Továbbra is járványügyi készültség van Magyarországon

A környező országokban és Magyarországon is csökken az aktív fertőzöttek száma.

Szilágyi Anna–Nagy Orsolya
2020. 06. 25. 9:14
GULYÁS Gergely
Gulyás gergely szembesítette az adatokkal a főpolgármestert Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az aktív fertőzöttek száma 920-ról 906-ra csökkent Magyarországon, reményeink szerint a hétvégén már 900 alá kerül – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Mint mondta, a világból eközben aggasztó hírek érkeznek, rossz a járványhelyzet, de a környező országokban és nálunk is csökken a fertőzések száma.

A nagy rendezvények megtartására augusztus 15-ig nincs lehetőség, de ha továbbra is kedvező lesz a járványügyi helyzet, akkor az augusztus 20-i programok már megtarthatók

– emlékeztetett, hozzátéve: továbbra is az emberek egészsége a legfontosabb.

A gazdaság újraindítása érdekében a kormány újabb és újabb intézkedéseket hoz, emiatt indult el a gazdaságvédelmi operatív törzs is Varga Mihály miniszter vezetésével. Mintegy 120-130 ezer ember vesztette el a munkáját a járvánnyal összefüggésben – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely.

A jövő évi költségvetés a gazdaságvédelem költségvetése lesz – jelentette ki a miniszter.

A kormány visszaépíti a 13. havi nyugdíjat, növekszik az első hat hónapra járó csecsemőgondozási díj (csed), az édesanyák jövedelmük 100 százalékát megkapják, de az édesanya fizetése nőni fog, mert nem kell járulékot fizetnie.

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szabályai idén nem változnak, de módosító indítványt nyújtott be a kormány, hogy a visszaélések megszűnjenek. A gyakorlatban ez úgy valósítható meg, hogy hárommillió forint felett 40 százalékos adót kell fizetni – mondta el Gulyás Gergely.

A konzultációs ívekkel kapcsolatban azt mondta a tárcavezető, arra kéri az embereket, töltsék ki az íveket, segítsék a kormány munkáját. Ezzel összefüggésben egyetlen probléma merült fel, mégpedig a személyes adatokkal való visszaélés lehetősége.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely azt mondta, nem ért egyet a kormány a parkolási díjak emelésével, hiszen eddig is olyan összegek voltak, amelyek az autósokat a lehető legkevesebb parkolásra kényszerítették. Most már csak dugóban állni lehet Budapesten – tette hozzá.

A legnagyobb veszteséget a magyar államnak okozta a koronavírus, kármegosztás van, az állam jövőre több támogatást biztosít az önkormányzatoknak, nincs kitől visszakérni a védekezés költségeit – mondta Gulyás arra a kérdésre, hogy a baloldali kormányok visszakérik a védekezésre elvont forrásaikat.

A Lánchíddal kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta:

új vezetése van Budapestnek, nyolc hónap eltelt, a korábban elfogadott ajánlatok közül a főváros egyiket sem kívánja igénybe venni.

Új közbeszerzést kellett volna kiírni, hat hónapig Karácsonyék nem tettek semmit. A rendelkezésre álló információk alapján statikai problémák vannak a híddal, darabok esnek le róla, de az összeomlása nem fenyeget. Minden forrás adott, tessék felújítani. Hozzátette: ha drágának találták, akkor kiírhattak volna új közbeszerzési eljárást, de ez hat hónapja nem történt meg.

Sajtóérdeklődésre a miniszter elmondta, a külkereskedelmet az segíti, ha a magyar cégek a lehető legkönnyebben tudják eljuttatni a termékeiket a külföldi piacokra, ezért fontos, hogy legyen Magyarországnak kikötője: Triesztben ez sikerült, ami mindenképp jó beruházás – fogalmazott. A 31 millió eurós koncessziós díjból 20 millió eurót már kifizetett a kabinet – tette hozzá.

A magyar kormány elvárása az volt a turisztikai ügynökséggel szemben, hogy a pályázatok kiírásakor segítsék a gazdaság újraindítását – mondta a miniszter. A szakmai szempontok fontosabbak a politikai érdekeknél – jegyezte meg.

A Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán a fővárosi ellenzék nevében harcot hirdetett a kormány ellen, Gulyás Gergely elmondta: Gyurcsány Ferenc kormányzása a legsikertelenebb, leghaszontalanabb kormányzás volt, gyakorlatilag egy csődbe vitt államot adott át Bajnai Gordon. 85 százalékos adósságot hagytak maguk után, Tarlós ehhez képest 70 százalékos tartalékkal adta át a fővárost Karácsony Gergelynek. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa legközelebb szeptemberben ülésezhet, de ehhez két fél kell – ha a főpolgármester nem a vitákat keresi, akkor létrejöhet a párbeszéd.

Amióta döntött a kormány, hogy nyelvvizsga nélkül is kiadhatók a diplomák, 75 ezren váltak jogosulttá, ebből 42 ezren már át is vették az oklevelüket.

A dél-pesti kerékpárútról Gulyás azt mondta, értelmes, fontos projekteket húzott ki a főváros az elmúlt időszakban, de a kormány azt reméli, hogy Karácsony Gergely meggondolja magát, hiszen van elég forrásuk, ami nem sok országról mondható el a koronavírus-járvány után. Csak állampapírban 180 milliárdos forrása van a fővárosnak – tette hozzá.

Az Index helyzetéről a miniszter azt mondta, az állam feladata a sajtószabadság fenntartása, máskülönben a sajtóügyekbe nem szeretnének beavatkozni.

Gyöngyöspata önkormányzata és az állam egyaránt köteles kifizetni a rá eső összeget, ezt a kormány meg is fogja tenni, akkor is, ha nem ért egyet a követeléssel – jelentette ki a miniszter.

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely a kata adózási formával kapcsolatban elmondta, meg kell szüntetni a visszaéléseket. A munkaerőpiacon reményeik szerint munkaerő-kereslet lesz, a cégek egyike sem tudja majd megtenni, hogy jövedelmet csökkent. A tárcavezető rámutatott: ha a járványnak lesz második hulláma, az idei gazdasági recessziót nem lehet elkerülni, ha nem lesz, akkor érdekesebbek lesznek az eredmények, mindez egyelőre kiszámíthatatlan.

A maszkviseléssel kapcsolatban Gulyás elmondta:

járványügyi kérdésekben az operatív törzs dönt. A maszkviselés szabálya addig lesz érvényben, ameddig a járványügyi helyzet megkívánja.

A Magyar Turisztikai Ügynökség döntéseiről a miniszter azt mondta, ott turizmussal foglalkozó szakértők dolgoznak, ezzel kapcsolatban hozzájuk érdemes fordulni. A rendszerváltás óta nem volt olyan jó helyzetben a magyar turizmus, mint az utóbbi években – mutatott rá Gulyás Gergely.

Az egyetemek kuratóriumáról azt mondta, ez az intézmények autonómiáját erősíti, a kuratórium résztvevőinek 80 százaléka nem kormánytag – hívta fel a figyelmet. Az egyetemi autonómia az állami beavatkozás korlátozását, illetve kizárását jelenti, ezt megerősíti, hogy alapítványok jönnek létre – hangsúlyozta Gulyás. A Színház- és Filmművészeti Egyetem feletti állami kontroll is megszűnik azzal, hogy kuratórium jön létre, ők is jól járnak a változtatásokkal – tette hozzá.

A sör esetében is a szabad verseny oldalán áll a kormány, tehát a monopóliumokat korlátozni kell – mondta.

Migránskérdésben Gulyás Gergely úgy fogalmazott, a magyar kormány továbbra sem fogadja el, hogy a migrációról ne nemzeti hatáskörben döntsünk, és a kormány továbbra is elutasítja a bevándorlást.

– A migráció és a terrortámadások között van kapcsolat, a kulturális különbségek is szembetűnőek – jelentette ki a tárcavezető. Gulyás hozzátette: ha bevándorláspárti kormánya lesz Magyarországnak, akkor majd lehet úgy gondolkodni ebben a kérdésben, mint a bevándorláspárti országok.

