Már Ukrajna felől is érkeznek illegális bevándorlók

Egyre nagyobb a mozgás az államhatár magyar–ukrán szakaszán is, az embercsempészek az ukrán hatóságok lazasága miatt itt próbálják meg bejuttatni Magyarországra jól fizető ügyfeleiket.

Forrás: POLICE.HU2020. 06. 30. 15:54
null
Szatymaz, 2015. szeptember 3. Egy hátrabilincselt kezű embercsempészt motoz meg egy rendőr, a férfi határsértőkkel teli kocsija előtt az M5-ös autópálya szatymazi pihenőjében 2015. szeptember 3-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság migrációs ügyek osztálya által kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján június 29-én az ártándi közúti határátkelőhelyen a román határőrök átadták a magyar rendőröknek azt a 19 éves férfit, akit három héttel korábban fogtak el egy éjszakai bárban Bukarestben. A férfi egy embercsempész banda tagja, társai már magyar börtönökben, letartóztatásban várják az eljárás végét. A most elfogott férfi egy román bűnszervezet tagjaként 2019. november 25-én fejenként ezer euróért nyújtott segítséget nyolc török állampolgárnak, hogy az ukrán–magyar államhatár illegális átlépésével Nyugat-Európába juthassanak.

A szabolcsi nyomozók a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársainak közreműködésével 2019. november 25-én az M3-as és az M0-s autópályán elfogtak két román embercsempészt és nyolc török iratokkal rendelkező illegális bevándorlót. A rendőröknek már hetekkel az elfogás előtt feltűnt, hogy egy román banda túl sokat járkál ki-be a magyar–ukrán határon, autóikat a határvonalhoz közeli mellékutakon is többször látták. Ekkor még nem volt ellenük bizonyíték arra, hogy törvényt sértenek, ahhoz viszont elég volt ez a gyanú, hogy figyelni kezdjék a mozgásukat.

Azon a napon a románok megint beléptek Magyarországra, akkor még csak ketten, két gépkocsival. Tettek egy kis kitérőt Beregsurány külterületén, ahonnan már úgy indultak el Budapest felé, hogy a két autó tele volt utassal. A rendőrök a fővárost elkerülő autópálya két parkolójában állították meg a járműveket, amelyekben a sofőrök mellett illegális bevándorlók ültek. A román állampolgárságú sofőrök segítették a török határsértőket a magyar–ukrán államhatár illegális átlépésében is, majd a Nyugat-Európába történő szállításukra is vállalkoztak, előre elkérve a tarifát; a zsebükből elő is került a 8000 euró. A 33 éves és a 24 éves román férfiakkal szemben – őrizetbe vételük mellett – a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság migrációs ügyek osztályán embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást, a migránsok ellen idegenrendészeti eljárás indult. Korábban a két elfogott románnal együtt levő harmadik társukat egy héttel később a szabolcsi nyomozók jelzésére a csengersimai közúti határátkelőhelyen vonták rendőri intézkedés alá; a gyanú szerint ő is az embercsempész banda tagja volt, társaival együtt őt is letartóztatta a bíróság.

A most elfogott gyanúsított az illegális bevándorlók szervezésében, útba indításában játszhatott szerepet, ő intézte az ukrán oldalról gyalogosan határt sértő migránsok romániai és ukrajnai szállítását, útnak indítását. Az embercsempészek azért próbálkoznak a magyar–ukrán határszakaszon, mert a szerb–magyar szakasz műszaki zárral, szoros járőrözéssel védett területe mellett a magyar rendőrök a magyar–román határszakaszt is teljesen levédik. Ráadásul a román hatóságokkal jó a viszony, ha át is jutnak a tilosban, az ország belsejébe nem tudnak eljutni, a román csendőrök pedig a dublini eljárásrend értelmében – ha bizonyítható a határsértés, annak az országnak a hatósága jár el, ahonnan a törvénysértést elkövették, megkezdték – azonnal visszaveszik az elfogott jogsértőket, és eljárást is indítanak ellenük a tiltott határátlépés miatt. Az ukrán rendőrség nem sok erőt összpontosít a magyar határszakaszra, ráadásul a hatékonyságuk sem tökéletes, ezt bizonyítja, hogy az illegális cigaretta-, dohányszállítmányok simán átjutnak a zöldhatár ukrán oldaláról. Ezt akarták kihasználni a most elfogott embercsempészek. Valószínűleg nem ez a banda az egyetlen, amelyik rájött az ukrán oldal lazaságára. Az embercsempészet ráadásul jobb üzlet, mint a cigarettabiznisz, várható, hogy néhány illegális dohányfuvarozó is átválthat a jobban fizető rakományra.

Ám a magyar határrendészek, rendőrök ezen a határszakaszon sem tétlenkednek, a magyar–ukrán határsávon sem juthat be senki jogsértő módon Magyarországra.

Gyanúsítottként hallgatták ki a lengyel embercsempészt

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság migrációs ügyek osztályának nyomozói embercsempészés bűntett elkövetése miatt gyanúsítottként hallgattak ki egy 36 éves lengyel férfit. Az embercsempész június 29-én anyagi ellenszolgáltatásért vállalta, hogy két szír migránst felvesz a magyar–ukrán határ közelében, és német rendszámú autójával Nyugat-Európába visz. A sofőrt és utasait a rendőrök Gelénes külterületén, a zöldhatár mellett fogták el, amikor azok éppen jogellenesen átlépték az államhatárt. A szír állampolgárok ellen a Barabási Határrendészeti Kirendeltségen indult eljárás. A szabolcsi nyomozók őrizetbe vették a lengyel férfit, kezdeményezték letartóztatását; valószínűleg nem ez volt az első fuvarja. Az embercsempészet miatt nyolc év börtönt is kaphat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.