Új ösztöndíj a legtehetségesebb fiataloknak

Novák Katalin kiemelte: szeretnének anyagi segítséget nyújtani azoknak a kiemelkedően tehetséges magyar fiataloknak, akik igyekeznek bejutni a világ legrangosabb egyetemeire.

Csekő Imre
2019. 11. 22. 12:47
null
Ingyenesen három szakra jelentkezhetnek a tanulók Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tehetséges magyar fiatalok támogatása nemzeti ügy – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár pénteken, Budapesten. A politikus a Stipendium Peregrinum ösztöndíj programot bemutató sajtótájékoztatón kiemelte szeretnének anyagi segítséget nyújtani azoknak a kiemelkedően tehetséges magyar fiataloknak, akik igyekeznek bejutni a világ legrangosabb egyetemeire.

Az államtitkár kiemelte, hogy már több mint tíz éves a Nemzeti Tehetség Program, amelynek keretében évente 300-350 gyereknek nyújtanak segítséget tanulmányi versenyek, ösztöndíjak és egyéb programok által.

Novák Katalin elmondta, a kormány levenné az anyagi terhet azon családok válláról, ahol egy gyermek különleges tehetségének kibontakoztatása komoly anyagi terhekkel jár.

A Nemzeti Tehetség Program keretében 3,3 milliárd forintot tudnak a tehetséggondozásra költeni, amelyet részben egyszázalékos személyi jövedelemadó felajánlásokból, részben pedig költségvetési forrásokból fedeznek.

Október elsejétől pedig létrejött a Nemzeti Tehetség Központ, amelynek feladata a tehetségek felismerésének elősegítése, és a tehetséggondozás – jelentette ki az államtitkár.

Lantos Krisztina, a központ ügyvezető igazgatója ismertette a Stipendium Peregrinum Program részleteit, amelynek keretében a világ legjobb egyetemeire felvételiző 17 és 24 év közötti magyar diákok kaphatnak támogatást december 22-ig. A pályázók a felvételire való kiutazás illetve az eljárás költségeinek fedezéséhez kérhetnek támogatást.

Azt, hogy valóban a világ legkiemelkedőbb felsőoktatási intézményeiről van szó, jól érzékelteti, hogy összesen 28 ezer intézményből a világranglistákon a legjobb 66 között szereplő egyetemekre lehet jelentkezni.

A támogatásra jogosultakat – objektív kritériumok alapján – egy szakmai bizottság választja majd ki.

A Magyar Nemzet kérdésére a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezető igazgatója elmondta, összesen 18 millió forintra pályázhatnak a fiatalok. Az Európai Unión belül kétszázezer forintra, de az Egyesült Államok egyetemei estében akár hatszázezer forintra is.

Lantos Krisztina felhívta rá a figyelmet, hogy sok a kiemelkedően tehetséges magyar fiatal, amit az is bizonyít, hogy az Egyesült Királyságban például létszámarányosan hazánkból kerül be a legtöbb hallgató a vezető egyetemekre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.