Újabb járványügyi intézkedések a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren

Mivel a világ számos országában nőtt a koronavírusos megbetegedettek száma, ismét szigorú járványügyi intézkedéseket hoztak a repülőtereken és a járatok fedélzetén. A biztonság érdekében az utasok saját maguk adhatják fel csomagjaikat, és a kötelező távolságot is be kell tartaniuk.

Szilágyi Anna
2020. 07. 15. 6:18
null
A légikikötőben minimalizálják a fertőzés kockázatát Fotó: Teknos Forrás: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigorú járványügyi intézkedéseket hoztak a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren és a légitársaságok járatain. Míg a reptéren nem kötelező a maszk viselése, a fedélzeten már igen. A repülőtér jelenleg naponta körülbelül tízezer utast fogad, a kapacitás bővítését szolgálja a nemrég átadott új utasmóló is, számolt be a Hír TV.

Bár a repülőtér területén a maszkviselés nem kötelező, több felületen is felhívják a figyelmet az óvintézkedések betartására, ahogy a kötelező távolságtartásra is. A koronavírus-járvány miatt bevezetett óvintézkedések célja, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a személyi kontaktusok számát.

Lehetőség nyílt arra is, hogy az utasok saját maguk adják fel csomagjaikat. A repülőjegy beolvasását köve­tően a gép kinyomtatja a poggyászcímkét, amelyet az utas felragaszt bőröndjére, majd a futószalagra helyezi azt.

A reptér egész területén naponta több alkalommal fertőtlenítő takarítást végeznek, különösen a gyakran használt felületeken. Az utasmóló ötezer fő befogadására alkalmas, amelyben akadálymentesített folyosókon keresztül érhetik el az utasok a diszkont-légitársaságok járatait.

A repülőgépen már a légitársaságok szabályai érvényesek. A Wizz Air járatain például az utasok számára is kötelező a maszk viselése.

A légikikötőben minimalizálják a fertőzés kockázatát
Fotó: Teknős Miklós

A budapesti Liszt Ferenc repülőtér júniusban csak mintegy 85 ezer utast fogadott, ami az előző évi adathoz képest csaknem kilencvenszázalékos csökkenés. Júliusban már csaknem száz úti cél érhető el a budapesti reptérről – ismertette a Hír TV a honlapján.

Bár a világ több országában újra növekedett a járvány intenzitása, hazánkban több napja nem hunyt el senki a koronavírus-fertőzés következtében – olvasható a Koronavírus.gov.hu oldalon. Tájékoztatásuk szerint keddre tizenegy újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 4258 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Nincs újabb haláleset, az elhunytak száma változatlanul 595 fő, 3106-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 557 fő, közülük 39 százalék, míg az elhunytak hatvan százaléka, a gyógyultak 45 százaléka budapesti. Jelenleg 131 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük öten vannak lélegeztetőgépen.

Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője tegnap az ­M1-en elmondta, a kormány intézkedéseinek célja, hogy megakadályozza a koronavírus behurcolását külföldről. Kifejtette, Magyarország sikeresen védekezett a koronavírus-járvány első szakaszában; a magyarok fegyelmezett viselkedésének köszönhetően sikerült ellaposítani a járványgörbét. – Nem minden ország volt azonban ennyire sikeres; az tapasztalható, hogy a járvány újra felütötte a fejét Európán belül is – hívta fel a figyelmet. – A kormány reményei szerint a határellenőrzés visszaállításával a fertőzés behurcolása megállítható, így a kedvező vírushelyzet továbbra is fenntartható Magyarországon – mondta Farkas Örs.

Tisztelet a veszélyhelyzet hőseinek

A Magyar Nemzeti Bank még áprilisban döntött arról, hogy a Magyarországot is elért koronavírus-járvány elleni védekezésben kiemelkedő szerepet vállaló egészségügyi, kereskedelmi, köztisztasági, logisztikai területen dolgozók áldozatos munkájának elismerése és az irántuk érzett tisztelet kifejezéseként a tíz- és húszforintos forgalmi érmék emlékváltozatát bocsátja ki Tisztelet a veszélyhelyzet hőseinek tematikában. A Magyar Közlönyben már látható a két érme képe.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.