Nemzeti értéket őriznek és teremtenek az új típusú alapítványok

A közösségi célok hatékonyabb elérése, a sokféle és gyorsan változó közfeladat korszerű ellátására közérdekű vagyonkezelő alapítványok jöhetnek létre – derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményéből, amely szerint a kormány sarkalatos törvényjavaslatban kéri az Országgyűlés egyetértését az új jogintézmény kialakításához. A javaslatcsomag a felsőoktatási intézményeket fenntartók mellett további öt alapítvány létrehozását is kezdeményezi, amelyek főként kulturális, képzési, kutatási és tehetséggondozási feladatokat vállalhatnának át az államtól.

Magyar Nemzet
Forrás: Innovációs és Technológiai Minisztérium2021. 04. 01. 10:41
null
Belvárdgyula, 2020. szeptember 16. Kombájnok aratják a napraforgót a Belvárdgyulai Zrt. földjén a Baranya megyei Belvárdgyula közelében 2020. szeptember 16-án. MTI/Sóki Tamás Fotó: Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítványok kiemelkedő társadalmi értékteremtő szerepét már az Alaptörvény kilencedik módosítása is elismerte” – emlékeztet a Minisztérium a közleményében. Mint írják,

alapvető elvárás, hogy az újfajta alapítványok tevékenyen védelmezzék a magyar nemzet megmaradásának és jólétének, a nemzeti tudáskincs gyarapításának az érdekeit.

A közérdekű vagyonkezelő alapítványok a mindenkori kormányzattól szervezeti, vagyoni és működési szempontból is függetlenül gondoskodhatnak a fiatal nemzedékek jövőjét meghatározó feladataik végrehajtásáról.

„Létrejöttük három feltétel előzetes teljesüléséhez kötött: elsőként az egységes törvényben kell rendelkezni közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá minősítésükről. A nemzeti cél eléréséhez, közfeladat ellátásához szükséges tőkeerő biztosítására a javaslat legalább hatszázmillió forintos vagyonrendelést ír elő számukra. Végül a bíróságnak nyilvántartásba is kell vennie az alapítványt” – sorolja a közlemény.

A javaslat egyértelműen kimondja, hogy az alapítványok sem a közfeladat ellátásával, sem a közérdekű cél megvalósításával nem hagyhatnak fel. A felsőoktatási tevékenységekre speciális szabályokat rögzít, hiszen új típusú alapítványok tarthatják fenn a modellváltó egyetemeket is.

Ezeken felül a kormány további öt, közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítvány létesítéséről kéri a képviselők döntését a törvénycsomagban.

A Hauszmann Alapítvány főként Hauszmann Alajos életművének, építészeti és kulturális hagyatékának a gondozásával, egy emlékház és a hagyományos szépmíves mesterségek tudásközpontja létrehozásával foglalkozna. A Jövő Nemzedék Földje Alapítvány feladata a többi között a vagyonkezelésében lévő mező- és erdőgazdasági földek megőrzése és átörökítése, az agrárképzés feltételeinek a javítása lenne. A Magyar Kultúráért Alapítvány egyebek mellett nevelési-oktatási, kulturális tevékenységeket finanszírozna, kreatívipari innovációk létrejöttét támogatná.

A Makovecz Campus Alapítvány megalapítása elsősorban azt teheti lehetővé, hogy a névadó által tervezett piliscsabai campus épületei a jövőben is a magyar kulturális és szellemi élet javára szolgáljanak. Végezetül a MOL – Új Európa Alapítvány a sport, a művészet és a tudomány területén kiemelkedő gyermekek, fiatalok tehetségének kiteljesítését könnyítené meg.

„Gazdaságfejlesztési programokat, környezet- és klímavédelmi, fenntarthatósági tevékenységeket, kutatásokat segítene elő, az e területeken megvalósuló közép-európai együttműködéseket ösztönözné”

– zárul az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.