Újabb kórházakban alkalmazzák a bamlanivimab gyógyszert

A már gyógyult beteg vérplazmájából készült szer megakadályozza a súlyosabb szövődmények kialakulását.

Forrás: koronavirus.gov.hu2021. 02. 23. 12:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiterjesztik a bamlanivimab koronavírus elleni gyógyszer alkalmazását a négy orvosegyetemre és a megyei kórházakra, miután befejeződött a szer kipróbálása a Dél-pesti Centrumkórházban és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben – közölte a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Vályi-Nagy István. A Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója elmondta, hogy az intézmények honlapján megtalálhatók lesznek az amerikai gyógyszerrel kapcsolatos információk, például az alkalmazási előírás, valamint a kezeléshez hozzájáruló nyilatkozat is. – Ezekből tájékozódhatnak a betegek és a háziorvosok is – tette hozzá. Tudatta, hogy

kedden több mint kétezer adag gyógyszer érkezik Magyarországra, és folyamatos lesz a beszerzés, mivel a járvány harmadik hulláma miatt egyre több betegnek lesz szüksége a kezelésre. Emlékeztetett: a bamlanivimab egy már meggyógyult beteg vérplazmájából készített úgynevezett monoklonális antitest, amely az esetek háromnegyedében megakadályozza, hogy súlyosabb szövődmények alakuljanak ki, és emiatt a beteg kórházba kerüljön.

A gyógyszert infúzióban adják be azoknak a betegeknek, akiknél enyhe vagy középsúlyos tünetek jelentkeznek. Vályi-Nagy István beszámolt róla, hogy a szerrel eddig kezelt tizenöt beteg közül csupán egy került kórházba, ám az ő állapota sem romlott, csak stagnált.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.