Továbbra is elérhető az ingyenes, influenza elleni oltás

Amint megtörtént a gyermekek beoltása, a megmaradó négykomponensű vakcinákat az idősebbek kapják meg.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ2020. 11. 22. 12:38
null
Az állam évente 1,5 milliárd forintot költ a vakcinákra Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az országban folyamatosan zajlik az ingyenes, influenza elleni oltások beadása. Az idei influenzaszezonban eddig a felnőttek részére biztosított oltóanyag 74 százalékát, míg a három év alatti gyermekek rendelkezésére álló négykomponensű vakcina húsz százalékát használták fel – jelezte vasárnap a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Mint írták,

az NNK hetente kér tájékoztatást az influenza elleni oltóanyag fogyásáról azért, hogy folyamatos legyen az ellátás. Így lehetővé válik a megyék közötti, helyi igényeknek megfelelő átcsoportosítás is.

A közleményből kiderül, hogy a jelenlegi adatok alapján 13 megyében a rendelkezésre álló készletek elégségesek, ide nem kértek további oltóanyagot. Azokba a megyékbe pedig, ahol további igény jelentkezett, napokon belül újabb adag vakcinát szállítanak ki.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ felhívja a szülők figyelmét, hogy november 30-ig jelezzék a három éven aluli gyermekük részére a négykomponensű oltóanyag iránti igényüket a házi gyermekorvosuknál.

Amennyiben a gyermekek igény szerinti beoltása megtörtént, a megmaradó négykomponensű vakcinákat idősebbek kapják meg életkortól függetlenül.

Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja az egyéni védelem, a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések és az influenza okozta halálesetek megelőzése. Különösen ajánlott az oltás azoknak, akiknél az influenzafertőzés vagy az ahhoz társuló szövődmények nagy kockázatot jelentenek – hangsúlyozza az NNK.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.