmi és gazdasági rendszerének gyökeres átalakítása. A történelmi hagyományok mellett a kereszténység az amerikai társadalom egyik tartóoszlopa, természetes tehát, hogy támadják – mondta el lapunknak Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ elemzője, aki szerint az egyre burjánzóbb, már-már militáns keresztényellenesség semmi jóval nem kecsegtet. Az elemző szerint a nyugati civilizáció zsidó-keresztényi gyökereivel való szembehelyezkedés súlyos társadalmi válsághoz fog vezetni több nyugati országban is. – Végső soron a hagyományos nyugati társadalmi modell hívei kerülnek majd szembe a progressziót valláspótlékként felfogó, fanatikus „igazságharcosokkal” – jelentette ki Koskovics Zoltán.

– A BLM vezetői saját magukat képzett marxistáknak nevezik, de zökkenőmentes együttműködésük az ­LMBTQ-csoportokkal is azt mutatja, hogy hatással volt rájuk a harmadik hullámbeli feminizmus, a genderideológia, és más posztmodern irányzatok is. Mindezek közös jellemzője, hogy el akarják pusztítani a nyugati, demokráciára és piacgazdaságra épülő civilizációt, így a politikai vezetésnek első számú feladata a társadalmi rend és a béke megóvása. Ez a közbiztonság fenntartásával kezdődik, amely feladatot jelenleg nem, vagy csak nagy nehézségek árán képesek ellátni több nyugati országban – fejtette ki az elemző. Koskovics Zoltán szerint olyan vezetőkre van szükség, akik határozottan kiállnak a keresztény örökség és nemzeti identitás mellett, ezenkívül a keresztény közösségeknek is fel kell tudni mutatniuk, hogy bár Krisztusban valóban mindenki egy, de ezen üzenet beteljesítéséhez elengedhetetlen a kereszténység védelme.

Hazánkat is fenyegeti

Temető- és templomrongálások hazánkban is előfordultak már, ezek azonban túlnyomóan a meggondolatlan vandalizmus, mintsem a nyílt keresztényellenesség következményei. Keresztényellenes cselekedetnek tekinthető azonban, amikor Pomázon 2009-ben az éj leple alatt a Jobbik Magyarországért Mozgalom által felállított adventi keresztet ismeretlenek fűrésszel szétvágták, és a darabjait a helyszínen szétszórták. Két évvel ezelőtt a csepeli Tamariska-dombon lévő kálváriát rongálták meg: a tettes a lefűrészelt szobortagokat akkurátusan az egyik feszület tövébe helyezte, mintegy kihangsúlyozva a pusztítást, idén júniusban pedig pünkösd hosszú hétvégéje előtt rongálta meg valaki a Kunágota–Dombiratos közötti útmenti emlékhelyet.

A csepeli Tamariska-dombon lévő kálváriát két éve barbár módon megrongálták
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Hazánkban a baloldali sajtó fősodra előszeretettel fogadja be a keresztényellenes tartalmakat, gondoljunk csak a Népszava áprilisban közzétett karikatúrájára, amelyen Jézus Krisztust gúnyolták ki. Emellett a jelenség politikai szinten is jelen van: Soproni Tamás terézvárosi momentumos polgármester tavaly decemberben nem engedélyezte a Mi Hazánk Nyugati téri keresztállítását, januárban pedig a DK-s Niedermüller Péter kijelentése váltott ki nagy közfelháborodást, amikor is „rémisztő képződménynek” nevezte a fehér, keresztény heteroszexuálisokat – csak két példa a közelmúltból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.