Továbbra is jól tartja magát hazánk a védekezés terén

Magyarországon messze kevesebb a fertőzött, mint az EU átlaga.

Munkatársunktól
2020. 10. 30. 6:18
null
20200326 Budapest SOTE transzplantációs intézet A járóbetegeken koronavírus tesztet végeznek. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétséget sem hagynak a koronavírusra vonatkozó szerdai adatok afelől, hogy egyre erősödik a vírus második hulláma. Hazánkban 2194 újabb fertőzöttet regisztráltak a hatóságok tegnapelőtt, amivel 68 127 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Szomorú hír, hogy életét vesztette 56 – többségében idős, egyéb krónikus betegségben is szenvedő – személy, így az elhunytak száma már 1634-re emelkedett Magyarországon.

A koronavírus-járvány azonban nemcsak hazánkban, de Európa-szerte szedi az áldozatait, és a kontinens számos országában lényegesen rosszabb a helyzet, mint nálunk. Idehaza egymillió főre vetítve eddig 161 halálos áldozata volt ugyanis a járványnak, ami még mindig lényegesen jobb adat, mint az Európai Unió átlaga, ami 376 fő.

A tegnapi, kétezret meghaladó új fertőzésszám pedig – noha szomorú adat – szintén jelentősen elmarad az uniós átlagtól. Egymillió főre vetítve ugyanis ez a szám 234 új fertőzöttet jelent, ami messze kevesebb, mint az EU átlaga, ami 410. Október 28-án pedig 16 uniós tagállamban is több megbetegedést regisztráltak népességarányosan a hatóságok, mint Magyarországon.

Szomorú rekordok dőltek meg ugyanis többfelé is a kontinensen szerdán: a napi új fertőzések száma sajnos Olaszország mellett Németországban, valamint Portugáliában, Bulgáriában, Lengyelországban és Romániában is minden eddiginél magasabb volt. A halálozások terén pedig Lengyelországban és Romániában is minden korábbinál rosszabb adatokat voltak kénytelenek elkönyvelni a hatóságok. Az összes statisztika közül a legfontosabb adatokat, a népességarányos halálozási számokat vizsgálva az is kiderül, hogy noha Közép-Európában is romlik a helyzet, régiónk még most is messze jobban teljesít a védekezés terén, mint Nyugat-Európa számos lényegesen gazdagabb nagy állama.

A visegrádi országok közül hazánk 161-es adata mellett Csehországban 247, Lengyelországban 126, Szlovákiá­ban pedig 34 ez a szám. A négy legnagyobb nyugat-európai uniós tagállam adatai pedig jelentősen rosszabbak mint a V4-ek említett mutatói. Spanyolországban egymillió főre vetítve 744-en haltak meg eddig a koronavírus-járványban, Olaszországban 628, Franciaországban pedig 528 elhunytat regisztráltak. Egyedül Németország védekezik hatékonyan az Európai Unió népességének legjelentősebb részét kitevő tagállamok közül. A németeknél ugyanis mindössze 125 elhunyt jut egymillió főre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.