Tisztázták a baloldal hazugságait a Moderna-vakcinák ügyében

Az Európai Bizottság által aláírt szerződésből derül ki, hogy csak év végén érkeznének meg a Moderna vakcinái, addigra Magyarországon teljes lesz az átoltottság – árulta el a miniszter.

Forrás: Facebook2021. 03. 06. 18:08
null
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a Fidesz véget vetett a függő helyzetének az EPP-ből kilépéssel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldal által a kormány ellen folytatott kampány legfőbb állítása, hogy Magyarország nem rendelt elég Moderna-vakcinát, így azt helyettünk mások veszik meg – írta közösségi oldalán közzétett bejegyzésében Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter posztjában részletesen elmagyarázta, hogy

a Moderna csak a negyedik negyedévre tudná leszállítani az általunk leköthető mennyiségű vakcinát.

Rámutatott arra is, hogy addigra már akkor is lesz megmaradt oltóanyagunk, ha minden nagykorú magyar ember él az amúgy önkéntes oltás lehetőségével.

 

A miniszter szerint az Európai Bizottság hazudott, amikor a Szabad Európa rádió arról kérdezte őket, hogy valóban ilyen későn érkeznének-e meg a Moderna vakcinái. Az Európai Unió képviselete ugyanis azt írta, hogy nincs közvetlen rálátásuk a szállítási menetrendre, mert a vakcinák a gyártótól érkeznek.

„A fenti negyedéves szállításra vonatkozó információk a bizottság (név szerint: Stella Kyriakides uniós biztos) által aláírt, a bejegyzésemhez csatolt szerződésből származnak.

A bizottság tehát pontosan tudatában van annak, hogy az említett vakcinaszállítmány nem érkezhet meg a harmadik negyedév előtt.

Ahogyan a bizottság a csatolt táblázatot is jól ismeri. Akkor vajon miért hazudott Brüsszel az internetes lapnak? Itt a nagy lehetőség a Szabad Európának és az Indexnek, hogy utánajárjanak” – rántotta le a leplet az uniós ködösítésről a miniszter.

Gulyás Gergely kifejtette: „A tagállamok közötti elosztási elv alapján Magyarországnak az előbbi kategóriába tartozó dózisokból ugyanannyi megvásárlására volt lehetősége, mint az utóbbiakból, (kétszer 1 744 000) összesen 3 488 000 darabra. Az „Optional” kategóriába tartozó oltóanyagok leghamarabb a harmadik negyedévben érkezhetnek (a bizottság által kötött szerződés 15. oldala), amikorra már egyéb beszerzések révén rendelkezésre fog állni a teljes 18 év feletti lakosság teljes átoltásához szükséges oltóanyag” – részletezte.

A valós teljesítés azonban a szerződésben rögzített ütemezésnél is rosszabbul halad

– hívta fel a figyelmet a miniszter. „Ezt támasztja alá a Moderna szállítási ütemterve, amelyből kiderül, hogy Magyarországra csak a negyedik negyedévben fognak szállítani, tehát még az elsődlegesen érkező kategóriába tartozó oltóanyaghoz is csak a harmadik negyedévben juthatunk hozzá” – írta bejegyzésében.

A miniszter szerint a táblázatból az is kiderül, hogy több másik tagállam sem élt az opcionális lehívás lehetőségével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.