Vasárnap este 11 óráig nem lehet nyilvánosságra hozni az EP-választás eredményeit

Bár este 7 órakor bezárnak a magyarországi szavazókörök – az NVI sem közölheti az adatokat este 11 óráig, amíg – az unióban utolsóként – be nem zárnak az olaszországi szavazóhelyiségek.

Forrás: MTI2019. 05. 24. 15:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió előírása szerint addig nem hozhatja nyilvánosságra egyetlen tagállam sem az európai parlamenti választás hivatalos eredményét, amíg valamennyi tagállamban nem fejeződik be a szavazás – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Ezért – bár este 7 órakor bezárnak a magyarországi szavazókörök – az NVI sem közölheti az adatokat este 11 óráig, amíg – az unióban utolsóként – be nem zárnak az olaszországi szavazóhelyiségek – közölte.

Hozzátette: ezért amikor este 11 órakor elindul a tájékoztató rendszer, már viszonylag magas feldolgozottsági adatokat fognak mutatni a számok. A szavazóköri jegyzőkönyvek eredményének rögzítésével párhuzamosan azonban a választási részvételre vonatkozó adatok már este 11 óra előtt frissülnek a www.valasztas.hu oldalon.

Az EP-választáson 8 008 739-en jogosultak szavazni, a 10 277 belföldi szavazókörben 7 873 125-en voksolhatnak, ebből 97 702-en a lakóhelyüktől eltérő más magyarországi településen. A 132 külképviseleten 20 290-en voksolhatnak, levélben pedig 115 324-en. Más uniós tagállam állampolgárai közül 3390-en voksolhatnak a magyar EP-listákra.

A 97 702 átjelentkező közül a legtöbben a főváros XI. kerületében szavaznának: ott az átjelentkezéssel szavazók számára kijelölt 56-os szavazókörben 4171-en voksolnak majd, ebből 3222-en átjelentkezéssel. A szavazás folyamatosságának biztosítása érdekében a korábbitól eltérő helyszínen, egy gazdagréti tornateremben a tervek szerint 25 szavazófülkét állítanak majd fel. A második legtöbb átjelentkező a XIII. kerületben van (2853), a XIV. kerületbe pedig 2720-an jelentkeztek át. A negyedik legtöbb átjelentkező Szegeden van, 2521.

A legkisebb szavazókör a Zala megyei Iborfia, ott kilenc választópolgárt várnak vasárnap.

Az NVI elnöke elmondta: a legfiatalabb választópolgár 2003. február 17-én született, és házasságkötés révén lett nagykorú.

Vasárnap 110 154 első szavazót várnak a választásra, ők a szavazóhelyiségben nemzeti színű, az EU zászlajával díszített szilikonkarkötőt vehetnek át. A legtöbb első szavazó – 64 – a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátor 1-es szavazókörében voksolhat.

Mozgóurnát személyesen pénteken 16 óráig, utána pedig már csak ügyfélkapus azonosítással, vasárnap délig lehet igényelni. Pálffy Ilona elmondta, hogy eddig 44 030 mozgóurnát igényeltek.

A szavazatszámláló bizottságokba 26 905 delegáltat jelentettek be a listát állító pártok. Pálffy Ilona elmondta: a 10 277 szavazókörből 371 olyan, ahol egyáltalán nincs delegált, 2860-ban pedig nincs ellenzéki delegált.

Szerda délutánig az összes szavazókör beszkennelt jegyzőkönyvét nyilvánosságra hozzák a www.valasztas.hu oldalon, hogy össze lehessen hasonlítani a választási informatikai rendszerben lévővel – mondta.

Az NVI-hez péntek reggelig több mint 37 ezer levélszavazat érkezett vissza. Ebből 17 699-nek az azonosító nyilatkozatát már ellenőrizték: közülük 15 745 volt érvényes és 1954 érvénytelen. A legtipikusabb érvénytelenségi ok az, hogy hiányzott vagy nem volt teljeskörűen kitöltve az azonosító nyilatkozat – ismertette. Az érvényes iratok szavazatot tartalmazó borítékjait csak vasárnap este 7 óra után bonthatják fel az NVI-ben.

A vasárnapi EP-választást a péntek reggeli adatok szerint 31 nemzetközi megfigyelő követi nyomon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.