Viharosan ért véget a június

Debrecenben egy fába villám csapott, rádőlt a nagyfeszültségű villanyvezetékre, 65 ezer lakó maradt áram nélkül.

Végh Attila
2020. 07. 01. 6:14
null
Heves zivatarokkal érkezett a hidegfront Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tomboló vihar okozott károkat június 29-én az ország különböző pontjain. Az égszakadás Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében tarolt. Debrecenben két transzformátor is megrongálódott, egy fába villám csapott, rádőlt a nagyfeszültségű villanyvezetékre, 65 ezer lakó maradt áram nélkül. Három házra fa dőlt, szerencsére senki nem sérült meg. A Balaton déli partját hétfő délutánra érte el a hidegfront, Szentgotthárdnál szupercellák léptek be az országba. A front heves zivatarokkal érkezett, a felhőszakadásokat száz kilométeres óránkénti sebességet meghaladó széllökések és jégeső kísérte.

Ezelőtt egy héttel 14 megyében rendeltek el riasztást a viharveszély miatt, 180 helyszínre vonultak ki a tűzoltók. Az éjszakai zivatarok ötven-hetven milliméteres csapadékot hoztak, Egerben és környékén kérték a legtöbben a tűzoltók segítségét. Az Almár és Szarvaskő között sárátfolyás miatt leállt a vasúti közlekedés, az Eger patak Szala városrészben több házat is lakhatatlanná tett, 45-en veszítették el otthonukat.

Heves zivatarokkal érkezett a hidegfront
Fotó: MTI/Varga György

Június 14-én a vihart követően Tótvázsonyban egy 66 éves helyi asszony halálos balesetet szenvedett. A házukhoz közeli gyaloghíd pillérét akarta megtisztítani a törmeléktől, amikor a víz elragadta és hetven méteren át dobálta. Olyan súlyos koponyasérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Június 17-én az Alföldre és Budapestre csapott le a vihar, úttestre, villanyvezetékekre dőlt fákat kellett eltávolítaniuk a tűzoltóknak. Szolnokon és Kecskeméten közúti aluljárókat öntött el többméteres víz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pár nap pihenőt kapunk a nyári viharokból, csütörtökig az ország legnagyobb részén zavartalan lesz a napsütés. A hét közepén azonban egy újabb hidegfront érkezik, heves zivatarokkal, viharos széllökésekkel, jégesővel. Júniusban hat alkalommal adtak ki figyelmeztetést az átlagnál erősebb UV-sugárzás miatt, tizenöt esetben pedig a viharveszélyre figyelmeztető országos – legalább tíz megyét érintő – riasztás volt érvényben. A Fertő tónál kétszer, a Tisza-tónál egyszer, a Balatonnál és a Velencei-tónál nyolc esetben rendeltek el viharjelzést.

Az elmúlt évek legpusztítóbb viharperiódusa volt az idei júniusi, a biztosítók által már kifizetett összegek, kártartalékok elérhetik az ötmilliárd forintot – tette közzé becslését a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

A biztosítókhoz a múlt hét végéig több mint harmincnégyezer lakossági bejelentés érkezett, amelyek alapján a hárommilliárd forintot megközelítő kárráfordítással lehet számolni. Ebben az összegzésben még nincsenek benne a hétvégén főként Miskolc és Eger környékén pusztító felhőszakadás következményei. Az addigi bejelentések túlnyomó része Budapestről, illetve Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács, Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár megyéből érkezett.

A vállalati, ipari, állami, önkormányzati vagyont érintő, több mint háromezer bejelentés nyomán kifizetendő összegek – a Mabisz összesítése szerint – további több mint kétmilliárd forintot tehetnek ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.