Tirol túsza lett Ildikó Ischgl-ben, de órákon belül szabadul!

Március 13-én rendelték el egészségügyi vesztegzárat az osztrák hatóságok előbb a világszerte ismert síközpontra, Ischgl-ra, majd az egész tartományra kiterjesztették azt.

2020. 03. 29. 15:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várakozással teli bizonytalansággal élte meg a hétvégét Ildikó a tiroli Ischgl-ben, a járványügyi vezstegzárba szorulva. Március 13-én rendelték el egészségügyi vesztegzárat az osztrák hatóságok előbb a világszerte ismert síközpontra, Ischgl-ra, majd az egész tartományra kiterjesztették azt. Egyes, elsősorban skandináv és osztrák források a szezonban több tízezressé duzzadó, egyébként 1600 lakosú tiroli települést tartják a zömmel a határ túloldalán, dél-Tirolban és Lombardiában tomboló járvány egyik kiinduló pontjának.

Több sajtóleírás szerint Ischlgben, a síterep egyik hüttéjében a később fertőzöttnek bizonyuló sízők nagy része úgynevezett beer-pongot játszott. Ebben a kocsmai játékban az emberek egy pingponglabdát lőnek ki a szájukból az ellenfél csapatának söröspoharába, amelybe ha az beleesik, ki kell inni a pohár tartalmát. Beszámolók szerint ugyanebben a bárban egy később ugyancsak fertőzöttnek bizonyult pincér úgy szolgálta fel az italokat, hogy a tömegben folyamatos sípolással vágott utat magának. Ez sok vendégnek annyira tetszett, hogy maguk is elkérték a fertőzött pincér sípját és fújták azt.

Ildikó, aki teljesen tünetmentes, nem ebben a hüttében dolgozott, hanem egy szálloda éttermében, és jelenleg is Tirol túsza a szálloda fogságában. A vesztegzár eredetileg 14 napos volt, aztán kitolták a határidőt előbb április 5-re, majd április 13-ra. Ildikó egy honfitársnőnkkel, három német és egy-egy szlovák és szlovén kolléganőjével került vesztegzár alá a hotelben. Egy helyi kollégájuk belázasodott, őt saját szobájában külön karanténban kezelték, de már jobban van.

Ildikóék múlt hét szerdán jó hírt kaptak a helyi hatóságoktól és az innsbruck-i magyar főkonzulátustól: azok a nem osztrák állampolgárok, akik addig nem mutatják a vírusfertőzés tüneteit, elhagyhatják a vesztegzár területét március 28-án éjféltől. Már pénteken összepakoltak, ám szombaton újabb fordulat következett: az osztrák járványügyi hatóságok megtiltották a külföldiek távozását Tirolból addig, amíg hazájuk nem igazolja hivatalosan, hogy visszafogadja őket.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a vesztegzárba szorult külföldi munkavállalók akár tízezernél is többen lehetnek, köztük százszámra magyarok, és őket csak szervezetten engedik útjukra, akkor is az egyénileg meghatározott útvonalon, teli üzemanyagtankkal indulva gyakorlatilag megállás nélkül az érintett határátkelőig. Az innsbruck-i főkonzulátus szombati elektronikus levele szerint diplomatáink azon dolgoznak, hogy a Paznauntal régió hatósági karanténja alá tartozó Ischgl, Galtür, St.Anton am Arlberg, See, Kappl településeket honfitársaink mielőbb elhagyhassák és hazautazhassanak. Ennek érdekében megadták az osztrák járványügyi hatóságoknak a vesztegzár alól szabaduló magyarok személyes adatait, okmányaik -útlevelek, jogosítványok, forgalmi engedélyek számát, illetve azoknak az adatait, akik nem saját járművel indulnak majd haza.

Utóbbiakért e sorok írásával egy időben, 14 óra 40 perckor indultak az autóbuszok Magyarországra. Akik saját személyautóval jönnek haza, így Ildikó is az osztrák hatóságok engedélyére várnak, ők konvojba rendeződve rendőri felvezetéssel és kísérettel indulnak az osztrák-magyar határra. A konvoj rendőri kíséretének szervezése egyelőre még nem ért véget, de a főkonzulátus szerint még ma elindulhatnak Ildikóék is haza. Diplomatáink ismét hangsúlyozták, a Tirolból hazatérők itthon kötelesek 14 napos házi karanténba vonulni. Ildikó a Siófok közeli házában tölti majd a következő két hetet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.