A miniszter az euróövezethez való csatlakozásról elmondta, ellene döntött a kormány, holott a feltételek adottak lennének.

– A közös valuta bevezetését nagyon meg kell gondolni, látjuk azokat a problémákat, amit az euró bevezetése okozott a déli államokban – indokolt a tárcavezető.

Az iskolaőrség bérezésével kapcsolatban a miniszter azt mondta, a jövő évi költségvetés 2,2 milliárd forintot biztosít erre, a tervek szerint akár nyugdíjas rendőrök is szolgálatba állhatnak. A pedagógusok bérénél várhatóan alacsonyabb lesz a fizetésük, így nem kell bérfeszültséggel számolni – tette hozzá. Jövő héten fogadják el a költségvetést, akkorra lesz biztos az említett keret.

Járványügyi készültség van Magyarországon továbbra is, ám ez a gyülekezési jogot nem korlátozza

– hívta fel a figyelmet.

Az eddigi egyeztetések sikeresek voltak a Magyar Orvosi Kamarával – mondta el Gulyás, majd hozzátette: egy járványügyi készültségi időszakban kiemelt készenlét szükséges az orvosok részéről, a béremeléssel kapcsolatos követeléseik ugyanakkor megkérdőjelezhetők.

Általánosságban az egészségügyi szakemberek jó részének az a véleménye, hogy Magyarországon az orvoslétszám elegendő, de ez nem változtat azon a tényen, hogy egyes szakmában, például az aneszteziológusok körében hiány van – fogalmazott Gulyás Gergely. A lélegeztetőgépekhez jól jönne az ő szakértelmük, de ezt más szakorvos és védőnő is meg tudja tenni: ha emberéletek megmentéséről van szó, akkor bárki beállhat a segítségnyújtásba – hangsúlyozta.

A munkahelyteremtéssel kapcsolatban a miniszter újságírói kérdésre elmondta,

az előző hét volt az első, amikor csökkent az aktív álláskeresők száma.

– Az állami munkavállalás nem lehet az elsődleges cél, de ha kell és indokolt, az állam is adni fog munkát. De nem ezt tartom megfelelő iránynak, a piaci munkahelyek megvédése az elsődleges. A turizmus területén, ha sikeres az újjáépülés, tízezer munkahely jöhet létre – tájékoztatott a tárcavezető.

A lélegeztetőgépek beszerzéséről a miniszter úgy fogalmazott, hogy az orvosok véleménye szerint a koronavírus kezelésére az invazív lélegeztetőgépek elegendőek, többségében azt is rendelt a kormány.

A fővárosi önkormányzat a védekezéshez szükséges eszközöket és teszteket vett feltételezhetően balliberális gazdasági köröktől. Gulyás erről azt mondta, mivel sok eszközből hiány volt, ezért a kormány megértő, mindenki onnan szerezte be ezeket, ahonnan tudta.

A személyes adatokkal való visszaélés minden formája bűncselekmény. Ez nem a Fidesz-kormánytól kezdve van így, hanem 1990 óta folyamatosan – hangsúlyozta Gulyás Gergely a nemzeti konzultációk kapcsán.

– A belvárosra mindig magasabb parkolási díjak vonatkoztak, de a további emelésüket nem támogatom – mondta újságírói kérdésre Gulyás. A Lánchíd felújításáról még annyit mondott a tárcavezető,

nem lehet tudni, hogy mennyibe kerül majd a felújítás, ezért nem vehetők komolyan a fővárosi pénzkérések.

A főváros akkor újítja fel a Lánchidat és az alagutat, amikor akarja, korábban együtt tervezték a kettőt. Ha Karácsonyék azt kérik, hogy a támogatás csak a Lánchíd felújítására szóljon, az is lehetséges. Gulyás hozzátette: a főváros döntse el, hogy vitatkozni akar vagy hidat felújítani. A tárcavezető azt is megerősítette: állnak elébe a főváros korrupciós ügyekben való vizsgálatának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.